Yapay Zeka Pandemi ile Buluştu! Yapay Zeka Virüs İle Mücadelede Nasıl Kullanılıyor?

Tüm Dünyayı etkisi altına

Tüm Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını tüm yaşamımızı çok hızlı bir şekilde değiştirdi. Teknolojik gelişmeler salgın konusunda yardımımıza koştu. Peki, yapay zeka pandemi sürecini nasıl etkiliyor? İşte, detaylar!

Yapay Zeka

Yalnızca birkaç gün içerisinde ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs yüzünden herkesin hayatı yoğun bir şekilde etkilendi. İşletmeler kapandı, insanlar dışarı çıkamadı ve binlerce insan hayatını kaybetti. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bu pandemi dönemi yapay zeka dünyasına hızla yenilikler getiriyor. Dünya bu pandemi süreci ile savaşmaya devam ederken, halkların sağlığı ve iyileşme süreci yapay zeka mühendisliği ile buluşabilir. Şimdi bakalım yapay zeka ile pandemi sürecine yardımcı olabilmesi için neler yapılabilir?

Salgınları Öngörme

Koronavirüs salgınında en zorda kaldığımız ve önüne geçemediğimiz konu elbette ki yayılma hızı. Öyle ki sadece bir kişi 100 kişiye bulaştırabiliyor. Yani adeta bir domino etkisi yaratıyor. Sosyal mesafenin önemini anlatmak, maske kullanmak, kalabalık tesisleri kapatmak gibi önlemler alınmış olsa da bazen yetersiz kalabiliyor.

İsrail de bulunan Weizmann Bilim Enstitüsü tarafından geliştirilen ve yapay zeka ile desteklenen bir anket sistemi, salgınları daha çıkmadan önce tahmin etmeyi planlıyor. Bu şekilde konuyla ilgili uzmanlar virüsün yayılmasını azaltacağını düşündükleri önlemleri proaktif olarak yürürlüğe koyabilecek.

Bu sistem, sağlık belirtileri ve izole uygulamaları gibi çok önemli konulara odaklanan bir anket kullanıyor ve bu anketin sonuçlarını konuma dayalı bir algoritma olarak eşleştiriyor. Yapay zeka ile yapılan bu analiz daha sonrasında potansiyel yerel noktaları belirliyor ve yerel yerlerin makamları  virüsü yavaşlatacak şekilde önlem olması için uyarıyor. Böyle bir uygulamanın hayata geçmesi geleceği söylenen ikinci koronavirüs dalgasında oldukça kritik bir rol oynar.

Destek Veren Merkezlere Yardımcı Olma

Covid-19 salgını insanları öyle bir hale getirdi ki minicik bir boğaz ya da eklem ağrısından şüphelenir olduk. Bu süreç de koronavirüs testi yaptırmayı istemek oldukça normal bir hal aldı. Çünkü insanlar fazlasıyla endişeli ve bu endişelerinde de haklılar.

Farklı sektörler de sanal asistanlar bir süredir kullanılıyor. Şimdi de Covid-19 salgınında ki soruları yanıtlamak adına özel olarak tasarlanmış benzer araçların tanıtımı yapılmaya başlandı. Buna örnek olarak sağlık kuruluşlarının yükünü hafifletmek için kullanılan Covid-19 sanal asistanı Hyro’yu örnek verebiliriz. Bu yapay zeka araçları sık sorulan soruların yanıtlarını WHO ve CDC gibi kesinliği kanıtlanmış kaynaklardan vererek sağlık kuruluşlarının yükünü azaltmak.

Kulaktan Dolma Yanlış Bilgilerin Yayılmasıyla Savaşma

Koronavirüs salgınıyla beraber ortaya çıkan ve ne yazık ki inanların yanlış uygulamalar yapmasına neden olan bir başka konuda, sosyal mecralar da yayılan yanlış bilgiler. Örneğin, salgın başladığı andan itibaren, sirke, sumak, sarımsak gibi besinlerin corona virüse iyi geldiği kulaktan kulağa iletildi. Ancak bunlar yanlış bilgilerdi.

Çoğu sosyal medya platformu yanlış bilgiyi denetlemek adına içerik denetleyicilerini kullanıyor. Ancak salgınla beraber işin eve taşınması ya da personellerin işi bırakması işleri aksatabiliyor. İşte denetlemede de yapay zeka kullanılır ise bu sorun kökten çözüme kavuşabilir.

YouTube gibi dev bir firma pandemi döneminde video denetlemelerini yapay zeka araçlarını kullanarak yaptı. Bu da corona için bilgiyi denetleme anlamında yapay zekayı kullanmanın hem iş gücünden, hem de zamandan yarar sağlayacağının açık bir göstergesi

Koronavirüs hastalarının hemen tanımlanamaması bu hastalığın yayılmasının en büyük nedenlerinden biri. Çünkü belirtileri soğuk algınlığına çok benziyor. Bunu fark etmeyen kişi yakın temasta bulunduğu insanlara da hastalığı bulaştırıyor. Öyle ki bazı kişiler de Covid-19 hiçbir belirti göstermiyor. Hal böyle olunca o kişi bir çok kişiyi hasta ediyor.

İşte maske takmanın ve izole olmanın önemi de burada karşımıza çıkıyor. Ya virüsü taşıyorsanız ama farkında değilsiniz? Covid-19 hastalarını tanımlamak ve çok şey borçlu olduğumuz sağlık personellerini daha güvende tutmak için yapay zeka araçları geliştirilmiş. Dileriz bu araçlar en kısa zamanda daha sık şekilde kullanılır.

Hastalığın yayılmaya başladığı ülke olan Çin de halkın dolaştığı yerlerde insanların ateşini ölçmek ve hafif ateşli kişileri belirlemek için bilgisayar algoritması geliştirildi. Bir diğer yapay zeka algoristması ise, koronavirüs ile tipik pnömoni arasında daha doğru bir ayrım yapılmasına yardımcı oluyor. Washington da ise geliştirilmiş robotlar hastalığın doktorlara yayılmasını önlemek amacıyla uzaktan tedavi şeklini kullanıyor.

Covid-19 salgının her gün yeni bir semptomu ortaya çıkıyor. Bu konuda geleceğimiz şimdilik belirsiz. Her ne kadar sosyal mesafeyi korusak ve kişisel izolemize dikkat etsek de bunun nereye kadar süreceğini belirlemek ya da öngörü de bulunmak oldukça güç.

Yapay zeka tüm sorularımızı yanıtlamasa da hiç değilse sağlık çalışanlarımızın güvenliğini sağlama da ön planda. Bilim ile birleşen teknolojik gelişmeler zaten çoğu zaman insan hayatını kurtarıyor. Pandemi döneminde yapay zeka en büyük yardımcımız ve olmaya da devam edecek.