Herkes genç ve güzel kalmak, asla yaşlanmamak ister. Maalesef henüz yaşlılığı durduran bir iksir de üretilmedi. Günümüzde yaşlanmanın etkilerinden kurtulmak ve daha güzel görünebilmek için çeşitli estetik ameliyatları ve türlü kozmetik ürünleri mevcut. Fakat herhangi birisine gerek kalmadan Yaşlanmayı Geciktirici yollar elbette var. İlginizi Çekebilir: Saç Dökülmesine Deva Olacak Organik Sabunlar
Yaşlanmayı Geciktirici Öneriler
Yaşlanmak kaçınılmaz olsa bile Yaşlanmayı Geciktirici yöntemlerle genç kalmak mümkün ama bunu nasıl başarabiliriz? İşte size yaşlanmanın etkilerini geciktirmenin yolları;
1- Şekerden Uzak Durun
eker başta obezite ve tip2 diyabet hastalığına yol açarak sağlığımızı olumsuz etkiler. Şekerden uzak durmak Yaşlanmayı Geciktirici bir etkendir. Şeker başta obezite ve tip2 diyabet hastalığına yol açarak sağlığımızı olumsuz etkiler. Özellikle 35 yaş sonrasında aşırı şeker tüketiminden kaynaklanan yaşlanma etkileri hızla gözlemlenmektedir. Eğer diyabet hastası değilseniz günlük olarak en fazla 8 kesme şeker tüketmelisiniz. Bunların yanı sıra kan şekeriniz belirli bir süre yükseldiğinde vücudunuz su kaybeder ve cildiniz kurur ve çatlamaya başlar. Bu nedenle de fazla şeker alımından uzak durmalısınız.
2- Fazla Güneşte Kalmayın
Sağlık için ideal güneşlenme zamanı, 10.00-15:00 saatleri dışında kalan zaman dilimidir. Güneşin zararlı ışınları cildinizi olumsuz etkiler. Fazla güneşte kalmak cildinizde kırışıklıklara, cilt kanserine ve vücudumuzda ben oluşumuna neden olur. Vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılamak için en uygun yol güneşlenmekten geçmektedir. Ancak güneşin zararlı etkilerini de göz önünde bulundurmak ve önlem almak gerekir. Sağlık için ideal güneşlenme zamanı, UVB nin dünya yüzeyine en dik geldiği zaman aralığı olan 10.00-15:00 saatleri dışında kalan zaman dilimidir.
3- Sigara Kullanmayın
Sigara zifir (katran) içermektedir. Zifir damarlar üzerinde daraltıcı etkiye sahiptir. Sigara zifir (katran) içermektedir. Zifir damarlar üzerinde daraltıcı etkiye sahiptir. Daralan damarlar sonucu doku zedelenmesi meydana gelir ve oksijenlenme, beslenme sorunları ile birlikte cildin kurumasına, cilt kırışıklığına, pullanmalara, renk bozulmalarına neden olarak erken yaşlanma sürecini başlatır. Sigarayı bırakmadığınız her gün cildinize daha fazla zarar verirsiniz.
4- Sevmediğiniz İşi Yapmayın
Mutlu olmaya çalışın ve stresten uzak durun. Sevmediğiniz bir işte çalışmak insanı psikolojik olarak daha fazla yormaktadır. Yoğun iş stresi de kalp hastalıklarını tetiklemesinin yanı sıra daha erken yaşlanmanıza neden olur. Uzun süreli kronik stres beyin işlevselliğini de azaltır. Sevdiğiniz işi yapmaya çalışın. Ya da bulunduğunuz mevcut durumu değiştiremiyor iseniz şuan ki halinizle mutlu olmaya çalışın ve stresten uzak durun.
