Yorgunluk neden olur? Sizde yılın belirli dönemlerinde bu şikayetinize yanıt mı arıyorsunuz? Yorgunluk ve halsizlik belirtileri özellikle şu sıralar birçok insanın ortak derdi konumunda. Ancak bu şikayet insanlığın yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürürken, odaklanamama problemlerini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle hızlı bir şekilde yorgunluğa çare bulunmasında yarar var. Peki yorgunluk ve halsizlik hangi hastalığın belirtisi olabilir?
Yorgunluk Neden Olur? Sürekli Yorgunluk Halsizlik Hissi Normal mi?
Yorgunluk neden olur? Bu hissi sürekli yaşıyor olmak normal mi gibi sorular soruyorsanız, bu hissin normal olduğunu söylemek mümkün değil. Yorgunluğun belirli dönemlerde yaşanması elbette normaldir. Fazla efor sarf etmek, iş gücünün fazla olması, psikolojik koşullar bu hisse zemin hazırlayabilir. Ancak sürekli yorgunluk halsizlik hissi yaşıyorsanız, bu noktada ciddi bir probleminiz olabilir.
1- Aşırı Yorgunluk Hissi Neden Olur? Devamlı Yorgunluk Neden Olur?
Aşırı yorgunluk hissi neden olur? Öncelikle yorgunluk hissinizin fiziksel ya da mental sebeplerden ortaya çıkabileceğini söyleyebilmemiz mümkündür. Devamlı yorgunluk döngüsü içerisindeyseniz, ilk olarak bu duruma neden olan sebepleri iyi analiz etmeniz gerekebilir.
Örneğin kendinizi yorgun hissettiğinizde bunun fiziksel mi, yoksa psikolojik bir nedenden dolayı ortaya çıktığını analiz edebilmeniz, bu sorunun çözülebilmesini kolaylaştıracaktır. Genellikle yorgunluk şu nedenlerden dolayı ortaya çıkar;
Kansızlık,Tiroit hastalıkları,Aşırı stres,Kalp hastalıkları,Kronik enfeksiyon,Demir eksikliği,Vitamin ve mineral eksikliği,Fazla alkol kullanımı,Gıda alerjileri ( Sıklıkla gluten),Kilo vermek,Düzensiz beslenme,Düzenli ilaç kullanımı
2- Sık Görülen Yorgunluk Belirtileri Nelerdir?
Yorgunluk neden olur konusu kadar belirtilerinin neler olduğu da merak ediliyor. Yorgunluk belirtileri nelerdir? Yorgunluk yaşayan bireylerde şu belirtilere sık rastlanır;
Odaklanamama,Unutkanlık,Uyku bozuklukları,Enerji kayıpları,Bulantı,İştahsızlık,Ağrı hissi,Konuşma güçlükleri,Bilinç bulanıklığı
A) Gözlerde Yorgunluk Neden Olur?
Gözlerde yorgunluk neden olur? Aşırı bilgisayar ya da telefona bakmak, göz bozukluğu bulunduğu halde gözlük kullanmamak, gözde meydana gelen enfeksiyonların tamamı ve uyku bozuklukları gözlerde yorgun görünüme neden olabilir.
B) Yorgunluk Neden Olur? Bacaklarda Yorgunluk Neden Olur?
Bacaklarda yorgunluk problemi yaşıyor olabilirsiniz. Bacaklarda yorgunluğun en önemli sebepleri arasında ağır egzersiz yapmak, fazla efor sarf etmek, hareketsizlik, masa başı çalışma yer almaktadır.
C) Halsizlik Yorgunluk Eklem Ağrıları Yapar mı?
Halsizlik yorgunluk eklem ağrıları yapar mı? Her iki semptomda eklem ağrıları sebebiyle ortaya çıkabilir. Bu nedenle halsizlik yorgunluk eklem ağrısı yapar demek yerine, eklem ağrılarının yorgunluğa sebep olduğunu belirtmek daha doğru olacaktır. Eklem ağrıları bazı fiziksel hastalıklar, fazla hareketli yaşam ya da tam aksine hareketsizlik sebebiyle yaşanabilmektedir.
