Yılbaşı Kutlamak Günah mı? Müslüman’ın Yılbaşı Kutlaması Haram mı?

Yılbaşı kutlamak günah mı sorusu her sene olduğu gibi bu sene de gündemde. 31 Aralık gecesini 1 Ocak gününe bağlayan gece Miladi takvime göre yılbaşı kabul edilmektedir. Hıristiyan alemi bu gece ile başlayan haftayı Noel Haftası olarak kutlar. Noel etkinlikleri çerçevesinde Hz. İsa’nın doğumu kutlanır. Müslüman aleminin bu nedenle Hıristiyan kültürü olan noel kutlamasına iştirak […]

Yılbaşı kutlamak günah mı sorusu her sene olduğu gibi bu sene de gündemde. 31 Aralık gecesini 1 Ocak gününe bağlayan gece Miladi takvime göre yılbaşı kabul edilmektedir. Hıristiyan alemi bu gece ile başlayan haftayı Noel Haftası olarak kutlar. Noel etkinlikleri çerçevesinde Hz. İsa’nın doğumu kutlanır. Müslüman aleminin bu nedenle Hıristiyan kültürü olan noel kutlamasına iştirak etmesi yasaklanmıştır.

Bir yıl bitiyor ve yeni yılın başlangıcı için hazırlıklar yapılıyor. Miladi takvime göre 31 Aralık gecesi mevcut yılın sonu günü kabul ediliyor. Saatler 00:00 gösterdiği andan itibaren 1 Ocak başlıyor ve yeni yıla ilk adımlar atılmış oluyor. Yeni yıla girerken tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de eğlenceler düzenleniyor, evlerde yemekler yeniyor. Kutlamalar eşliğinde yeni yıl karşılanıyor.

Yılbaşı Kutlamak Haram mıdır?

Ama bunlar yapılırken herkesin aklının bir kenarında da acaba günaha giriyor muyum sorusu yer alıyor. Bu nedenle de yılbaşı kutlamak günah mı? Yılbaşı kutlamak haram mı? 31 Aralık gecesi ne yapmak gerekir gibi sorular soruluyor. Diyanet bu konuda gerekli bilgilendirmeleri yapıyor ve Müslümanların noel kutlamasına sıcak bakılmıyor.

Yılbaşı Neden Kutlanmaz?

Yılbaşı ile Noel farklı konular olsa da İslam’da ikisi için de kesin hükümler bulunmaktadır. Hem noel hem de yılbaşı özellikle Hıristiyan dinine mensup kişilerin kutladığı gün olarak bilinmektedir. Bu günde Hıristiyanları tebrik etmek, onlarla hediyeleşmek ve günlerini kutlamak hoş bir davranıştır. Fakat onlar gibi evlerde veya barlarda kutlamalar yapmak, o güne özel program düzenlemek ayet ve hadislerle yasaklanmıştır.

Hz. İsa’nın doğumu olarak kutlanan Noel zamanında Noel Baba, Christmas, hindi kesmek, yılbaşı çamı süslemek gibi adetler yerine getirilmektedir. Bu adetler Hıristiyanlar tarafından benimsenmiş bir kültürdür. Bu kültürün Müslümanlar tarafından benimsenmesi kati suretle yasaklanmıştır.

Noel kutlamak veya yılbaşı kutlamak ile ilgili olarak;

Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır”Yılbaşı bileti almak, yılbaşını kutlamak caiz midir?

Hadisi şerifi farklı toplumlara benzeyenlerin o toplumdan olduğunu ifade etmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere Hıristiyan aleminin adetlerini yerine getirmek onların dinini paylaştığı anlamına gelmektedir. Bu nedenle de yasaklanmıştır.

Yine ayetlerde de bu konu ele alınmış ve Maide Suresi 5. Ayette;

“ Sizden kim onları dost edinirse, o da onlardandır” denilmiştir.

Noel Nedir? Yılbaşı Kutlamak Haram mıdır?

Noel ve yılbaşı farklı günler ve kavramlardır. Yılbaşı Miladi takvime göre 1 Ocak gününde başlamaktadır. Fakat Noel yani Hz. İsa’nın doğduğu gün olarak kabul edilen zaman 25 Aralık’tır. Hıristiyan alemi 25 Aralık gününden sonra yılbaşına kadar noel etkinlikleri düzenlerler. Hindiler kesilir, çam ağaçları süslenir, ışıklandırmalar yapılır ve partiler düzenlenir.

Bu gelenekler ülkemizde de yaygın olarak gerçekleştirilmektedir. Her ne kadar masum düşüncelerle bu kutlamalar gerçekleştirilse de asıl olarak Hıristiyan dünyasına özenmek olduğundan kutlanması uygun görülmemektedir.

Ayrıca bu döneme özel olarak yılbaşı çekilişi de yapılmaktadır. Yılbaşı kutlamak diyanet tarafından nasıl yasak olarak anlatılıyor ise çekilişte aynı şekilde yasak ve haram olarak görülmektedir.  

Müslümanlar Yılbaşı Kutlar mı?

Yılbaşı gecesi için Müslümanların özel kutlama yapması yasaklanmıştır. Bu yasaklar ayet ve hadislerden yola çıkarak diyanet tarafından da açıklanmaktadır. Bu günlerde Müslümanların yapması için önerilen şeyler arasında;

Hıristiyanların gönlünü kazanmak için hediye almak ve günlerini kutlamakDualar eşliğinde yeni yılı karşılamakNormal gün gibi gününü geçirmekİçkili ve danslı ortamlardan uzak durarak evde ailesi ile vakit geçirmek bulunmaktadır."Yılbaşı Kutlamak HARAM mı?" diye sorduk: vatandaşlar öyle cevaplar verdi ki...

Zaten Aralık 2020 yılbaşı kutlamaları sokağa çıkma yasağı nın başlaması nedeniyle bu sene gerçekleşmeyecek. Yeni bir başka son dakika kararı alınmaz ise yılbaşı kutlamaları olmayacak.

Exit mobile version