Yarasalar hakkında bilgi sahibi misiniz? Yaklaşık 1000 farklı türünün bulunduğu bilinen yarasalar, özellikle Koronavirüs sonrası ilgi odağı haline geldi. Koronavirüsün hayatımıza girişi sonrasında birçok bilim adamı bu virüsün yarasalar nedeniyle ortaya çıkabileceğini savunmuştu. Bunun nedeni yarasalar yaşamsal özellikleri sebebiyle kuduz, sars, hanta gibi virüsleri daha fazla barındırmaktadır. Peki yarasalar ne yer? Koronavirüs yarasalar üzerinden nasıl yayılım gösterdi? İşte tüm merak edilenler…
Yarasa Özellikleri | Yarasalar Hakkında Kısa Bilgi
Yarasa özellikleri bakımında harika bir yaratık profili çizebilmektedir. Bu hayvanların yaşam süresi 15 ila 30 yıl aralığında farklılık gösterebilir. Yarasalar büyük koloniler halinde, tüneyerek yaşamlarını sürdürebilmektedir. Kış uykusuna yatan bu hayvanların bu uyguda kalpleri yalnızca 18 kez atar.
Nabız sayıları ise 880’ e kadar ulaşabildiği için, insanları hayrete düşürebilir. En çok korkulan hayvanlardan biri olan yarasalar hakkında bilgi vereceksek hızlı bir şekilde uçması ile tanındığı söylenebilir. Antarktika harici tüm ülkelerde yaşayabilen yarasalar kendi içerisinde farklı türlere ayrılır. Ülkemizde yaşayan yarasa türleri çoğunla küçük yarasa türleridir. Vampir yarasa olarak bilinen yarasalar diğer yarasalardan çok daha korkutucu ve tehlikelidir.
Doğu Avrupa kökenli bu yarasa en çok Orta Amerika ve Güney Amerika bölgesinde bulunur. Kendisini tatmin edebilmek ve doyum noktasına ulaşabilmek için ise litrelerce kan tüketir. Uçabilen tek canlı türü olan yarasalar sesi algılama ve işitme konusunda oldukça başarılır. Kanatları ve ince yağ tabakası ile tanınan yarasalarda zarlı yapı vücudun %95’lik kısmını oluşturur.
Yarasalar Kör mü? Yarasalar Neden Ters Durur?
Yarasalar hakkında bilgi verilebilecek bir diğer konu Yarasalar kör mü sorusudur. Bilinenin aksine yarasalar kör hayvanlar değildir. Aksine yarasaların hemen hepsi çok iyi görme yetisine sahiptir. Bunun yanında bazı türlerinin ultraviyole ışıkları bile rahatlıkla ayırt ettiği bilinmektedir.
Yarasaların arka bacaklarında bulunan kemikler oldukça hafiftir. Bu kemiklerin hafif olması normal standartlarda vücut ağırlıklarını taşıyamamasına neden olur. Bunun yanı sıra yaklaşan tehlikelerden baş aşağı durarak kaçınmak onlar için oldukça kolaydır. Bu nedenle baş aşağı durarak, yere pençeleri ve parmakları ile sıkıca tutunurlar. Düşme olasılıkları ise imkansızdır.
Yarasalar İnsana Saldırır mı? Yarasalar Işıktan Kaçar mı?
Yarasalar insana saldırır mı? Yarasaların insanlara saldırdığı karşılaşılan bir durum değildir. Yarasalar içerisinde vampir türüne sahip olanı, nadiren saldırganlaşabilir. Ancak diğer türlerin insanlara zarar verdiği görülmemiştir. Yarasalar insanların bulunduğu yerlerden hızlı bir şekilde kaçar. Yarasalar hakkında bilgi verecek olursak, yarasaların ışıktan rahatsız oldukları doğrudur. Ancak bu bir korku dolayısıyla değildir. Görme yetilerine bağlı olarak fazla ışık bulunduğu ortamda rahatsız olmasına ve karanlık bir yer tercih etmesine neden olur.
Yarasa Ne Sevmez? Yarasa Ne Kokusu Sevmez?
Yarasalar ne kokusu sevmez konusuna yanıt olabilecek pek çok içerik bulunur. Örneğin yarasalar mentol kokusundan nefret eder. Ortamda okaliptüs gibi mentollü bir koku varsa yarasa hemen uzaklaşır. Bunun yanı sıra benzer ve keskin kokular olan nane ve naftalin kokusundan da kaçtıkları görülmüştür. Evinize yarasa geldiğinde ortama bu koyuyu yerleştirip kapısını kapatmanız, hızlı bir şekilde kaçmasına neden olacaktır.
Yarasalar Ne Yer? Türkiye’de Yarasalar Ne Yer?
Yarasalar ne yer? Özellikle bu konu Koronavirüsün hayatımıza girişi ile direkt olarak sorgulanmaya başladı. Yarasalar böcekçil hayvanlar olarak ön plana çıkar. Saatte 600 farklı böcekleri yediği görülmüştür. Bu durum, bir insanın 20 dilim pizza yemesi ile eşdeğerdir.
Ancak yarasalar güçlü bir sindirim sistemine sahip olduğu için böcek yeme konusunda aşırılığını koruyabilir. Yarasalar böcek dışında balık, yumurta, omurgalı küçük hayvanlar, çiçek, nektar ve polenler yiyerek de beslenmesini sürdürebilir. Türkiye’deki yarasalar hakkında bilgi verirsek, ağırlıklı olarak böcek, meyve ve çiçeklerle beslendiklerini söyleyebiliriz.
Yarasaların Koronavirüsün Ortaya Çıkışında Etkisi Ne?
Günümüzde belki de en merak edilen konu yarasaların koronavirüsün ortaya çıkışında etkisinin ne olduğudur. Yarasalar hakkında bilgi paylaşımları sonrası bu hastalığın sorumlusu olarak yarasalar gösteriliyordu. Özellikle Çinlilerin yarasayı besin kaynağı olarak tüketmesi, Koronavirüsün yayılımı hakkında merak düzeyini artırdı.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi yaşam biçimi ve hayat özellikleri bakımından yarasalar vücutlarında birçok virüs türünü barındırmaktadır. Bu virüs türlerinden bir tanesi SARS virüsüdür. Yapılan araştırmalara göre kısa zaman önce SARS ile Covid-19 virüsünün aynı aileden geldiği açıkça kanıtlanmıştır. Yarasalar hakkında bilgi içerikleri göz önünde bulundurulduğunda Covid-19 virüsünün yer olması için elverişli bir vücut yüzeyine sahip oldukları düşünülebilecektir.
Çinlilerin ise yarasa ile beslenmeleri sırasında, hijyen koşullarına uygun hareket etmemesi insanlığa yayılmasına sebebiyet vermiştir. Böylece Covid-19 ülkemizde ve dünyada ağır tablolara neden olan bir hastalık haline gelmiştir. Uzmanlar bu sonuçlara ulaştıktan sonra koloni halinde yaşayan yarasaları itlaf etmeyi düşündü. Ancak bu hayvanların itlaf edilmesi sonrasında daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirdi. Bu sebeple yarasaları itlaf etmekten çok, hastalığın atlatılabilmesi için yapılabileceklere önem verilmeye başlandı. mRNA aşısı nedir yazımıza mutlaka göz atın.