Youtuber vergisi olarak halk arasında yaygınlaşan ancak internet ortamında bulunan sosyal ağ sağlayıcılarını kullanarak video, ses, görüntü, metin gibi içerik paylaşanların elde ettikleri gelir üzerinden alınan vergi konusu, çok merak edilen meseleler arasında yer alıyor. Peki, 2022 yılı için sosyal içerik üreticilerinin kazançlarına ilişkin vergilendirme nasıl yapılıyor? Gelir vergisi istisnası nedir?
Gelir Vergisi İstisnası Düzenlemesi
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na, 14.10.2021 tarih ve 7338 sayılı Kanunun 2. Maddesi ile eklenen Mükerrer 20/B maddesine göre;
“İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır”
Hükümlerine yer verilmiştir. Bu düzenleme uyarınca sosyal içerik üreticilerinin elde ettikleri kazançlar açısından gelir vergisi istisnası tanınmıştır. Bu şekilde youtuber, influencer, sosyal içerik üretici veya uygulama geliştiricilerinin vergilendirilmesi konusu da netlik kazanmıştır. Youtuber vergisi alınması zorunlu alana gelmiştir.
Youtuber ya da Sosyal İçerik Üreticisi Vergi İstisnası Ne Demektir?
Peki, kamuoyuna youtuber vergi istisnası olarak yansıyan bu yeni uygulama nasıl yapılır?
Gelir vergisi istisnası tanınan sosyal içerik üreticileri ile uygulama geliştiricilerinin elde ettikleri gelirler üzerinden banka tarafından %15 oranında bir vergi kesilir. %15 oranındaki bu vergi stopaj yolu ile alındığından ayrıca sosyal içerik üreticilerinin kazançları için beyanname vermelerine gerek yoktur.
Bu istisnadan yararlanılabilmesi için, ilgili kişinin Türkiye’de kurulu bulunan bankalarda bir hesap açması ve sayılan faaliyetlerine ilişkin tüm hasılatlarının münhasıran açılan bu hesap aracılığı ile tahsil edilmesi koşulu aranır.
Bu istisnadan ancak sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden video, ses, metin, müzik gibi içerik paylaşanlar ile akıllı telefon ya da tablet türü mobil cihazlar için uygulama geliştirenler faydalanabilirler.
Youtuber gibi sosyal medya platformları üzerinden gelir sağlayan sosyal içerik üreticilerinin, reklam gelirleri, yapılan bağışlar, sponsorluk gelirleri, ücretli abonelik gelirleri ve hediyeler gibi tüm kazançlar Youtuber vergisi istisna kapsamında kalır.
Youtuber Vergisi İstisnadan Yararlanmanın Koşulları Nelerdir?
Söz konusu gelir Youtuber vergisi istisnasından yararlanmak için gereken koşullar ise şu şekilde sayılabilir;
- Türkiye’de kurulu bulunan bankalarda bir hesap açılması,
- Tüm hasılatın bu açılan hesap üzerinden tahsil edilmesi,
- Bu uygulamadan yararlanmak isteyenlerin ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesinden “İstisna Belgesi” almaları gereklidir.
Bu alınan istisna belgesi, hasılatın tahsil edileceği bankaya sunulur.
Bu istisnadan ancak gerçek kişiler yani bir başka ifade ile gelir vergisi mükellefleri yararlanabilirler. Kurumlar vergisi mükellefleri ise, bu istisnadan faydalanamazlar.
Ayrıca koşulları sağlamadığı halde, söz konusu istisnadan yararlandığı tespit edilenlerin ise eksik tahakkuk eden vergileri, vergi ziyaı cezası kesilmek ve gecikme faizi de uygulanmak suretiyle tahsili yapılır.
Son olarak belirtelim ki; %15 stopaj ödemeli gelir vergisi istisnası sınırsız değildir. 2022 yılı için istisnadan yararlanma sınırı 880 bin TL’dir. Bu sınır aşılırsa artık elde edilen kazancın tamamının yıllık gelir vergisi beyannamesi ile vergilendirmesi yapılır.
İlginizi Çekebilir: Youtube Geçmiş Silme Nasıl Yapılır? 2022 Youtube Arama Geçmişi Silme Aşamaları