Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır? Zirkonyum Kaplama Aşamaları

Zirkonyum kaplama nasıl yapılır

Zirkonyum kaplama nasıl yapılır sorusu öncesi zirkonyum diş kaplama nedir açıklık getirmekte fayda vardır. Zirkonyum diş kaplama işlemi şiddetli çürüklerde dişte kırılma ve renk bozukluğu meydana geldiğinde uygulanmaktadır. Yapılan kaplama işlemi ile zayıf ve kırılgan dişlerin kaybı engellenmektedir. Böylelikle gülüşler daha doğal ve uzun vadede sağlıklı dişler elde edilmektedir.

Bilindiği üzere en fazla kullanılan kaplama çeşitleri porselen metal ve seramik olmuştur. Fakat günümüzde dayanıklılığı ve doğala en yakın görünümüyle zirkonyum diş kaplama popülerlik kazanmıştır. Dişler belirli nedenlerle yıpranmaya ve kırılmalara maruz kalabilir. Dişleri sıkmak, sert nesneleri çiğneme gibi durumlar sonucu zirkonyum kaplama nasıl yapılır soruları da akıllara gelmeye başlamıştır.

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır? Zirkonyum Kaplama Özellikleri!

Zirkonyum, seramik özellikte fakat periyodik cetvel üzerinde metal destekli porselen grubunda yer almaktadır. Esneme özelliği metaller gibi değildir. Bilinmelidir ki ısırma dayanıklılığı açısından metallerle kıyaslanacak derecede de güçlüdür. Zirkonyum kaplama nasıl yapılır sorularına maruz kalan zirkonyum kaplama uygulaması örnekleri şunlardır;

Altyapı zirkonyumUzun köprülerde daha fazla tercih edilmektedir.
Tam kontur zirkonyumTekli dişler ve kısa köprülerde tercih edilmektedir.

Zirkonyum kaplama içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmamaktadır. Cam seramik ve dental kompozite göre kırılmalara karşı daha dayanıklı, güçlü ve serttir. Elde edilen bu yapı sayesinde dişlerde çatlama, kırılma gibi durumlar engellenmektedir. Özellikleri;

  • Doğal dişler kadar basınca dayanıklıdır.
  • Klasik metal alaşımlar kadar zirkonyumun da dayanıklı olduğuna dair araştırmalar devam etmektedir.
  • İltihaplanma gibi reaksiyonlara karşı dayanıklı oluşu vücutla uyumunu göstermektedir.
  • Diş hekimlerinin uygun bulmasına göre iki seansta tamamlanmaktadır.

Bu özellikleri göze alarak zirkonyum kaplama nasıl yapılır? Zirkonyum diş kaplaması için öncelikle tüm ölçüler alınır. Buna dair hazırlıklara başlanır. Hazırlıklar sonrası çok fazla beklemenize gerek kalmadan uygulamaya başlanmaktadır. Gerek görülmediği müddetçe sedasyona başvurulmaz. Lokal anestezi ile kaplama işlemi gerçekleştirilir.

zirkonyum-kaplama-nasil-yapilir

Zirkonyum Kaplama Üzerine Sıklıkla Sorulan Sorular!

Doğal bir görünüm katan ve oldukça sağlam olan zirkonyum diş kaplama ön ve arka dişlerde de uygulanabilen bir işlemdir. Ön dişlere yapıldığında doğal bir estetiklik katarken, arka dişlerde sağlamlığıyla bir bütünlük oluşturmaktadır. Zirkonyum kaplama nasıl yapılır sorusunu aşama aşama ele almak gerekirse;

  • Tedavi sırasında acıyı engellemek için hastaya anestezi uygulanır,
  • İşlem uygulanacak dişler uygun olacak şekilde küçültülür, ardından ölçü alınır,
  • Zirkonyum dişlerin hazır olmasına kadar kullanılacak geçici dişler yapıştırılır,
  • Hasta ile diş rengi hakkında karar verilir,
  • Ortalama 5 gün içerisinde dişler hazırlanır, geçici dişler çıkarılarak zirkonyum dişler yapıştırılır,
  • Diş hekimi periyodik kontrolleri uygun görebilir. Bu durumda düzenli diş kontrollerine gidilir.

Zirkonyum kaplama nasıl yapılır gibi ağız ve diş sağlığına dair merak ettiklerinizi Dr. Mehmet Eker Diş Kliniği’ne sorabilirsiniz. Ayrıca şubeleri Başakşehir ve Bağcılar implant kanal tedavisi, dolgu, Hollywood Smile gibi işlemlerde kuşkusuz güvenebileceğiniz deneyimli doktorlara sahiptir.

1 – Ön Diş Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş kaplama işlemi eski model metallerin dezavantajlarını ortadan kaldırmaktadır. Işık geçirgenliği olduğundan doğal diş yapısına benzer. Bu sebeple kişilerin estetik beklentilerini de oldukça karşılar niteliktedir. Dikkat çeken gülüşlerde ön plana çıkan ön diş zirkonyum kaplama nasıl yapılır?

Beyaz ve estetik dişlere sahip olmak isteyenler ön dişlerde zirkonyum diş kaplama tercih etmektedir. Sağlam oluşu ısırma esnasında oluşabilecek korozyonu ve aşınmayı engeller. Zirkonyum kaplama nasıl yapılır diye soran hastalar uzun diş boşluklarına sahipse kaplama işlemi reddedilecektir. Arka dişlerde olduğu gibi ön dişlerde de tedavi aynı şekilde ilerlemektedir.

