Zülfü Livaneli Kimdir? Sanat Dünyasının Büyük İsmi Zülfü Livaneli ve Son Romanı “Kaplanın Sırtında”

Zülfü Livaneli ve son çıkan eseri hakkında merak edilenlerin tamamı yazımızda! Türk edebiyat dünyası yeni çıkan bir roman ile tekrar hareketlendi. Zülfü Livaneli imzası ile çıkan “Kaplanın Sırtında – İstibdat ve Hürriyet” okuyucu ile buluştu. Bu yazımızda hem yeni çıkan bu romana, hem de yazarı Zülfü Livaneli’nin yaşam hikayesine kısaca bakalım… Zülfü Livaneli Kimdir? 20 […]

Zülfü Livaneli Kimdir? Sanat Dünyasının Büyük İsmi Zülfü Livaneli ve Son Romanı "Kaplanın Sırtında"

Zülfü Livaneli ve son çıkan eseri hakkında merak edilenlerin tamamı yazımızda! Türk edebiyat dünyası yeni çıkan bir roman ile tekrar hareketlendi. Zülfü Livaneli imzası ile çıkan “Kaplanın Sırtında – İstibdat ve Hürriyet” okuyucu ile buluştu. Bu yazımızda hem yeni çıkan bu romana, hem de yazarı Zülfü Livaneli’nin yaşam hikayesine kısaca bakalım…

Zülfü Livaneli Kimdir?

Zülfü Livaneli Kimdir? Sanat Dünyasının Büyük İsmi Zülfü Livaneli ve Son Romanı "Kaplanın Sırtında"
Zülfü Livaneli Kimdir? Sanat Dünyasının Büyük İsmi Zülfü Livaneli ve Son Romanı “Kaplanın Sırtında”

20 Haziran 1946 yılında Konya Ilgın’da dünyaya gelen Ömer Zülfü Livaneli; müzisyen, yazar, politikacı, senarist ve film yönetmeni olarak çok yönlü bir kişiliğe sahiptir.

Kökenleri Livane Sancağı’na dek uzanan Livaneli’nin dedesi ve babası ise hakimdir. Babası Mustafa Sabri Livanelioğlu Yargıtay Birinci Başkanvekilliğine kadar yükselmiştir.

Zülfü Livaneli’nin kariyerinde müzik önemli bir yer tutar. Müziği ve albümleri ile birçok ulusal ve de uluslararası ödül almıştır. Kendi yorumu dışında bazı eserleri ise Sezen Aksu, Leman Sam, Gülden Karaböcek, Maria Farantouri, Joan Baez, Maria del Mar Bonet gibi yerli ve yabancı sanatçılarca yorumlanmıştır. Zülfü Livaneli, sanat yaşamı boyunca üç yüze yakın besteye ve otuz film müziğine imza atmıştır.

Yine Zülfü Livaneli, uzun metrajlı “Sis”, “Veda”, “Yer Demir Gök Bakır” ve “Şahmaran” filmlerini yönetmiştir. Valencia Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne layık görülen Livaneli, aynı zamanda Türk siyasi hayatında milletvekilliği de yapan bir politikacıdır.

Bu çok yönlü sanatçı ve siyasi kişiliği yanında yazar olarak da Türk Edebiyatına çok sayıda eser sunan Zülfü Livaneli, oldukça üretken bir yazar olarak dikkat çeker ve  “Yunus Nadi Roman Ödülü” de dahil olmak üzere yerli ve yabancı birçok ödüle layık görülmüştür.

Zülfü Livaneli Kitap ve Romanları 

Zülfü Livaneli Kimdir? Sanat Dünyasının Büyük İsmi Zülfü Livaneli ve Son Romanı "Kaplanın Sırtında"

Türk Edebiyatı’nın en başarılı isimleri arasında yer alan Zülfü Livaneli, kendine has etkileyici üslubu ve ele aldığı konular ile çok okunan yazarlar arasında kendisine yer bulmuştur. Livaneli’nin eserleri arasında;

bulunmaktadır. Şimdi son çıkan romanı Kaplanın Sırtında – İstibdat ve Hürriyet isimli kitabını daha yakından inceleyelim.

Kaplanın Sırtında – İstibdat ve Hürriyet

Zülfü Livaneli Kimdir? Sanat Dünyasının Büyük İsmi Zülfü Livaneli ve Son Romanı "Kaplanın Sırtında"

Ünlü yazar bu son romanında, Sultan II. Abdülhamid dönemine, aynanın öbür tarafından bir bakış açısı sunmuştur. Livaneli, farklı üslubu ile sürgün padişahın vicdan muhasebesini gözler önüne seren sürükleyici bir esere imza atmıştır.

Tam otuz üç yıl süren saltanatın ardından, II. Abdülhamid’in Selanik sürgünü, sultanın ve maiyetinin hususi doktoru olan Tabip Yüzbaşı Atıf Hüseyin Bey’in hatıratından hareketle bu romanda anlatılmaktadır.

Tahttan indirilen devrik padişahın, ihtilalci fikirlerin filizlendiği Selanik şehrinde geçirdiği günleri, bu eserde hem bir vicdan muhasebesi, hem de yoğun bir psikolojik gelgit dalgası altında adeta okuyucu içine çeker. Bu anlamda roman,  II. Abdülhamid’in tahtını kaybettikten sonra yaşadıklarına odaklanırken, aynı zamanda bireyi, toplumu, devleti ve iktidarı da sorgulamaktadır.

Kaplanın Sırtında; ilginç konusu, yazarının objektif bakış açısı ve başarılı üslubu ile önümüzdeki aylarda çokça gündemimizde yer alacak gibi gözüküyor.

Zülfü Livaneli Kaplanların Sırtında romanını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Exit mobile version