Zayıf Bağışıklık Sistemi ile Sağlıklı Kalınabilir mi? Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Yolları Nelerdir?

Bağışıklık sistemi, insan vücudunu çeşitli virüslerden, enfeksiyonlardan, hastalıklardan korumaktadır. Çoğu insan sağlıklı bağışıklık sistemine sahip olsa da çoğu insanda zayıf bağışıklık sistemi bulunmaktadır. Bağışıklık sistemi; beyaz kan hücrelerinden, antikorlardan, organlardan ve lenf düğümlerinden oluşur. Vücuda giren birçok virüs ya da kapılan bir enfeksiyon, vücudun bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olmaktadır. Zayıf Bağışıklık Sisteminde Oluşabilecek Rahatsızlıklar Nelerdir? Çevreden, […]

Bağışıklık sistemi, insan vücudunu çeşitli virüslerden, enfeksiyonlardan, hastalıklardan korumaktadır. Çoğu insan sağlıklı bağışıklık sistemine sahip olsa da çoğu insanda zayıf bağışıklık sistemi bulunmaktadır. Bağışıklık sistemi; beyaz kan hücrelerinden, antikorlardan, organlardan ve lenf düğümlerinden oluşur. Vücuda giren birçok virüs ya da kapılan bir enfeksiyon, vücudun bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olmaktadır.

Zayıf Bağışıklık Sisteminde Oluşabilecek Rahatsızlıklar Nelerdir?

Çevreden, immün yetmezlik bozuklukları, doğumdan itibaren oluşabilir ve bazı sebepler, bağışıklık sistemini yerle bir edebilir.

HIV virüsüBazı kanser türleriViral HepatitYapılan bazı tıbbi tedaviler, bağışıklık sistemini çökertebilir.

Çoğu zaman insanların uzun süreler farkında bile olmayacağı immün yetmezlik bozukluğu da bağışıklık sistemini bozan unsurlardır.

İmmün yetmezlik bozukluğu; bağışıklık sistemini oluşturan unsurların bir ya da birden fazlasının olmaması ya da işlevinde oluşan bozukluktur. Çoğu insanda öyle hafif olur ki, immün yetmezlik bozukluğu fark edilmez. Hastalıkların diğer zamanlarda oldukça şiddetli olması ve insanların ömrü boyunca sık enfeksiyon geçirmesi, immün yetmezlik bozukluğundan dolayıdır.

Zayıf Bağışıklık Sistemi Nasıl Anlaşılır?

Zayıf bağışıklık sistemi belirtileri arasında en sık rastlanan, bağışıklık sisteminin enfeksiyon kapmaya oldukça yatkın olmasıdır. Diğer insanlara göre daha sık hastalanma olur. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler;

ZatürreMenenjitBronşitCilt enfeksiyonları gibi enfeksiyonlarla sıklıkla karşılaşabilirler.

Zayıf bağışıklık sistemine sahip olan kişilerin, gösterdikleri belirtiler bunlarla sınırlı değildir. Bu belirtilerin dışında;

Otoimmün hastalıklar (addison hastalığı, haşimato, çölyak gibi hastalıklar)İç organlarda iltihaplanmaAnemi, kan bozukluklarıİştahsızlık, ishalAbdominal kramp ve sindirim bozukluklarıÇocuk ve bebeklerin gelişiminde gecikme görülebilmektedir.

Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Yolları Nelerdir?

Zayıf bağışıklık sisteminin güçlenmesi, daha sağlıklı kalmak ve enfeksiyonlardan kaçınmak için bazı kuralları uygulamak gereklidir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin, daha sağlıklı kalabilmesi için ilk olarak hijyene önem vermeleri gereklidir.

Zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerin hijyen sağlayabilmesi için;

Öğün atıştırmalıklarının hazırlanmasında (öncesi, yapımı aşaması ve sonrası)Yemek yemeden önceHapşırma ya da öksürme sonrasıAçık cilt yaralarının tedavisi öncesi ve sonrasındaÖzellikle annelerin, bebek bezi değiştirmesi sonrasındaHayvanlara ya da hayvansal gıda ve atıklara dokunduktan sonraÇöp torbasıyla ilgili herhangi bir dokunsal faaliyet yapıldıktan sonra muhakkak el hijyeninin sağlanması gereklidir.

Bağışıklık sisteminde zayıflık bulunan kişiler; enfeksiyon olan, grip olan, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar geçiren kişilerden uzak durmalıdır. Ev ya da dışarıda ortak kullanılan nesnelere dokunurken muhakkak dezenfekte etmeli ya da hiç dokunulmamalıdır. Mesela bir kapı kolu tutarken, taşıma araçlarında tutmaçlardan tutarken, yürüyen merdiven vs. yerlerden geçerken, dokunmamak ya da ıslak bir mendil ile buralardan tutunmak önemlidir.

Bağışıklık Sistemi zayıf olan kişiler, doktorlarına başvurarak, olunabilecek aşıları olmalıdır. Kişinin zayıf bağışıklık sistemine kullanılan bir ilaç veya hastalık neden olmuşsa, hastalık geçtikten sonra, doktor kontrolünde kişi doktorun verdiği aşıları kullanabilir.

Stres Zayıf Bağışıklık Sisteminin Nedenlerinden Biri Midir?

Stres; sadece zayıf bağışıklık sistemine değil, insan vücudunda birçok noktaya etki etmektedir. Stres; bağışıklık sistemini zayıflatarak, insanların daha kolay enfeksiyon kapmasına ya da hastalığa yakalanmasına neden olmaktadır.Aşırı stres yükü, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, diğer insanlara göre çok daha fazla etkilidir. Bu yüzden, stres yönetimi yapılabilecek, stresi kontrol altına alabilecek faaliyetler yapılabilir.

MeditasyonMasajYogaFarklı hobiler, stres yönetimi için oldukça etkili yöntemlerdir.

Düzensiz uyku, uykuyu iyi alamamak da stres kadar bağışıklık sistemini zayıflatır. Uykunun yetersiz alınması, vücudun bağışıklık sisteminde denge kuran beyaz kan hücrelerinin normal üretimini de bozmaktadır.

Diğer yandan bebekler ve aynı zamanda yaşlarına bağlı olarak çocuklar 8 ile 17 saat arası uykuya ihtiyaç duyarlar. Yetişkinlerde ise bu süre en az 7 saat olmalıdır.

Sağlıklı Diyet ve Düzenli Spor Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Mi?

Düzenli spor yapmak ve sağlıklı diyet ( beslenme ), bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin tercih etmesi gereken bir yoldur. Bağışıklık sisteminde zayıflık olan kişiler, genellikle doktorlar tarafından meyve sebze ağırlıklı besin diyetlerini önermektedir.

Düzenli bir egzersiz ise vücudun daha sağlıklı olmasını sağlarken, vücudun güçlenmesini ve stresin de kolay yönetilmesini sağlar. Düzenli spor ve sağlıklı bir diyetin yanında, bağışıklık sisteminin iyi yönde etkilenmesi için çeşitli vitamin ve minerallerin de alınması gereklidir.

Vitamin grupları içinde; A vitamini, D vitamini ve E vitamini alınmalıdır. Demir, folik asit ve çinko da bağışıklık sistemini olumlu etkileyen vitamin ve mineraller arasında yer almaktadır.

Exit mobile version