Yeminli Bakireler Kimdir? İşte Şaşırtan Gelenekleri İle Yeminli Bakireler!

15. yüzyıldan günümüze kadar gelmeyi başaran bir geleneği temsilcisi olan Yeminli Bakireler, aynı zamanda “Burneşalar” olarak biliniyor. Gelenekleri ile ise her duyanı hayretler içerisinde bırakıyorlar. Nedir Bu Yeminli Bakirelik Geleneği? 15. yüzyıldan bu yana süregelen Yeminlik Bakirelik geleneği, aslında adından da anlaşılacağı gibi evlenmeye yemin etme geleneğidir. Şöyle ki; ergenliğe girmiş olan bir genç kız […]

15. yüzyıldan günümüze kadar gelmeyi başaran bir geleneği temsilcisi olan Yeminli Bakireler, aynı zamanda “Burneşalar” olarak biliniyor. Gelenekleri ile ise her duyanı hayretler içerisinde bırakıyorlar.

Nedir Bu Yeminli Bakirelik Geleneği?

15. yüzyıldan bu yana süregelen Yeminlik Bakirelik geleneği, aslında adından da anlaşılacağı gibi evlenmeye yemin etme geleneğidir.

Şöyle ki; ergenliğe girmiş olan bir genç kız zorla evlenmek isteniyorsa, bu kızın eşi öldüyse ya da kadın olduğu için toplumdan hak ettiği değeri görmüyor ve özgürce yaşamak istiyorsa o halde ölene kadar hiç kimseyle cinsel ilişki yaşamayacağına yemin eder ve bir nevi ölene kadar hayatını erkek gibi sürdürmeye başlar.

Geçmişi çok eskiye dayanan bir gelenek olsa da en son 2008 yılında yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilerde ortalama 50 yeminli bakirenin halen yaşadığı ve bu geleneği sürdürdü ortaya çıkmıştır.

Arnavutluk’ta Üçüncü Cinsiyet Kavramı!

YEMİNLİ BAKİRELER - Arnavutluk ~ 47

Günümüz cinsiyet anlayışı ile Yeminli Bakireler geleneğini yorumlayacak olursak bu kişiler için bri nevi yaşadıkları dönemin “Erkek Vestitleri” tanımlamasını yapabiliriz. Özellikle ailelerinin ve dolayısıyla da yaşadıkları toplumun ataerkil bir yapıya sahip olması aslında toplumda üçüncü cinsiyet kavramının çıkmasına ortam hazırlamıştır.

Ataerkil yapıdaki bir toplumda erkeklerin kadına benzemesinden ise kadınların erkeklere benzemesi daha kabul edilebilir oluyor. Bu nedenle de Arnavutluk’ta çıkan Yeminli Bakirelik geleneğinde kadınların erkeklere benzeyerek bir nevi üçüncü cinsiyet kavramını meydana çıkarması da toplum tarafından abes karşılanmıyor.

Toplum, kadın olduğu halde Yeminli Bakire olarak erkek gibi yaşamaya karar veren kadınları öyle bir kabul ediyor ki; bu toplumda ölen erkeklerin yerine Yeminli Bakirlerin geçtiğini de görmemiz mümkün oluyor. Örneğin; evin babası öldüyse ve bir erkek kardeş yoksa Yeminli Bakireler, ölen babanın yerine geçiyor ve hatta kadına mirasın hak görülmediği bu toplumda bu kadınlar Yeminli Bakire olduğu için mirastan hak da alabiliyorlar.

Yeminli Bakirelik Günümüzde Değerini Kaybetti

Yapılan araştırmalar sırasında bir Yeminli Bakire yani Burneşa ile röportaj yapıldı. Bu röportajda Burneşa; toplumda erkeğin baskın, kadının sindirilmiş olduğu o dönemlerde Yeminli Bakire olmanın hem eğlenceli hem de avantajlı olduğunu dile getiriyor.

Ancak günümüzde ataerkil toplum özelliği artık kaybolmaya başlamıştır. Dolayısıyla da günümüzde bu geleneği devam eden Burneşalar için artık Yeminli Bakireliğin günümüzde pek de bir fonksiyonu olmadığını ifade ediyor.

Exit mobile version