Yok Artık Dedirten Tuhaf Fobiler! Fobi Ne Demek?

Fobi ne demek? Yunanca

Fobi ne demek? Yunanca Phobos kelimesinden gelen fobi korku anlamına gelmektedir. Phobos ise Yunan mitolojisinde korku tanrısının adıdır. Tam olarak fobi nedir? Fobi, kişilerin gündelik yaşantısını olumsuz yönde etkileyen korku halidir. 

Korkusu olmayan insan azdır. Peki, insanlar yalnızca mantıklı korkulardan mı korkuyorlar? Tabii ki de hayır. İnsanlar gerçekten bunlardan mı korkuyorlar dedirten sayısı oldukça fazla fobiler bulunmaktadır. En yaygın olan fobilerin büyük çoğunluğu mantıklı fobiler olsa da bazıları gerçekten de tuhaf sayılabilecek fobilerden oluşmaktadır.

İşte Tuhaf Olan Bazı Fobiler!

Fobi ne demek sorusunun yanıtından sonra insanların korktukları bazı tuhaf fobiler üzerinde duralım. İşte bunlardan bazıları:

1- Papafobi:

Hiç Katoliklerin lideri Papa’dan korkanların olabileceğini düşünür müydünüz? Papafobi, tam olarak Katoliklerin liderine karşı korkuyu ifade etmektedir.  

2- Helyofobi:

Güneş’ten güneş ışından veya parlak ışıklardan korkmak ise helyofobi olarak tanımlanmaktadır.

3- Tripofobi:

Küçük küçük deliklerden ya da şişkinliklerden korkanlar ise tripofobi korkusuna sahiptirler. Bu korku türü de yine tuhaf fobiler olarak kabul edilmektedir.

4- Fobofobi:

En ilginç korku türlerinden biri ise fobi geliştirme korkusu olan fobofobidir.

5- Somnifobi:

Uyumaktan korkan kişiler duydunuz mu bilemiyoruz. Uykuya dalma korkusu olarak bilinen korku türüne ise somnifobi denilmektedir.

6- Omfalofobi:

Göbek deliği korkusu anlamına gelen Omfalofobi de yine ilginç korku türlerinden birisidir.

7- Arakıbutırofobi:

Fıstık esmesi ya ağzınıza yapışırsa, bundan korkar mıydınız? Belki siz korkmuyor olabilirsiniz fakat, böyle bir korku türü var. Arakıbutırofobi ise fıstık ezmesinin ağız çatısına yapışma korkusu demektir.

8- Lutrafobi:

Su samurlarından korkmak anlamına gelmektedir.

9- Sokerafobi:

Kayınbabadan ya da kaynanadan korkmaya da Sokerafobi denilmektedir.

10- Ksantofobi:

Hem sarı hem de sarı kelimesinden korkmaktır.

Doğal Türden Korkular!

Fobi ne demek, sorusunu tam olarak açıklayabilmek için aslında farkı fobiler üzerinde de durmak gerekiyor. Bazı korkular tehlikelere karşı evrimsel birer tepki olarak gelişmiştir. Bunlara örnek: Karanlık, yükseklik ve zehirli yaratıklar korkularıdır.

1- Karanlık Korkusu

Karanlıkta genellikle etrafımızda olandan ve bitenden habersiz kaldığımız gibi ayrıca savunmasızda kalıyoruz. Atalarımızın geceleri yırtıcı hayvanların saldırılarına uğrama riskleri vardı. Günümüzde de Afrika aslanlarının çoğu geceleri havanın karmasının ardından saldırıya geçtikleri yapılan araştırmaların neticesinde ortaya çıkmış. İçgüdüsel olarak çok kişi uyuduğu takdirde bir hayvana yem olma riski olmasa da endişe duymaktadır.

