Yenilenebilir enerji kaynaklarının yaşamımızda ki yer oldukça büyüktür. Bu enerji kaynaklarının kıymeti yıllar geçtikçe daha çok bilinmektedir. İşte, 8 adımda yenilenebilir enerji kaynakları!
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Yenilenebilir enerji kaynakları , doğanın verdiği doğal kaynaklardan yararlanarak enerji üretme sistemidir. Bu kaynaklar üretim için kullanılan kaynakların tükenme hızına göre, kendilerini çok daha kısa sürede yenileyebilme özelliğine sahiptir. Bu duruma en güzel örnek, güneş enerjisi ile çalışmasını sürdüren teknolojilerdir. Teknoloji bu enerjiyi tüketmesine rağmen tüketilen enerji toplamda güneş enerjisinin yanında neredeyse bir hiç kalır. Kaynaklar sürdürülebilir özelliktedir. Yani insanlar, hayvanlar ya da tesisler tarafından kalıcı olarak tüketilmesinin imkanı yoktur. Gelin şimdi hep birlikte yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir, inceleyelim.
1. Güneş Enerjisi
Güneş, yeryüzündeki en temiz ve güvenilir kaynaklardan biridir. Ülkemizde, aynı zamanda tüm dünyada, gözle görülen bir nüfus artışı yaşanmaktadır. Buna, giderek ağırlaşan bir sanayileşme de eşlik eder. Bu koşulların ortaya çıkmasıyla birlikte yenilenebilen, temiz ve güvenilir enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç artar. Doğalgaz ve petrol gibi kaynaklar ise yüzyıllardır kullanılmış, artık tükenmeye başlamıştır. Bu durum petrol ya da doğalgaz kaynaklarına sahip olmayan ülkelerde enerji ihtiyacı için sıkıntı yaratmaktadır. Böylece daha az maliyetli ve daha temiz bir kaynak olan güneş enerjisine yönelmeler başlamıştır. Güneş enerjisi, aslında oldukça basit bir yolla çalışır. Güneş ışınları paneller sayesinde ısıya dönüştürülür böylece enerji elde edilmiş olur. Güneş enerjisinin fabrikalar, endüstriyel firmalar, organize sanayi bölgeleri ve akaryakıt istasyonları gibi daha birçok kullanım alanları vardır.
2. Rüzgar Enerjisi
Güneş ışınlarının dünyaya geliş açısındaki farklılıklar, bir basınç ortaya çıkarır. Oluşan bu basınç ve dünyanın dönüşüyle birlikte meydana oluşan rüzgarlar, doğal enerji elde edilmesini sağlar. Rüzgar enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasındadır çünkü doğal bir şekilde elde edilir. Oluşan yoğun rüzgarların, rüzgar tirbünlerini çevirmesiyle elde edilir. Nükleer santraller çevremiz ve dünyamız için oldukça zararlı olduğundan bu enerji türü tercih sebebi olsa da bu alternatif enerji kaynağı günümüzde kısıtlı alanlarda kullanılmaktadır. Bunun sebebi çoğunlukla, kent yerleşimlerinin rüzgar tirbünlerinin kurulması için uygun bir alan olmamasıdır.
3. Hidroelektrik Enerjisi
Hidroelektrik enerjisi suyun akış gücü kullanılarak elde edilir ve akan suyun gücü elektriğe çevrilir. Sera gazı salınımı yapmadığı için zararı olmayan yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer almaktadır. Su akışı kinetik enerji yaratır. Bu kinetik enerji kanallar aracılığı ile tirbünlere iletilir. Bu yolla hidroelektrik enerjisi üretilmiş olur. Hidroelektrik enerjisinin kurulması ve kullanılması oldukça ucuza mal olur. Fosil yakıtlara olan ihtiyaç ortadan kalkacağı için çevre ve hava kirliliği minimum seviyeye indirilir. Kullanımı arasında enerji açığının kapatılması, tarım ve elektrik üretimi gibi alanlar vardır.
4. Jeotermal Enerji
Jeotermal, yer kabuğunda biriken sıcaklık ısısının ortaya çıkardığı su,buhar ve gazdır. Jeotermal enerjisi işte bu doğal kaynakların bulunduğu ortamlardan elde edilir. Isıtma, soğutma, elektrik gibi alanlarda kullanılabilir. Ayrıca, kaplıcalar sayesinde turizm sektörüne de dolaylı yoldan katkı sağladığı söylenebilir. Yenilebilir enerji kaynakları arasında yer alır.
5. Biyokütle Enerjisi
Biyokütle enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Sebebi ise her çeşit organik atıklardan elde edilebilen bir enerji çeşidi olmasıdır. Bu enerji, biyokütle atıklarının yakılması ya da farklı işlemlerden geçirilmesi ile ortaya çıkan bir enerji türüdür. Çevre dostu bir enerji kaynağıdır çünkü, çevreye zararlı gazlar salgılamazlar. Biyokütle materyalleri aynı zamanda katı, sıvı, gaz yakıtlarına dönüştürülebilmektedir. Kağıt, mobilya, yalıtım malzemesi yapımı gibi birçok kullanım alanı vardır.
6. Hidrojen Enerjisi
Hidrojen, doğada bileşikler halinde bulunur. Hidrojen enerjisi ise hidrojen gazının işlenmesi ve dönüştürülmesi ile birlikte ortaya çıkar. Hidrojen enerjisi doğal enerji kaynağı değildir ancak alternatif ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer almaktadır. Hidrojen enerjisinin ulaşımdan endüstriye, uzay roketlerinden petrol elde edilmesine kadar farklı kullanım alanları vardır. Ayrıca, hidrojen yakıt pilleri elektrik enerjisine dönüştürülerek otomobillerde yakıt olarak da kullanılabilir.
7. Dalga Enerjisi
Dalga enerjisi, rüzgarların denizlerin yüzeyinde dalga hareketleri oluşturmasıyla elde edilir. Dalgaların su yüzeyinde oluşturduğu hareket özel tirbünler sayesinde elektriğe dönüştürülür. Dalga enerjisi genellikle denize ya da okyanuslara kıyısı olan ülkeler tarafından tercih edilmektedir. Dalga enerjisinin öncelikli kullanım alanı ise elektrik üretimidir.
8. Gelgit Enerjisi
Gelgit enerjisi, denizlerde oluşan gelgit olayından faydalanılarak elde edilen enerji türüdür. Bu gelgit olayları için üretilmiş özel tirbünler kullanılır. Gerçekleşmesi için sadece özel tirbünler değil aynı zamanda gelgit barajları da gereklidir. Gelgit olayı ile deniz kabarıp alçalır, bu iki deniz seviyesi farkından yararlananılarak türbünler çalışır. Bu sayede elektrik üretimi gerçekleşir. Kullanım zorluğu, coğrafik durumu, yüksek maliyeti nedeniyle çok tercih edilmese de başarılı örnekleri bulunan yenilenebilir enerji kaynakları arasında gelgit enerjisi de yer alır.
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi
Sürdürülebilir enerji kaynakları hem çevre dostu hem de yenilenebilir olması ile tercih etmemiz gereken kaynaklar arasında önemli bir yere sahiptir. Enerji ihtiyacını karşılamak ve devamlılığı sağlamak adına sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımı geliştirilmelidir.
Yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir, enerji üretimi nasıl olur ve enerji üretimi için ne gerekir, enerji nedir, sizler için paylaştık. Yenilenebilir enerji hakkında her şeyi içeren yazımız, geniş bir bilgi sunar.