Birçok sebebi olan baş ağrısı tıp dilinde sefalji olarak adlandırılır. Yediğimiz gıda maddeleri bazen baş ağrısı oluşturabilir. Bu yüzden bazı gıda maddeleri sonrası baş ağrısı oluştuğunda kan basıncı ve kan şekerinizi ölçtürmeniz gerekli olacaktır. Bunun yanında besin alerjisi testinden de geçmeniz gerekebilir.
Çoğu kişilerde ara ara oluşan zonklama hissi veren ağrının yanında yaşam tercihlerinden dolayı devam eden baş ağrısı oluşmaktadır. Bu ağrının sağlık problemi olması olasılığı vardır. Bunun yanında baş ağrısını tetikleyen durumlarda vardır. Bunlar;
Gözlerin yorgun olmasıUykusuzlukStresli olmakUzun süreli kullanılan bazı ilaçlar
Bazı insanlarda gıdalara karşı alerjik durum oluşabilir ve yediği bazı gıdalar da baş ağrısı oluşturabilir. Bu durumun altta yatan sağlık problemi işareti olabilir. Peki, yemek yedikten sonra neden baş ağrısı oluşur? Sorusunun işte cevabı!
Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
İnsanlarda oluşan baş ağrısının çeşitli nedenleri mevcuttur. Bazı insanlarda bazı gıdalara karşı hassas vücut sistemi vardır ve bu da baş ağrısı nedenleri arasında olmaktadır. Bir insan yediği bazı gıdalarda oluşan bağ ağrısının sistemine uymadığı anlaşılabilir. Yemek yedikten sonra meydana gelen baş ağrısına sebep olan bazı durumlar şunlardır:
1 – Besinlere Karşı Alerji
Yemek Yedikten Sonra Neden Başımız Ağrır sorusunun ilk cevabı alerjidir. Alerji, bağışıklık sisteminin bir tehdit olarak algıladığı tüketilen besin kaynağına karşı bir yanıttır. Bunun sonucunda kimyasal olarak açıklamak gerekirse; bağışıklık sistemi, immünoglobulin antikorlarını serbest bırakmaktadır. Mast hücrelerini aktive eden bu antikorlardır. Mast hücreleri de histamin olarak bilinen kimyasal salgılarlar. Histamin bir azot bileşiğidir ve vücutta kaşıntı, şişme ile ilgilidir. Histamin, bağışıklık sisteminin verdiği tepki sonucunda oluşan alerjik belirtilere neden olur.
Yediğimiz bazı besinlerin alerjik belirtileri sonucunda oluşan kaşınma, baş dönmesi, karın ağrısına sebebiyet vermektedir. Bunun yanında yediğimiz herhangi gıda maddesi sonucunda oluşan alerjik tepki de migren baş ağrısına neden olabilir.
2 – Migren
Baş ağrısına neden olan bazı besinlerden peynir, muz, çikolata, ayran ve yoğurtta bulunan tiramin denilen maddenin varlığıyla mümkündür. Yani tiramin miktarı fazla olan besinler tüketildiğinde migrene neden olabilir. Migrene neden olan bazı gıdalardan sığır eti, tavuk karaciğerini sayabiliriz.
Bunun yanında kusma, bulantı, baş dönmesi migren sırasında oluşan belirtiler arasındadır. Bu yüzden migren tetikleyici besinlerden uzak durulmalıdır.
3 – Kan Şekeri Düzeyi
Kan şekeri düzeyi de baş ağrısına sebebiyet verebilir. Düşük kan şekerine sahip kişilerin ve şekerli besinleri fazla tüketenlerin rahatsız olmaları aşikardır. Şekerli besinler kandaki şeker seviyesini yükseltmektedir. Bu durumda vücut insülin salgılayarak şeker seviyesini normale getirir.
Yeterli seviyede şeker beyne gitmediği zaman, kan akımı artmaya başlar ve kan basıncı bu nedenle artmış olur. Beyinde bulunan kan damarları bu durumda kasılma ve gevşemeye başlar ve sonucunda bağ ağrısı oluşabilir.
4 – Kan Basıncının Yüksek Olması
Yemek Yedikten Sonra Neden Başımız Ağrır sorusunun bir diğer cevabı ise tansiyondur. Tuzlu gıdalar tüketen insanlarda oluşan baş ağrısında tansiyon kontrolü yaptırmaları gerekmektedir. Yüksek tansiyona sahip kişilerin fazla tuzdan kaçınmaları önerilmektedir. Fazla tuz tüketildiğinde böbrekler bu tuzu kontrol altına alamayıp kana karışarak kandaki tuz miktarını artırmaktadır. Bu durumda kana su da çekileceği için, kan basıncı artarak tansiyon yükselmesine neden olmaktadır.
Yediğimiz besinlerden sonra oluşan baş ağrısı için kendimizi kontrol ettirmeliyiz. Kan şekeri ve tansiyonda anormal bir durum yoksa baş ağrısının besin alerjisinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bunun için alerji testi yaptırmak en doğru yol olacaktır. Aynı zamanda sağlığınız için alerji yapacak besinlerden uzak durmanız gereklidir. Gıda Alerjisi testi nasıl yapılır sorusunun cevabı için tıklayınız.