3- Yorgunluk Sıklıkla Kimlerde Görülür? Hamilelikte Yorgunluk Neden Olur Normal midir?
Yorgunluk hemen her yaşta görülebilen bir durumdur. Bu semptom gün içerisinde bazen hafif bazen ise ağır bir şekilde hissedilebilir. Fiziksel ve psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı için, yaş sınırlaması yapmak doğru olmayacaktır. Hamilelikte yorgunluk neden olur?
Hamilelikte vücut ciddi bir yapılandırma sürecine girer. Vücutta ve hormonlarda ciddi bir hareketlilik yaşandığı için yorgunluk hissinin zirve yapması gayet olağandır. Hamilelik döneminde yorgunluk yaşandığında bol dinlenmek ve yeterli- dengeli beslenmeye devam etmek gerekecektir.
4- Kronik Yorgunluk Nedir? Kronik Yorgunluk Neden Olur?
Kronik yorgunluk nedir? Kronik yorgunluk sendromu ile yorgunluk belirtilerini birbirinden ayırmak neredeyse imkansızdır. Bu nedenle kronik yorgunluk tanısının konulabilmesi için en az 6 ay gibi bir sürenin geçmesi gereklidir. Buna göre 6 aydan daha fazla yorgunluk belirtileri yaşadığınız takdirde, size kronik yorgunluk tanısı konulabilecektir. Kronik yorgunluk neden olur? Kronik yorgunluk şu hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabilir;
Diyabet,İnsülin direnci,İdrar yolu enfeksiyonları,Böbrek üstü bezleri hastalıkları,Romatizmal hastalıklar,Karaciğer ve böbrek hastalıkları,Hipoglisemi,Kanser,Görme problemleri,Fibromiyalji,Kronik bronşit,Kas hastalıkları,Kalp-damar rahatsızlıkları,Uyku apnesi
5- Kronik Yorgunluk Tedavisi Var mı?
Kronik yorgunluk hemşirelik bakım planı içeriklerinde sıklıkla incelenen bir hastalıktır. Kronik yorgunluk tedavisi bulunmaktadır. Kronik yorgunluk yaşayan bireylerde var olan belirtilere göre vitamin takviyesi, ilaç tedavisi ve egzersiz ile semptomların giderilebilmesi mümkündür. Tedaviye uyulduğunda ortalama 2-3 ay içerisinde yorgunluk belirtileri ortadan kaldırılabilecektir.
6- Kendimi Yorgun Hissediyorum Ne Yapmalıyım?
Kendimi yorgun hissediyorum ne yapmalıyım diyorsanız, ilk olarak bir doktor kontrolüne gitmenizi önerebiliriz. Çünkü yorgunluk belirtileri gösteren bireylerin %70’inde semptomun altında yatan gizli hastalıkların var olduğu belirlenmiştir. Doktor kontrolü sonrasında hastalığınıza göre, doktor tarafından hazırlanan tedavi planına harfiyen uymanız, bu sorundan tamamen kurtulmanızı sağlayabilecektir.
7- Halsizlik ve Yorgunluk Çözümü Var mı? Yorgunluk Nasıl Geçer?
Yorgunluk neden olur konusu hakkında bilgi verdikten sonra, bu hastalığın çözümünün neler olduğuna da değinmek gerekecektir. Halsizlik ve yorgunluk çözümü bulunan iki farklı semptomdur. Tükenmişlik, bitkinlik ve halsizlikle tanımlanan yorgunluk en fazla hareketsizlik ve uyku bozuklukları sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yorgunluk nasıl geçer konusunda bireylere, harekete teşvik eden egzersiz, yürüyüş ya da ilgi alanlarına yönelik sporlar tercih etmeleri önerilebilir.
