Yurt Dışında Okumak Ne Kadar? En Uygun Bütçe ile Nasıl Okunur?

Yurt dışında okumak birçok

Yurt dışında okumak birçok öğrencinin hayalidir. Kimileri bu hayaline Erasmus ile kavuşurken kimileri de kendi imkanları ile kavuşurlar. Fakat çoğu kişi ya maddi imkansızlıktan ya da cesaret edememekten dolayı bu hayalini rafa kaldırmak zorunda kalırlar.

Yurt dışında her ne kadar okumak pahalı olsa da uygun fiyatlı ülkeler ve okullarda da eğitim almak mümkündür. Bunun araştırmasını detaylı yapmak gerekir. Eğer maddi imkanınız fazla yoksa ülke seçiminde para birimini ve kur farkını dikkate almanız büyük önem taşır.

Yurt Dışında Nasıl Okuyabilirim?

Yurt dışında yaşam maliyetinin en uygun olduğu ülkeler üzerinde yoğunlaşarak tercih yapmaya başlamak yerinde olacaktır. Çoğu öğrenci gibi amacınız İngilizce konuşulan bir ülkede eğitim görmek ise İngiltere ve ABD yerine yaşam maliyetlerinin daha düşük olduğu Kanada ve Avustralya tercih etmenizi öneririz.

Ayrıca Kanada ve Avustralya, okul ücretleri olarak da avantajlı durumdadır. Yüksek kalitede bir eğitimi uygun bütçeler ile almanıza olanak sağlar. Ayrıca Kanada’da eğitiminize daha düşük maliyetli kolej eğitimi ile başlayıp 2 yıl sonra üniversiteye yatay geçiş yaparak eğitim bütçesinden tasarruf yapma imkanına da sahip olabilirsiniz.

Eğitim maliyeti içinde okul ücretleri, konaklama, yeme-içme ve ulaşım önemli yer tutan kalemlerdir. Okul yurtlarında kalmak öğrencilere kolaylıklar sağlamak ile birlikte yüksek maliyetli de olabilir. Bu bakımdan sizinle benzer durumda olan öğrencilerle birlikte eve çıkmak ve kendi yemeğinizi kendiniz pişirmeyi düşünmeniz maliyeti düşürebilir.

Kalacağınız evin okulunuza yakın olması ulaşım maliyetleriniz açısından kritik önem taşıyor. Maliyetlerinizi düşürmek adına pahalı metropol üniversiteleri yerine daha ekonomik olan şehir üniversitelerini tercih edebilirsiniz. Yurt dışında okumak için bu püf noktalara dikkat etmeniz hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Yurt Dışında Okumak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Çoğu öğrenci için uzun süreli bir eğitimin bütçesini denkleştirmek zor olabilir. Bu bakımdan gideceğiniz ülkede okurken çalışma imkanlarının bulunması da çok önemli bir avantajdır. Örneğin Kanada’da okurken haftada 20 saat ve tatil zamanları da 40 saat çalışma imkanı bulmanız okurken maddi sıkıntı çekmenizi engelleyebilir.

Avustralya’da da Kanada’dakine benzer çalışma imkanları bulunmaktadır. Ayrıca başarılı bir öğrenci iseniz gitmek istediğiniz okullardan tam veya kısmi burs alma imkanlarından faydalanabilirsiniz. Bazı okullarda özellikle ilk yıldan sonra not ortalamanıza bağlı olarak burs alma imkanınız olabilir . Program tercihi yaparken burs alma şansınızın daha fazla olduğu okulları tercih edebilirsiniz.

Lise eğitiminde ise ülkesel bazda önemli farklılıklar bulunur. Eğitim kalitesi yönüyle PISA testlerindeki başarı ile İngiltere, ABD ve Avustralya’nın önünde yer alan Kanada, maliyet yönünden de çok avantajlıdır.

Kendini kanıtlamış eğitim standartları ile Kanada devlet liselerinde yıllık 10.000- 15.000 Kanada Doları maliyetlerle okuyabilirsiniz. Bu rakam Türkiye’deki özel liselerde okuma maliyeti ile hemen hemen aynı seviyededir.

Yurt Dışında Üniversite Okumak Burslu

Yurt dışında okumak için burs imkanı elde etmek büyük bir avantaj sağlar. İster üniversite bursu olsun isterse özel burs olsun her burs başvurusunu yapmak çok önemlidir. Bu sayede masraflarınızı karşılayabilecek devamlı bir gelir elde etmiş olursunuz.

Hem Türkiye’den hem de gideceğiniz ülkeden bursa sağlayan kurumlara ve özel yerlere mutlaka başvuru yapın. Ne kadar çok başvuru yaparsanız o kadar şansınız artar ve birkaç burs alma imkanı elde edebilirsiniz. Üniversite bursu ile okul masraflarını ödeyebilir ve özel bursla da hayatınızı idame ettirebilirsiniz.