Zirkonyum kaplama sonrası en az 30 dakika bir şey çiğnenmemelidir. Tedavi sonrası hekiminiz dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında detaylı bilgi verecektir. Sonrasında rutin kontrollerinizin yer alacağı bir takvim hazırlanmaktadır. İlk kontrolleriniz tedavinize yakın bir zamana verilir. Sonuçta zirkonyum kaplama nasıl yapılır sorunuz yanıt bulmuş, size de gülüşünüzün keyfini çıkarmak kalır.

zirkonyum-kaplama-nasil-yapilir
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır

2 – Zirkonyum Diş Tek Tek mi Takılır? Zirkonyum Diş Nasıl Yapıştırılır?

Tekli olarak zirkonyum kaplama nasıl yapılır ve hangi durumda tekli takılır? Diş tedavisi görecek kişinin eksik bir dişi yoksa zirkonyum dişi tek tek takılabilmektedir. Eksik diş olduğu takdirde zirkonyum işlemi köprü görevi görmektedir.

Bu durum gösteriyor ki hastanın diş yapısına göre farklı şekilde uygulanmaktadır. Bazı durumlarda tek tek takılmakla birlikte bazı durumlarda çoklu da takılmaktadır. Fakat tek tek takılması kullanım bakımından çok daha sağlıklıdır.

3 – Zirkonyum Diş Provası Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş provası dişteki rahatsızlıkların teşhisi ve onarımı ile dişin kaplamaya uygun hale getirilmesi sonrası yapılmaktadır. Zirkonyum kaplama nasıl yapılır sorusunu soran kişilerin geçireceği süreçlerden biridir. Hazırlanan diş maketi veya maketlerinin diş yüzeyine uygunluğu prova edilmektedir. Prova işlemi dişin eksikliklerinin önceden tespiti için gereklidir.

4 – Zirkonyum Kaplama Yaptıranlar Diş Bakımını Nasıl Yapmalıdır?

Sağlıklı bir ağzın ve sağlıklı dişlerin en önemli kuralı doğru bakım sürecidir. Zirkonyum kaplama nasıl yapılır sorusu ile birlikte bakım konusu da merek edilmektedir. Dişler üzerinde işlem uygulansın uygulanmasın günlük düzenli bakım istemektedir. Aksi takdirde çürümeler, diş aşınması, ve kırılmalar görülmektedir.  Zirkonyum kaplama dişlerin tedavi sonrası bakımı şu şekilde yapılmalıdır;

Ağız ve diş bakımıOrta yumuşaklıkta diş fırçası ile dişler düzenli fırçalanmalıdır. Sert fırçalar aşınma ve çizilme yapabilir. Diş ipi kullanımı da bakım sürecine dahil edilmelidir.
Gargara yapmakDişlerin beyazlığını koruması açısından büyük önem taşır. Günde iki kez gargara yapılmalıdır.
Dişleri fırçalarken dikkat edilmesi gerekenlerZirkonyum diş kaplamaları temizlerken biraz daha hafif ve nazik olunmalıdır. Aşırı basınç uygulamak diş etlerinin incelmesine neden olmaktadır. Ayrıca diş eti sorunları yaşamamak adına
Diş macunu seçimiDüzenli diş fırçalamanın önemli olduğu kadar diş macunu seçimi de önemli bir konudur. Aşındırıcı özelliğe sahip macunlar tercih edilmemelidir.
Sert kabuklu yiyeceklerİster doğal ister zirkonyum olsun dişlerle kesinlikle sert yiyecek kabukları kırılmamalıdır.

5 – Zirkonyum Kaplamanın Ömrünü Uzatmak için Neler Yapılmalıdır?

Kaplamalar genel olarak doğru hastaya doğru teknik ve malzemeler eşliğinde uygulandığında uzun ömür vadetmektedir. Zirkonyum kaplama ömrü için önemli olan bir diğer etken de dişlerin düzenli fırçalanması ve bakımı da unutulmamalıdır. Uyku sırasında diş sıkma sorunu birçok kişinin mağdur olduğu bir husustur. Diş sıkması ve gıcırdatması zirkonyum kaplama dişlere zarar veren bir başka etkendir.

Zirkonyum yaptırdım pişmanım veya dişlerim kırıldı dememek için sert cisimler çiğnenmemelidir. Tırnak yeme, buz çiğneme, kalem kemirme gibi alışkanlıklar dişlerin biraz daha ömrünü kısaltacaktır. Ayrıca dişlerinizi uzun ömürlü kullanmak için verilen tarihlerde doktor kontrollerine gitmeyi unutmayınız. Oluşabilecek hasarı erken tespit etme açısından doktor kontrolleri oldukça önemlidir.

1988 yılından bu yana verdiği başarılı hizmetlerle ilerleyen Mehmet Eker Diş Kliniği tüm dünyaya sesini duyurmaya devam ediyor. Uzman kadrosu ile hastalarına sağlıklı gülüşler sunan kliniğe merak ettiklerinizi sorabilir, kendinizi güvenilir ellere teslim edebilirsiniz.