Yeni Doğmuş Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmeli ?

Yeni doğmuş bebek kaç

Yeni doğmuş bebek kaç saatte bir emzirilmeli ? Özellikle ilk annelik deneyimini yaşayan kadınlar tarafından sıkça sorulan bu sorunun cevabı oldukça önemlidir. Yeni doğan bir çocuğun kaç saatte bir emzirilmesi gerektiği çocuğun gelişimi için oldukça önemlidir. Anne ve bebek sağlığı açısından büyük öneme sahip olan yenidoğan bebek kaç saatte bir emzilir sorusunun cevabı, anne ve bebek farklılıklarına göre değişik cevaplara sahip olabilir. 

Anneler, buraya dikkat! Annelik duygusu ve telaşı ile başlayan bu serüvende sürekli olarak üstüne titreyeceğiniz bir yavrunuz olacak. Her adımında ” Doğru mu yapıyorum ? ”  ya da ” Nasıl olmalı ? ” sorularını sorarak ilerleyerek her gün yeni tecrübeler edineceksiniz. İlk çocuktan sonra öğrenilen tecrübeler sayesinde ikinci çocuğunuzun bakımında çok daha özgüvenli bir anne olacaksınız. 

Doğumdan hemen sonra hastane hemşireleri tarafından bilgilendirme yapılmaktadır. Yapılan bilgilendirmeler doğrultusunda ilk emzirme işlemine başlayabilirsiniz. Eve gideceğiniz zaman son bilgilendirme ile birlikte kaç dakikada bir hangi memeden emzirmeniz gerektiğinize dair fikirler elde edebileceksiniz.

Yeni Doğan Bebek Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan bebekte emzirme sıklığı bazı durumlarda değişiklik gösterebilmektedir. Hemşireler tarafından verilen bilgilere kulak asmak ve hemşirelerinizin dediklerini harfiyen yapmak oldukça önemlidir. Özellikle ilk annelik deneyiminiz ise sağlık çalışanları tarafından verilen bilgiler hayati derecede önem taşımaktadır.

Yeni doğan bebek kaç saatte bir emzirilmelidir sorusunun ilk cevabı iki saatte birdir. İki saatte bir emzirme yapacağınız için hangi memede kaç dakika emzirme yapacağınız da önemlidir. Sağ ve Sol meme her biri 15’er dakika olmak üzere emzirme işlemleri için uygundur. Toplamında yarım saatlik bir emzirme süresi karşımıza çıkıyor. Bu emzirme süresi çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilmektedir. Maksimum yarım saat olmalıdır. Çocuk zaten doyduğunu anladığı andan itibaren emzirilmeyi kabul etmeyecektir.

Fakat bebek sık sık acıkıyor ve ağlıyorsa, bebeğinizi iki saat bekletmek zorunda değilsiniz. 2 saat kuralı, ağlamayan, emmek için çaba harcamayan bebekler için geçerlidir. Yani, bebeğiniz sürekli uyuyor ve emmek istemiyorsa, onu en geç 2 saatte bir emzirmeli ve bebeğinizin emme refleksini geliştirmelisiniz. 

Emzirme Sonrası Uykuda Ne Yapılmalı ?

Emzirme sonrası uykuda ne yapılmalı ? Her insanda olduğu gibi bebeklerde de karınları doyduktan sonra bir uyku bastırma görülebilir. Gelen ani uykudan sonra uzunca süre uyuyan bebekler bazen emzirme saatleri konusunda endişe duyulmasına neden olabilir. Ortalama bir bebek uyuduğu zaman 2 ile 3 saat aralığında uyku çekebilmektedir. Peki, bu uyku süresi emzirme aralığı olan iki saatten fazlaysa ne yapılmalı?

Emzirme konusunda yeni doğan bebeğe başlangıçta iki saatte bir tercih edilmelidir. Daha sonrasında her insanda olduğu gibi bebeklerde de rutin farklılıkları olduğu gözlemlenebilir. Uykusunun sürdüğü uzunluk, uyuma süreleri de göz önünde bulundurularak ideal emzirme süresini kendiniz bulabilirsiniz. Uykudan yarım saat sonra emzirilmesi öneriler arasında yer almaktadır. İki veya üç saat hatta daha fazla süren uyku sürelerini göz önünde bulundurarak çıkan ortalama sonuçtan yaklaşık olarak kaç saatte bir emzirmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Bebekler Sadece Karnını Doyurmak İçin Emzirilmek İstemezler

Her ne kadar emzirme sürecinin bebeğin karnını doyurmak olduğu ön görülüyor olsa da bu öyle değildir. Bebekler karınlarının doyması ile sakinleşir bu bir gerçektir ancak bu süreçte etki gösteren tek şey emzirilmeleri değil. Bebekler dokunsal ve duygusal olarak rahatlama ihtiyacı duymaktadır. Bu ihtiyacı gideren en güzel kişi de anneleridir.

Bebekler kendilerini huzursuz hissettiklerinde emzirilmek isteyebilirler. Genellikle bu ihtiyacı ağlayarak ve anneye atılarak göstermektedirler. Asıl amaçları rahatlamak olan bebeklerinizi bu süreçte de emzirerek uyku haline ve rahatlama haline kolaylıkla alabilirsiniz.

Yeni Doğan Bebekler Ne Sıklıkla Emzirilir

Yeni doğan bebekler ne sıklıkla emzirilir konusunu toparlayacak olursak karşımıza birkaç sonuç çıkacaktır. Bu sonuçlardan en önemlisi ve unutulmaması gerekeni ise bebeklerin oldukça küçük bir midesi olduğu ve anne sütünün hızlı bir şekilde sindirilebilir olduğudur. Anne sütü hızla sindirilebilir bir durumdadır, bebeklerin karını hızla dolduğu gibi hızla boşalabilir de.

Annelerin süt üretim hızı ve kapasitesi ile bebeklerin ihtiyacı ve kapasitesi her zaman farklıdır. Ne kadar sürede bir emzirilir sorusunda en kesin ve net cevap bebeğinizin istediği her zamandır. Bebeğiniz acıktığı zaman sizden onu emzirmesini isteyecektir. Kendisi bunu en net şekilde üstünüze atlamaya çalışarak gösterecektir. Acıktığı zaman gösterebileceği farklı istekler doğrultusunda emzirip emzirmemeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

Süt oluşumu konusunda dikkat edilmesi gereken son bir husus vardır: Bu da yeni süt oluşumu için her iki memenin birden de bitmesidir. Bu nedenle bebeğinizi emzirirken iki memenin de eşit şekilde emzirdiğinden ve hatta iki memenin de bittiğinden emin olun. Sonrasında vücudunuz yenisini üretmek için harekete geçecektir.