Uyku bozuklukları yaşayan bireylerde de yoğun olarak yorgunluk belirtileri ortaya çıkar. Bireyler uyanmada zorluk çektiklerini ve yorgun uyandıklarını tarifleyebilir. Bu durumda uyku kalitesini artırmak ve yeterli miktarda uyumak gerekecektir. Kaliteli uyku hakkında bilgi almak isterseniz, bu yazımızı okuyabilirsiniz.
8- Halsizlik Yorgunluk Ne İyi Gelir? Yorgunluk İçin Ne İyi Gelir?
Halsizlik yorgunluk ne iyi gelir? Yorgunluk için ne iyi gelir? Bu sorulara yanıt arıyorsanız ilk olarak sağlıklı ve dengeli beslenmenizi önerebiliriz.
Bu noktada fazla hamur işi ve tatlı tüketmemeli, aşırı kafein tüketiminden olabildiğince kaçınmalısınız. Özellikle gece yemek yememeye özen göstermeli, enerji içecekleri adı altında satılan ürünleri kullanmamalısınız.
Yine sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, öğün atlamamak, ara öğünlerde kuruyemiş tüketmek, paketli gıdaları sınırlandırmak, açlık diyetlerinden uzak durmak, kısa sürede fazla kilo vermeye çalışmamak yorgunluk neden olur probleminizi ortadan kaldırabilecektir.
9- Halsizlik ve Yorgunluk İçin Vitamin Desteği Gerekiyor mu?
Halsizlik ve yorgunluk için vitamin desteği kullanmak doğru bir adım olabilir. Çünkü vücutta eksikliklerin var olması, vücudun onu yerine koyamamasına ve kendisini yorgun hissetmesine neden olabilir.
Yaptıracağınız bir kan tahlili ile vücudunuzda eksik olan tüm elementlerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu doğrultuda C vitamini, demir eksikliği için preparatlar ya da mineral takviyesi sağlayan vitaminler kullanabilirsiniz.
10- Psikolojik Yorgunluk İçinde Olabilir miyim?
Psikolojik yorgunluk içinde olabilir miyim? Bugün birçok insan psikolojik nedenlerden dolayı kendisini tükenmiş, bitkin, çaresiz ve yorgun hissetmektedir. Kendinizi psikolojik açıdan yorgun hissettiğinizi düşünüyorsanız, ilk olarak keyifli vakit geçirebileceğinizi düşündüğünüz aktiviteler edinebilirsiniz. Psikolojik açıdan yorgun ve çaresiz hissetmenize neden olan bir diğer durum sürekli telefon ve sosyal medya ile iç içe olmanız olabilir.
Bu durumda telefondan uzaklaşmak, elinize sürekli almamaya çalışmak çözüm olabilir. Psikolojik problemleriniz bulunuyorsa olabildiğince hareket etmeye çalışmalı, saatlerce televizyon ya da bilgisayar başında kalmamalısınız. Açık havada bol bol yürüyüş yapmak, stresten uzak durmak, çalışma saatlerinizi sınırlandırmak, sevdiklerinizle online ya da yüz yüze vakit geçirmek yorgunluk neden olur sorununuzu ortadan kaldırabilir.
11- Bonus: Sürekli Mutsuz ve Yorgun Hissediyorum Diyorsanız…
Yorgunluk neden olur? Sürekli mutsuz ve yorgun hissediyorum diyorsanız, öncelikli olarak bir doktor kontrolünden geçmenizi ve fiziksel herhangi bir probleminizin var olup olmadığının belirlenmesini öneririz. Fiziksel açıdan bir sıkıntı bulunmuyorsa, yorgunluk ve bitkinlik hissiniz muhtemelen psikolojik nedenlerden dolayı ortaya yaşanmaktadır. Bu durumda psikologlarla yaşadıklarınız üzerine sohbetler etmek ya da ilaç tedavisine başlamak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.