Yatarak Meditasyon Yapmak Nedir | Nasıl Yapılmalıdır?

Yatarak-meditasyon-teknigi-meditasyon-cesitleri-11938.jpg

Yatarak meditasyon nedir sorusu son yıllarda en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bunun sebebinin son yıllarda meditasyon yaparak rahatladığını söyleyen insanların artmış olmasından kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Özellikle pandemi dönemiyle insanlar da ciddi depresyonlar ve kaygı bozukluğu hastalıkları baş gösterdiği saptanmıştır.

Devamlı stresli ortamlarda korona oldum mu olacak mıyım diye ya da yakınlarını bu hastalıktan kaybeden çoğu insanda sinirsel depresyonların artış göstermesi meditasyona olan ilgiyi artırmıştır. İnsanlar düşüncelerini kontrol edemedikleri için, içinde bulundukları hayat şartları sebebiyle stresli bir yaşam geçirmekte ve bu durumda yaşam kalitelerini en aza indirgemektedir.

Bizler de bugün meditasyon tekniklerini ve nasıl yapılacağını sizler için yazımız da paylaşacağız. Meditasyon çeşitleri nedirMeditasyon zararlı mıdır? Bilimsel olarak kanıtlanan faydaları var mıdır gibi birçok sorunun cevabını sizlerle yazımızın devamında paylaşacağız.

Mistik Yol Meditasyon

Yatarak meditasyon, denilince insanlar yatarak bu işlemin nasıl gerçekleştirileceğini merak etmektedir. Ancak uzmanlar çok mecbur kalmadıkça meditasyonun yatarak değil de lotus pozisyonunda yapılmasını önermektedir. Yatarak meditasyon zararlı olduğu için değil uyuma ihtimaliniz olduğu için tavsiye edilmemektedir. Ancak uyuyup kalmayacağınızdan eminseniz bu pozisyonda da meditasyon yapmanız da bir sakınca görülmemektedir.

Meditasyon sırasında omuriliğiniz dik ve rahat bir pozisyon da olması işleme başlamanız için yeterlidir. Ancak nasıl yapıldığını anlatmadan önce meditasyon hakkında sizlere kısa bilgiler vermek isteriz. Meditasyon kelimesi Latince Meditatio demektir. Türkçe karşılığı ise derin düşünce demektir. Geçmişi her ne kadar net bilinmese de 5000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu ve bütün semavi dinlerde farklı şekillerde yer aldığı görülmektedir.

Aslında içsel olarak insanın kendini dinleme yolculuğu olarak da görülmektedir. İnsanın kendini ve ruhunu dinlendirme seansları olarak da varsayılan meditasyon birçok insan tarafından da yanlış bilinmektedir. En çok bilinen yanlışlardan birkaçı şunlardır:

1- Meditasyonu sadece yaşlı insanlar yapar.

2- Budistlerin ayinidir.

3- Beynini odaklama işidir.

4- Tek bir pozisyonda yapılır, yatarak meditasyon yapılmaz.

5- Hipnoz işlemidir.

6- Düşünceleri kontrol edebilirsin.

Ancak bunların hiçbiri doğru değildir. Meditasyonu her yaştan insan yapabilir. Budistlerin ayini değildir, beyinde odaklanma yapılmaz sadece hayal gücü çalıştırılır, odaklanma beyni iki katı yorar ve bu durumda rahatlatma yani meditasyon olmaz, tek bir pozisyonda yapılmaz yatarak meditasyon oturarak ve lotus pozisyonu yani bağdaş kurma pozisyonunda yapılabilir, hipnoz etkisi yaratmaz sadece derin nefesler ile beynin dinlenmesine yardımcı olur ve sorunlara daha farklı açıdan bakmaya yardımcı olur, düşünceleri kontrol etmek hiçbir insan gücü ile gerçekleşmez sadece olumlama yapılır.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyonun nasıl yapıldığı çok önemlidir. Ancak korkulduğu gibi insanları çok uğraştıracak ya da maddi zarara uğratacak bir işlem gerektirmemektedir. Meditasyon için sessiz bir ortam dilerseniz ses geçirmeyen bir kulaklık yeterli olacaktır. Rahat etmek isterseniz meditasyon minderlerinden de kullanabilirsiniz. Öncelikle hangi duruş pozisyonunda meditasyon yapmak istediğinize karar vermeniz gerekir.

