Yol kenarı park ücreti yasal mı? Belediyeler tarafından şehir merkezlerinde yol kenarından alınan park ücretleri konusu en çok tartışılan ve merak edilen konular arasında yer alıyor. Belediyelerce alınan yol kenarı park ücreti konusunda mahkeme kararları ne diyor? İşte, her yönüyle Belediyelerce alınan park ücreti meselesi…
Yol Kenarı Park Ücreti Kapsamında Belediyelerin Görev ve Sorumlulukları
Yol kenarı park ücreti alınması belediyenin görevi mi? Belediyeler esas anlamda birer hizmet kuruluşu olup, sorumluluk alanları (yerel ölçekte) içinde imar, yol, su, kanalizasyon, ulaşım, taşıma gibi hizmetleri yerel halka sunmakla yükümlüdürler.
Yine bu sayılan yükümlülüklerin sunulması birer kamu hizmeti gereği olduğundan kar amacı gütmeksizin, bu hizmetlerin en verimli şekilde halkla buluşturulması gerekir. Bu anlamda belediyelerin sorumluluk alanlarında otopark yapmak ve bu şekilde vatandaşların araç park gereksinimleri için yeterli ve gerekli hizmeti sunmakta belediyelerin yükümlülükleri arasındadır. Ayrıca her bir vatandaşın umuma açık alanlardan karşılıksız olarak yararlanma hakları bulunduğu da göz ardı edilmemelidir.
Ücretli Otopark Konusunda Mahkeme Kararları | Yol Kenarı Park Ücreti Yasal mı Değil mi?
Belediyeler tarafından yol, sokak, meydan ya da benzeri yerler üzerinde park yerleri belirlenmek sureti ile otopark ücreti alınması konusunda başta Danıştay olmak üzere çeşitli mahkeme kararları bulunuyor. Bu kararlarda yolların amacına uygun bir şekilde kullanımını olumsuz olarak etkileyebilecek ve imar planlarında yol olarak belirlenen yerlerden, belediyeler ya da kiraladıkları şirket ve kurumlar tarafından otopark ücreti alımının hukuka uygun olmadığı belirtilmiştir.
Temyiz incelemesi yapma görevi olan ve bu anlamda ülkemizdeki idare mahkemeleri açısından uygulamaya yön veren Danıştay 8. Dairesinin yol kenarı park ücreti konusuna binaen verilen kararlardan biri olan 2011/1214 Esas ve 2011/3344 Karar sayılı kararında;
“Bu durumda, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerinin tespiti ve işletilmesi konusunda belediyeye verilen yetkinin hukuka, kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun kullanılıp kullanılmadığı, belediyece belirlenen cadde ve sokakların belirli kısımlarının otopark olarak işletilmesinin, yolların asıl kullanım amacını engelleyip engellemediği, ulaşımı güçleştirip güçleştirmediği, trafik güvenliği açısından sakıncasının bulunup bulunmadığı, planlama ve şehircilik ilkeleri açısından yapılan uygulama ile yolların kullanım fonksiyonunun ne şekilde değiştiği ve bu değişikliğin yolun imar planlarında öngörülen fonksiyonuna uygun olarak kamuya hizmet vermesine imkan verip vermediği hususlarının tespiti amacıyla bilirkişi incelemesi yapılması gerekirken, belediye sınırları içinde trafik düzenlemesi ile ilgili olarak Belediyelerin takdir yetkisinin bulunduğu gerekçesiyle verilen, İdare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık görülmemiştir”
ifadelerine yer verilmiştir. Danıştay 8. Peki, tüm bu bilgiler ışığında yol kenarı park ücreti yasal mı? Dairesinin bu ve benzer kararlarından da açıkça anlaşıldığı üzere Belediyeler tarafından bizzat ya da kiraya verilmek suretiyle yol kenarı park ücreti alımının hukuka uygun olmadığına vurgu yapılmıştır.
Ayrıca temyiz makamı olan Danıştay tarafından verilen bu kararlara uygun şekilde, yerel mahkemelerce verilen bazı kararlar uyarınca ülkemizdeki çeşitli belediyeler tarafından, yol üstü ücretli otopark uygulamasına da son verilmiştir.
Apartman ya da sitelerde otopark kullanım hakkı nedir nasıl uygulanır merak ediyorsanız linkteki yazımıza göz atabilirsiniz.