2- Yükseklik Korkusu

Hayatta kalabilmemiz için yükseklik korkusunun olması gerekiyor. Sakatlanabileceğimiz ortamlarda çok daha dikkatli olmamızı sağlayan bir duygudur. Atalarımız tarafından dünya keşfedilirken, tehlikeli ve yüksek yerlere tırmanmaları sırasında bu korkunun varlığı onların çok daha dikkatli olmalarını sağladı.

3- Zehirli Yaratıklardan Korkma

Örümcek ve yılan korkumuzda aslında yine atalarımızdan gelmektedir. Geçmiş tarihte atalarımız bu hayvanlara tem olmamak için, bu tür hayvanları tanımak ve onlara tepki vermek durumundalardı.

Beyinde Korkular!

Fobiler ve fobi ne demek konularından sonra beyinde korkular konusuna değinmek istiyoruz.

1- Talamus:

Vücuttan gelen duyusal sinyaller ilk önce talamusa ulaşır. Santral gibi çalışan talamus bilgileri beynin gerekli bölümlerine aktarır.

2- Hipotalamus:

Vücudu stabil tutarak homeostazı korur. Hem de hormonların salgılanmasını düzenler.

3- Amigdala:

Amigdalanın duygusal tepkilerimizi işleyerek karar vermemizde ve anılarımızın oluşumunda önemli rolü vardır.

4- Duygusal Korteks:

Duygusal korteks, talamustan gelen tüm sinyalleri işler ve bu sinyallere anlam kazandırır.

5- Hipokampus:

Uzun süreli belleğin oluşumunda rolü vardır. Gelen duygusal bilgileri, geçmişte var olan olaylarla karıştırır ve yaşanılan durumu bir bağlama oturtur.

Fobilerin Nedenleri Nelerdir?

Fobiler çoğunlukla ergen ya da yetişkin dönemlerde ortaya çıkarlar. Her yaştan insan fobilerin etkisi altına girebilir. Çocuklukta rastlanılan fobiler çoğunlukla yaş ilerlediği zaman kaybolabilmektedir. Yetişkin bireylerde rastlanılan fobiler ise birden başladıkları gibi uzun süre boyunca sürebilir ve yalnızca yüzde 20’si tedavi süreci geçirmeksizin kaybolabilmektedir.

Fobiler neden olur sorusunun cevabı ise genellikle travmatik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Bireyin korkmasına neden olabilecek bir olaya tanıklık etmesi herhangi bir fobinin oluşmasına neden olabilir.

Fobilerin Semptomları Nelerdir?

Fobiye karşı hissedilen ve mantık dışında olan aşırı korku,Korkulan şeyden kaçmaya çalışmak,Kalp çarpıntısı,Nefes darlığı,Panik atak yaşama,Titreme,Bayılma durumları,Korku anında terlemek,Endişe duyma veya kaygılanma.

Fobiler Nasıl Tedavi Edilir?

Fobi ne demek ya da fobi nedir, fobi türleri üzerinde durduktan sonra en merak edilen sorunun cevabına sıra geldi. Fobiler nasıl tedavi edilir? Fobiler için birkaç tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan bir veya birkaçı uygulanarak tedaviye gidilebilir. Bu tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:

1- İlaç Tedavisi:

Fobiler eğer ki bireyleri etkisi altına aldıysa böyle bir durumda kişiye ilaçlı tedavi uygulanabilir. Reçete ile yazılan antidepresanlar ile sakinleştiriciler faydalı olabilir.

2- Bilişsel Davranışçı Terapi:

Bu terapi yönteminin duyarsızlaştırma veya maruz bırakma tekniklerinden faydalanılarak bireylere yardım edilebilir.

3- Rahatlatma Teknikleri:

Günümüzde meditasyondan birçok şey için faydalanılmaktadır. Meditasyon sırasında kullanılan nefes teknikleri ve genel olarak yapılan rahatlama ve gevşeme meditasyonları yine semptomların tedavisinde kullanılabilir.

Herhangi bir şeye karşı fobinizin olduğunu düşünüyorsanız, bir uzmandan yardım almayı ihmal etmemelisiniz.