Yatarak meditasyon lotus pozisyonunda meditasyon veya oturarak meditasyon hangi pozisyon sizin için uygunsa buna karar kılmanız yeterli olacaktır. Ortamı ayarladıktan sonra dik duruş, temiz hava rahat nefes egzersizleri ile 5 dakikalık seanslar şeklinde yapılmaktadır. Dakika aralığını dilerseniz daha uzun tutabilme şansınız bulunmaktadır. Bir meditasyon koçu ile çalışarak egzersizin nasıl yapılacağını ya da size hangi meditasyonun uygun olduğunu öğrenebilirsiniz. Çünkü birçok meditasyon tekniği bulunmaktadır.

Farkındalık meditasyonu: Gelecek kaygısından kurtulmaya ve anlamsız düşüncelerden uzaklaşmaya yaramaktadır.

Transadantal meditasyon: Yeni başlayanlar için uygun nefes egzersizi meditasyonlarındandır. Bir diğer ismi ise Mantra meditasyonu olarak bilinir. Yani kelime üzerinden nefes egzersizleri yapılır. Örneğin “ommm” diyerek kendinizi bulma yolculuğudur.

Zen meditasyon: havadar bir ortamda yapılması gereken meditasyon çeşidi Budistliğin temelinde bulunmaktadır.

Beden tarama meditasyonu: Bedene odaklanarak yapılan işlemdir. Özellikle düzensiz uykusu olan insanların başvurduğu meditasyon çeşididir.

Kundalini meditasyonu: zihnin uyanmasına ve bedenin enerji toplamasına yardımcı olmaktadır.

Bunların dışında şu meditasyon çeşitleri de bulunmaktadır.

1- Görsel Meditasyonlar ( Drishti ve Sri Yantra Meditasyonları)

2- Ses Meditasyonları ( Rehberli, Tibet Kâsesi ve Dalga Sesi Meditasyonu)

3- Enerji Meditasyonları ( Çakra ve Sutra Meditasyonu)

4- Duyu Meditasyonları ( Aroma, Tat Alma, Masaj, Yoga, Tantra Meditasyonları)

5- İlahilerle Meditasyon ( Japa, Bhajan, Kirtan, Namavali)

6- Beden – Zihin Meditasyonları

Meditasyon Nasıl Yapılır Evde | Evde Yatarak Meditasyon

Bu işlemi bir koç yerine evde kendiniz uygulamak isterseniz yapmanız gereken tek şey evde kendinize bu işlem için uygun bir alan belirlemektir. Hangi pozisyon da yapmaya karar verdi iseniz temiz ve havadar olarak seçtiğiniz yerde önce nefesinize odaklanarak kendinizi dinlemeniz gerekmektedir. Nefes alışverişlerinize odaklanmalı ve aklınızdan kötü düşünceleri uzaklaştırmalısınız.

Çeşitli olumlamalar yapabilir veya bedeninize odaklanabilirsiniz. Kimi insanlar bu işlemleri gözü açık yaparken kimileri gözü kapalı yapmakta kimileri sessiz bir ortam tercih ederken kimiler doğa sesi kuş sesi gibi müziklerden yararlanmaktadır. Sizler kendi iç yolculuğunuz da size hangisi huzur verecekse o yöntemi seçmeli ve gerçekleştirmelisiniz.

Aklınıza birden kötü düşünceler dolmaya başladığı zaman hemen en başa dönerek tekrar derin nefesler alıp vermeli ve aklınızı kendi iç yolculuğunuza teslim etmelisiniz. Bu işlemi ilk başta 5 dakika olarak gerçekleştirip zamanla bir saate çıkartabilme şansınız bulunmaktadır. Her gün düzenli yapılan meditasyonlar ile bedeniniz de oluşan değişiklikleri sizler de gözlemleyebilirsiniz. Ancak seçmiş olduğunuz pozisyon yatarak meditasyon tekniği ise uyumamaya önem vermelisiniz.

Yatarak Meditasyon Yapmak Günah mı ? 

