Yeni Doğan Bebeğe Kimlik Çıkarma Nasıl Yapılır? Hastaneden Kimlik Çıkarma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma nasıl yapılır? Yeni doğan bebeğe hastaneden kimlik çıkartılabilir mi?

Yeni Doğan Bebeğe Kimlik Çıkarma Nasıl Yapılır

Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma nasıl yapılır sorusunun yanıtı, yeni anne baba olmuş kişilerin en çok merak ettikleri arasında ve artık bunu hastaneden yapabilmek mümkün.

Yenidoğan bebekler için yapılması gereken ilk işlemlerden biri de nüfus kütüklerine kayıtlarının yapılarak kimlik belgelerinin çıkarılması işlemidir. Bebek sahibi olan aileler için bir rehber niteliğinde olması için bu yazımızda, yeni doğan bebeğin nüfus kütüğüne kayıt ile yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma nasıl yapılır sorusunu ve bu kimliklerin hangi kurumlardan nasıl çıkarılabileceğini ele aldık. İşte merak edilen tüm yönleri ile birlikte “Yeni Doğanın Kimliğini Çıkarma İşlemleri” hakkında bilgiler…

Yeni Doğan Bebeğe Hastaneden Kimlik Çıkarma İşlemlerinin Yasal Dayanağı Nedir? Yeni Doğan Bebeğe Kimlik Nasıl Çıkarılır?

Ülkemizde yapılan yasal düzenlemeler ve kurulan otomasyon sistemi sayesinde, yeni doğan bebekler için nüfus kütüğüne kayıt ve bu kapsamda kimlik çıkarma işlemlerinin sağlık kuruluşlarında yapılabilmesinin yolu açılmıştı.

Yani yeni doğanın, nüfus müdürlükleri yanında Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarında (hastanede) nüfus kayıt işleminin yapılması ve kimliğinin çıkarılması, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu 15. Maddesinde 19.10.2017 tarihinde yapılan değişiklik ile mümkün hale gelmişti.

Yeni Doğan Bebeğe Kimlik Çıkarma Nasıl Yapılır

19/10/2017 tarih ve 7039 sayılı Kanunun 5. maddesi ile değişik Nüfus Hizmetleri Kanunu 15. Maddesi düzenlemesi ise şu hükümleri içerir:

“Sağ olarak dünyaya gelen her çocuğun, doğumdan itibaren Türkiye’de otuz gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise altmış gün içinde dış temsilciliğe bildirilmesi zorunludur. Doğum bildirimleri, doğumu gerçekleştiren sağlık kuruluşlarına da yapılabilir”

Bu yasal düzenleme uyarınca, sağlık kuruluşlarında doğan ve ebeveynleri tarafından isimleri belirlenen bebeklerin doğum bildirimleri ile nüfus kayıt işlemleri, nüfus müdürlüklerine gitmeye gerek kalmaksızın doğumun meydana geldiği sağlık kuruluşunda yerine getirilebilir.

Hastanede Nüfus Kayıt İşlemlerinin Yapılması Koşulları Nelerdir?

Nüfus müdürlükleri yanında Sağlık Bakanlığına bağlı olan sağlık kuruluşlarında yani hastanelerde doğum olaylarının nüfus kütüklerine tescil işlemi yani hastaneden kimlik çıkarma için gereken koşullar ise şunlardır:

Yeni Doğan Bebeğe Kimlik Çıkarma Nasıl Yapılır

Hastanede Bebeğin Kimliğini Çıkarmayanların Durumu Ne Olacak?

Yeni doğan bebeklerinin isimlerine taburcu olmadan önce karar veremeyen ya da hastanede nüfus kayıt ve kimlik çıkarma işlemini yaptırmak istemeyen ailelerin ise, bebeklerine kimlik kartı çıkarmak için randevu oluşturmak suretiyle Nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Ebeveynlerin (anne ve baba) nüfus müdürlüğü randevu işlemlerini gerçekleştirmek için farklı alternatifleri bulunuyor. Bu kapsamdaki yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma nasıl yapılır sorusuna cevap seçenekler ise şunlardır:

Yeni Doğan Bebeğe Kimlik Çıkarma Nasıl Yapılır

Son olarak belirtelim ki, yeni doğan doğum bildirimini; veli (anne ya da baba), vasi, kayyım veya resmi vekil nüfus müdürlüğüne yapabilir. Ancak yapılacak doğum bildirimi esnasında doğuma dair resmi tutanak ya da doğum raporunun ibraz edilmesi gereklidir.

İlginizi Çekebilir: Kimlik Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Exit mobile version