5- Beslenmenize Dikkat Edin
Sağlıklı beslenin… Kızartma, ızgara, kavurma, karamelleşme, işlenmiş gıdalar ve konserve işlemi sırasında ısıtılan gıdalar vücudunuzun sağlığını olumsuz etkilemektedir. Yaşlanma, kalp, beyin, böbrek, insülin direnci, kemik ve eklem hastalıkları, anemi ve cildi etkileyen yaşa bağlı hastalıkların temel nedeni yanlış beslenme ve benzer sağlıksız beslenme şekilleridir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar çiğ yemek önemlidir. Yiyecekleri buharda ve kaynatma yöntemi ile pişirebilirsiniz. Pişirmeden önce sirke ve limon ile marine edebilirsiniz.
6- Spor Yapmanın Yaşlanmayı Geciktirici Etkisi
Spor yapın genç kalın… Spor yapmak her daim vücudunuzu dinç tutacaktır. Günlük olarak egzersiz programı belirleyin ve rutin olarak bu egzersiz programına uymaya çalışın. Ayrıca kadınlar 30 yaşından sonra her 10 yılda bir kas kütlesinin %5 ini kaybetmektedir. Kas kaybı ile vücudunuzda sarkmalar başlayabilir. Ne kadar fazla kas kütleniz olursa vücudunuz o kadar diri olacaktır. Yaşlanmanın etkilerini geciktirmek için hareketli yaşam çok önemlidir. Spor ya da egzersiz yapamıyor iseniz hareketsiz kalmamaya çalışın.
7- Uyku Saatlerinize Dikkat Edin
Uykunuzu almak sizi genç ve zinde tutar. Düzenli uyku uyumak mental ve fiziki olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Uyku düzeninize dikkat edin ve gün içerisinde 7 saat kesintisiz uyku uyumaya dikkat edin. Sağlam bir uyku cilt esnekliği ve metabolizmanın düzgün şekilde çalışması için önemlidir.
8- Beslenmede Sağlıksız Yağlardan Uzak Durun
Sağlıklı yağlarla yapılmış yemekler yeyin. Sağlıksız yağlar yerine sağlıklı yağlar tüketin. Omega-3 gibi sağlıklı yağlar cildi esnek tutar, beyin sağlığını artırır, kalbinizi güçlendirir, diyabet ile mücadele eder. Bu sayede ömrünüz de uzayacaktır. Sızma zeytinyağı, badem ve somon balığı gibi yağlı balık tüketin. Doymuş yağ bulunan tereyağı ve peyniri sınırlayın ve omega-6 bakımından zengin bitkisel yağlardan (mısır, ayçiçeği, soya) kaçının.
9- Duruşunuzu Düzeltin
Duruşunuzu düzelterek genç görünün… İlerleyen yaş ile birlikte postür bozukluğu yaşanır. 40 yaşından sonra her 10 yılda 1 cm boy uzunluğumuzdan kaybederiz. Sırtın yuvarlaklaşması, başın öne doğru eğilmesi en çok yaşanılan postür bozukluklarıdır. Yanlış şekilde oturmak, uzun süreli ayakta durmak vücudunuzda fiziksel hasarlar oluşmasına sebep olabilir. Bu da daha yaşlı gözükmenize neden olur. İyi bir postür sağlıklı ve iyi görünmemize, güçlü ve esnek kalmamıza, ağrılardan kurtulmamıza, daha sakin ve hareketli kalmamıza sebep olur. Fazla ayakta kalmamaya ve otururken doğru pozisyon ile oturmaya dikkat edin. Daima dik bir oturmaya özen gösterin.
10- Cildinize Bakım Yapın
Cildinize iyi bakın… Cilt yaşın ilerlemesi ile birlikte elastikiyetini de kaybeder. Yaşlılığın etkilerinden kurtulmak ve daha parlak, pürüzsüz bir cilde sahip olmak için cildinize bakım yapmalısınız. Başta temizliğine dikkat ederek, peeling uygulamaları, cilt tipinize uygun maske ve kremler bu anlamda işinize yarayacaktır. Genç görünmek için cildinizin temizliğine ve bakımına özen gösterin.