Yatarak meditasyon yapmak günah mı soruları fazlası ile sorulmaktadır. Ancak meditasyon dini bir ritüel değildir. İnsanı stres ortamından çıkartarak beynin sağlıklı çalışmasına izin verme işlemidir. Bilimsel olarak da araştırılan meditasyonun birçok faydası olduğu kanıtlanmıştır.

Stres ve anksiyete bozukluğu, depresyon, farkında olmak, odaklanmak, hafızayı tazelemek ve unutkanlığın önüne geçmek, bağımlılıklardan kurtulmak, kalp damar hastalıklarından korunmak ve bağışıklığı sağlam tutmak gibi birçok faydası ortaya çıkmıştır. Beyinde bulunan nöroplastisite bölümünü uyardığı için sinir sistemlerini rahatlatan bu işlem günah değildir. Sağlık için önemli adımlardan bir tanesidir.

Yanlış Meditasyon

Yatarak meditasyon yapılmasının yanlış bir teknik olduğu düşünülse de asla yanlış bir teknik değildir. Uyuyup kalmadığınız müddetçe yanlış hiçbir tarafı yoktur. Meditasyon işleminde önemli üç şey vardır. Omuriliğin dik olması, rahat nefes alınması ve sakin bir ortamda bu işlemi gerçekleştirmektir. Bunun dışında ister yatarak meditasyon isterseniz oturarak ya da lotus pozisyonu alarak bu işlemi gerçekleştirmeniz de hiçbir problem bulunmamaktadır.

Gece Yatmadan Önce Meditasyon

Yatarak meditasyon birçok insanın uyumadan önce gerçekleştirdiği işlemler arasında yer almaktadır. Hem günün yorgunluğunu ve stresini atmak için hem de rahat bir uyku süresi geçirebilmek için tercih edilmektedir. Peki, yatarak meditasyon nasıl yapılır? Sorusunu yanıtlamak gerekirse gözlerinizi kapatarak kendinize uygun bir müzik seçmelisiniz. Ayaklarınız ve elleriniz bedeninize yakın duracak şekilde olmalıdır.

Eğer bedeninizden uzaklaştırırsanız beyin güvende olmadığını düşünerek korku sinyalleri gönderecektir. Bu sebepten dolayı eller ayaklar bedene yakın tutulmalı ve gözlerinizi kapatıp sakin bir müzik açmalısınız. Ardından burnunuzdan derin nefesler alarak ağzınızdan vermelisiniz. 10 kez bu işlemi yapıp kalbinize odaklanmalı ve olumlama sayılan istediğiniz cümleleri kalbinize odaklanarak içinizden geçirmelisiniz.

Uykuda Bilinçaltı Temizliği

Yatarak meditasyon işleminde gerçekleştirilen bilinçaltı temizliği birçok insanı olumlamalı cümleler ile rahat ettirmiştir. Uyumadan önce uyguladığınız meditasyonlar zamanla bilinçaltınızda ki kötü düşüncelerden uzaklaşmanıza ve bu da uyku sürenizin kaliteli geçmesine ve bilinçaltı kirliliğinden oluşan kötü rüyalarınızdan korunmanıza yardımcı olmaktadır. Birçok insan yatarak meditasyon tekniği ile bilinçaltını rahatlatmıştır.

21 Günlük Meditasyon Nasıl Yapılır?

Yatarak meditasyon işlemi yapan insanlar zamanla meditasyon çeşitlerini de araştırarak yapmak istemektedirler. Meditasyon dünyası uçsuz bucaksız sayabileceğimiz çeşitli teknikler ile doludur. Size en yararlı tekniği tabii ki de bu işin uzmanları bilmektedir. Bu sebepten dolayı dilerseniz 21 günlük koç programlarından yararlanarak kendinizi dinleme yolculuğunu emin ellerde gerçekleştirebilirsiniz.

Yatarak meditasyon hakkında bilmeniz gereken birçok bilgiyi bugün sizler ile paylaştık. Dilerseniz uzman insanlarla profesyonel bir şekilde bu işlemi gerçekleştirebileceğiniz gibi evde basit yöntemler ile de bu işlemi gerçekleştirebilme şansınız bulunmaktadır.

Exit mobile version