Araç sahipleri açısından yaptırılması yasal olarak zorunluluk taşıyan “Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” vatandaşlar tarafından mahiyeti merak edilen bir teminat çeşidi olarak öne çıkıyor. Bu yazımızda, Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ne olduğu, hangi zararların ve teminatların bu sigorta kapsamına girdiği, kimlerin nasıl ve nereye başvuruda bulunması gerektiği gibi çok sorulan konuları sizler için bir araya getireceğiz…
Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Nedir?
Zorunlu mali sorumluluk sigortası nedir? Bu sigorta çeşidi, sigorta ettirilen motorlu bir taşıtın, üçüncü kişilere verebileceği zararların maddi bakımdan giderilmesine yarayan bir teminat türü olarak tanımlanabilir. Yasal düzenleme uyarınca “Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” motorlu araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu tutulmuş bir sigorta çeşididir.
Sigorta nedir neden önemlidir merak ediyorsanız, detaylı bilgi almak için Sigorta nedir? Sigorta neden önemlidir? yazımıza göz atabilirsiniz.
Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının Kapsamında Kalan Teminatlar Nelerdir?
Zorunlu Mali Sorumluluk sigortası kapsamı içerisine giren zararlara karşılık sunulan teminatlar şu şekilde sayılabilir;
Sigortalı aracın üçüncü kişilerin (sigorta ettiren dışında kalan kişiler) araçları ya da ekonomik değerlerine verdiği maddi zararlar ile oluşması muhtemel değer kayıpları,Sigortalı aracın üçüncü kişilere verdiği zarardan kaynaklı tedavi masrafları ve sağlık giderleri,Kaza sonucu üçüncü kişilerin sürekli sakat kalması nedeniyle, belirlenen teminat limitlerinde ödenecek Sürekli Sakatlık Teminatı,Üçüncü kişilerin ölümü nedeniyle, ölenin desteğinden yoksun kalanlara ödenecek olan Destekten Yoksun Kalma Teminatı.
Zorunlu mali mesuliyet sigortası genel şartları bu şekildedir. Bu sayılan teminatlar dışında manevi tazminata ilişkin talepler, üçüncü kişinin kendi kusurundan kaynaklı tazminat talepleri, zorunlu sigortanın kapsamı dışında kalan diğer tazminat talepleri, gelir kaybı, iş durması gibi ortaya çıkan dolaylı zararlara ilişkin tazminat talepleri ise Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası tarafından sunulan teminatların dışında kalırlar. Yani sayılan bu zararlara ilişkin tazminat talepleri, bu sigorta kapsamında karşılanmaz.
Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Kapsamında Kimlerin Başvuru Hakkı Vardır?
Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamında kalan teminat kalemleri ile ilgili sigorta edene başvuru hakkı bulunanlar ise, sigorta ettirilen araç nedeni ile zarara uğrayan üçüncü kişiler ve bu kişilerin desteğinden mahrum kalan diğer kişilerdir.
Başvuru Nasıl Yapılır? Başvuru Nereye Yapılır?
Zorunlu mali sorumluluk sigortası zorunlu mu? Sigorta ettirilen araç nedeni ile zarara uğrayan, söz konusu motorlu aracın sigortasını yapan şirkete, gereken evraklar ile birlikte yazılı bir şekilde başvuruda bulunabilir. Bu yapılan başvuruya, sigorta yapan şirketin on beş gün içerisinde yanıt vermesi gerekir.
Eğer sigorta şirketi, başvurana on beş günlük yasal sürede herhangi bir yanıt vermez ya da talebi kısmen karşılar veya tamamen karşılamazsa, bu durumda başvuran Sigorta Tahkim Komisyonu veya görevli ve yetkili mahkemeye başvurarak uyuşmazlığın çözümü konusunda karar verilmesini talep edebilir.
Bu şekilde açılacak davalarda görevli ve yetkili mahkeme ise sigorta yapan şirketin merkez ya da şubesinin bulunduğu yer veya kazanın meydana geldiği yer ya da zarar görenin ikametinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesidir.
Zorunlu mali sorumluluk sigortası başvuru esnasında kimliği doğrulamaya yarayan belgeler, araç bilgilerini gösterir belgeler (ruhsat), maddi zarar ve değer kaybına ilişkin belgeler ile varsa bedeni zararlara ilişkin rapor ve kayıtlar ile gerçekleşmişse ölüm kayıtlarının da (ölüm belgesi veya otopsi raporu vb) ilgili sigorta şirketine sunulması gereklidir.
Başvuru Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Zorunlu mali sorumluluk sigortası geçerlilik süresi ve başvuru süresi ne kadar? Motorlu araçların karıştığı kazalar nedeniyle yapılacak tazminat talepleri, zarar gören kişinin (başvuru hakkı bulunan) zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlamak suretiyle iki yıl ve her durumda kaza tarihinden başlayarak on yıl içerisinde zamanaşımına uğrar.
Yani, Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamında yapılacak teminat başvuruları ve tazminat taleplerinin bu iki ve on yıllık zamanaşımı süreleri içerisinde yapılması gerekir. Aksi takdirde başvuru mümkün olmayacaktır.