Asıl adı Mononoke Hime olarak bilinmektedir. Hem yetişkinler hem de çocuklar için güzel bir animasyon önerisi olan Prenses Mononoke, alt metniyle de büyük bir başyapıt. Animasyon filmleri arasında önemli bir yere de sahip olan bu filmi, defalarca kez izlemek isteyeceksiniz. Prenses Mononoke hikayesi, çevre ve insan arasındaki çatışmayı konu ediniyor. Yönetmen Hayao Miyazaki Prenses Mononoke ile doğaya karşı insan eylemlerini anlatmaya çalışıyor. Japon yönetmen Miyazaki, çektiği diğer anime yapımlarda olduğu gibi bu filmde de oldukça iddialı. Öyle ki film, yönetmenin en iyi eserlerinden biri olarak da kabul ediliyor. Gelin, filmin içeriğine ve detaylarına daha yakından bakalım.
Prenses Mononoke ve İnsan Doğa İlişkisi
Filmin yönetmeni Hayao Miyazaki, çekmiş olduğu tüm filmlerde toplumsal ve ekolojik olaylara değinmeden geçmiyor. Özellikle de II. Dünya Savaşı temalı yapımları sayesinde Japonya ve dünyanın o döneme bakış açısını yansıtıyor. Miyazaki, bu filminde de insan ve doğa ilişkisini derinlemesine işlemiş. Sanayi kültürünün oluşumu ile birlikte hayvanlar ve insanlar arasında büyük çekişmeler yaşanmaya başlanmış.Prenses Mononoke, 15. Yüzyılın bazı noktalarını da içerisinde barındırmayı başarıyor. Özellikle de misyonerlerin ve Çinlilerin Japonya’ya akın etmesi filmde geniş bir yer buluyor. Farklı kültürler ve yeni gelişen ekonomik düzen ile insan doğa ilişkisi baz alınarak filme yansıtılıyor. Özellikle de ateşli silahların insanlar tarafından keşfedilmesi ve kullanımı filmde Miyazaki tarzına göre işlenmiş.
Prenses Mononoke Konusu
Yolculuk boyunca başına türlü türlü maceralar gelen prensin yolu en nihayetinde bir nehir kıyısına varıyor. Burada bir süre dinlenmek isteyen ve önemli biri olan prens, ormanların prensesi Mononoke ile karşılaşıyor. O anda kurtların büyütmüş olduğu prensese aşık olan Ashitaka, kızın peşine düşme kararı alıyor. Fakat kendisini Mononoke ile bir çekişmenin karşısında buluyor.
Mononoke, kendisini insanlardan soyutlayarak orman ruhunu ve doğanın geri kalanının güvenliği için çabalayan genç bir kız. Kendisine bu yolda eşlik eden kurtları ile mücadele veren genç kızın savaşması gereken pek çok acımasız insan mevcut.
Lady Eboshi ve Demir Kenti
Prenses Mononoke, genç prense yüz vermeyince prensin de yapacak bir şeyi kalmıyor ve yeniden yollara düşüyor. Bu süreçte prensin laneti de etkisini göstermeye ve tüm vücuduna yayılmaya başlıyor. Yolculuğunun sonunda Lady Eboshi tarafından yönetilen Demir Kent’e varan prens, bir süre burada konaklama kararı alıyor.Lady Eboshi’nin Demir Şehri, kötü durumda olan insan ırkı için adeta bir sığınak haline gelmiş. Eboshi, hastalara ve fahişelik yapmak zorunda kalan kadınlara kucak açarak onlara iş veriyor. Yine de Lady Eboshi, filmde hırsları ile yaşayan ve doğaya savaş açmış bir kadın olarak resmediliyor. İşte olaylar da Demir Kent sakinleri ile orman sakinleri arasında gelişiyor.
Miyazaki’nin Başyapıtı
Prenses Mononoke’nin hikayesinde de ormanın ruhu teması işlenirken insanlığın doğaya verdiği zarar da gözler önüne seriliyor. Demir Kent sakinleri ve Lady Eboshi’nin verdiği tahribat diğer canlıların hayatını tehdit edebiliyor. Bu durumda da ister istemez doğa ve insan savaşı patlak veriyor.
Miyazaki, filmde bazı noktalarda çeşitli Şamanist gelenekleri de seyirciye sunmak istemiş. Zaten genç prensin kabilesi de tamamen şaman geleneklerine göre ibadet ediyor. Ona kabileden bir an evvel ayrılmasını söyleyen kahin kadın da şaman geleneklerine tam anlamıyla bağlı. Filmde aynı zamanda Çin ve Japonya arasındaki göç dalgalarında da bahsedilmek istenmiş. Zaten şamanların bölgede yoğun bir şekilde bulunmasının nedeni olarak da Çin’den gelen göç dalgası gösteriliyor.
Miyazaki ve Prenses Mononoke, anime dünyasının en özel karakterlerinden. Miyazaki, Spirited Away, Howl’s Moving Castle, Ponyo ve My Neighbour Totoro filmleriyle de büyük övgüler alan başarılı bir yönetmendir. Ayrıca Prenses Mononoke, mart 2020 de önemli bir çıkış yapmıştır.