Zamanda Yolculuk Yapacak Olan James Webb Teleskobu Bugün Fırlatıldı!

NASA, uzay tarihinin en

NASA, uzay tarihinin en önemli projelerinden birini bugün itibariyle gerçekleştirdi. James Webb uzay teleskobu zamanda yolculuk yapabilmesi için fırlatıldı. İşte, detaylar…

James Webb Uzay Teleskobu Saat 15:20’de Fırlatıldı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi ( NASA) 1996 yılında büyük bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başlamıştı. Ancak bu proje ekonomik süreç ve bazı çalkantılar nedeniyle hayata geçirilmedi. Askıda kalan ve bilim adamları tarafından yılan hikayesine dönen bu uzay teleskopunun 2021 yılı itibariyle atılması amaçlanıyordu.

Birçok erteleme yaşanmasından sonra James Web Uzay teleskopu bugün itibariyle resmen fırlatıldı. Covid-19 yüzünden sürekli olması engellenen bu proje için 18 Ekim 2021 tarihine karar verilmişti. Daha sonra yapılan testler sonucunda bu tarih ötelenerek Aralık 2021’e çekilmişti. Sonunda bugün itibariyle bu proje hayata geçirilmiş oldu.

Hava koşulları sebebiyle 25 Aralık 2021 tarihi uygun bulunan bu proje sonunda James Webb teleskopu Ariana 5 roketi ile havalandırıldı. Fırlatma işlemi ise tam olarak 27 dakika sürdü. Teleskopun şimdi Dünya- Güneş sisteminden geçerek Lagrange noktasına ulaşması bekleniyor. Yine fırlatma işleminden sonra teleskopun kendi yörüngesine oturmasının ortalama 29 günü bulması bekleniyor.

James Webb Uzay Teleskopu Ne Yapacak?

İnsanlık için büyük bir proje olduğu düşünülen bu teleskop, bir nevi zaman yolculuğu turu yapacak. Özellikle buda dünyanın oluşumu olan Büyük Patlatma olayına yakın dönemleri de kapsayacak.

Teleskop yaklaşık bir buçuk milyon kilometre konumlanırken, yaklaşık 6 ay sonra ilk görüntülerini dünya ile paylaşacak. Bu teleskopun daha önce uzaya gönderilen Hubble’den çok iyi bir görüntü kalitesi sunan Webb’in 200 bini aşkın galaksi keşfetmesi bekleniyor. James Webb’in insanlık adına büyük veriler toplayacağı düşünülüyor.