Derslerinizde başarı gösterir iseniz, eğitim aldığınız üniversiteden de burs alma imkanı elde edebilirsiniz. Bunun için başarılı bir öğrenci olmaya çaba gösterin. Notlarınızı yüksek tuttuğunuz sürece bursunuz devam edecektir.

Yurt Dışında Okumak İçin Hangi Sınav Gereklidir?

Yurt dışı eğitimleri yabancı dildir ve çoğunlukla da İngilizce ağırlıklı olduğu için belirli sınavlara tabii tutularak eğitim hakkı alınır. İngilizce seviye belirleme sınavlarından başarılı bir puan alan kişiler yurt dışı okullarına başvuru yapma fırsatı elde ederler.

Yurt dışı üniversitelerinin başvuru sırasında girilmesini ve başarı elde edilmesini istediği sınavlar şunlardır;

TOEFLIELTSGMATPTEGRESATTOEIC

TOEFL Ne Demek?

Amerika üniversitelerinde okumak isteyen öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Amerikan üniversiteleri, bünyelerinde eğitim almak isteyen öğrencilerin yeterli İngilizce diline sahip olup olmadığını belirlemek için bu sınav puanına bakarlar.

TOEFL sınavı 4 ana bölümden oluşur. Öğrencilerin bu sınavdan yeterli düzeyde puan almaları gerekir. Her üniversite farklı puan aralıklarında kişileri başarılı sayabilirler. Sınav okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerinden oluşur. 3,5 saatlik sınav sonunda aldığınız puanlar sizin yurt dışı hayallerini gerçekleştirmeniz için önemlidir.

IELTS Ne Demek?

Eğer yurt dışında akademik bir eğitim almak istiyor iseniz yolunuz IELTS sınavından geçiyor. Lisans ve yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler öncelikle bu sınavdan başarılı bir puan almaları gerekir. Büyük enstitüler tarafından ortaklaşa hazırlanan bu sınav da yazma, okuma, konuşma ve dinleme bölümlerinden oluşur.

GRE Ne Demek?

Mühendislik ve genel bilimler bölümlerinde master yapma hayaliniz var ise girmeniz gereken dil sınavı GRE sınavıdır.

Üniversiteyi Yurt Dışında Okumaya Ne Denir?

Yurt dışında okumak için devletin sağladığı eğitim programlarından da yararlanabilirsiniz. Bu sayede masraflarınız ciddi anlamda rahatlamış olacaktır. Devlet sınavları ve programları ile yurt dışında eğitim görürseniz buna Erasmus denir.

Üniversite bünyesinde yapılan dil sınavına girip başarılı olmanız halinde, sunulan tercihler arasından istediğiniz ülkenin üniversitesinde belli bir dönem eğitim görebilirsiniz. Ayrıca Exchange Student programı ile öğrenci değişim projesine dahil olarak da yurt dışında eğitim alabilirsiniz.

Yurt Dışında Üniversite Kayıtlarında İstenilen Evraklar Nelerdir?

Yurt dışında okumak için sınavlara girdiniz, bütçenizi ayarladınız, gitmek istediğiniz üniversiteye başvuru yaptınız ve kabul edildiniz. Artık sırada kayıt için gerekli olan evrakları toplamak var. Eğer evraklarınız eksik olursa kayıt sırasında büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz. İşte kayıt sırasında istenilen genel evraklar;

Lise veya üniversite diploması gereklidir. Eğer Yüksek lisans yapacaksanız üniversite diploması şarttır.İngilizce hazırlanmış transkriptBaşvuru yapacağınız üniversitenin online başvuru belgesiNiyet mektubu3 adet referans mektubuMaddi yeterliliği gösteren finansal banka dökümleriTOEFL ve IELTS sınavlarının puanını gösteren belgelerBazı üniversiteler SAT sınav belgesini de isteyebilirler.PasaportFotoğraf

Dil Okulları ile Yurtdışı Eğitimi

Üniversite eğitimi dışında dil eğitimi için de yurt dışında okuyabilirsiniz. Bunun için özel dil okulları ile anlaşmanız yeterli olacaktır. Bu okullar sizleri yurt dışında anlaşmalı oldukları yerlerde yaz okullarına ya da dil kurslarına yönlendireceklerdir.

Almanya, İrlanda Üniversiteleri veya yaz okulları İngiltere gibi programlara dahil edebilirler. Yaz okulu malta programlarına gidenlerde son derece memnun kalmışlardır. Dil okulu fiyatları ülkeden ülkeye ve eğitim süresine göre değişiklik gösterebilir.

Dil okulu ile sertifika programları sayesinde yurt dışında okumak daha kolay hale gelebilir. Yurtdışı Üniversite için bu seçenekleri de tercih edebilirsiniz.