Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yapay zeka mühendisliği nedir?

Yapay zeka mühendisliği nedir? Üniversitelerin yeni diyebileceğimiz bölümlerinden biri olan yapay zeka mühendisliği geleceğin meslekleri arasında gösteriliyor. Son günlerde yapay zekanın ülkemizi ve dünyayı ele geçirdiği bilinen bir gerçektir.

Yapay zekanın bu denli kullanılması ile yapay zeka mühendisliği de oldukça dikkat çekici bir noktaya gelmiştir. Yapay zeka ve robotik mühendisliği nedir? Yapay sıralama 2024 bilgisi ne? Türkiye’de yapay zeka mühendisliği hangi boyutta? Detaylar yazımızda olacak.

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Geleceğin Mesleği Yapay Zeka Mühendisliği mi?

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?
Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yapay zeka mühendisliği nedir? Geçtiğimiz günlerde geleceğin meslekleri adı altında bir liste yayınlandı. Bu liste içerisinde bulunan yapay zeka mühendisliği ise deyim yerindeyse meraklılarını etkisi altına aldı.

Peki, yapay zeka mühendisliği nedir? Ülkemizde yapay zeka mühendisliği mezunu ne iş yapar? Ülkemizde bu mühendislikten mezun olan kişiler yapay zeka alanında önemli çalışmalar yapabilecektir.

1- Yapay Zeka Mühendisliği Önü Açık mı? Kimler Yapay Zeka Mühendisi Olabilir?

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yapay zeka mühendisleri insan davranışlarını problem çözme ve karar verme süreçlerini analiz eder. Pek çok çalışma alanları bulunmakla birlikte geleceği alt üst edecek meslek grupları arasında gösterilmektedir.

Yapay zeka mühendisliği nedir? Yapay zeka mühendisi olabilmek için makine öğrenme algoritmalarının, veri girişi ve kurulumunun, yazılım üretim döngüsünün, örüntü eşleme ve veri madenciliğinin kapsamlı olarak bilinmesi zorunludur.

2- Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Nerede Çalışır?

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yapay zeka mühendisliği nedir denildiğinde insan davranışlarını araştırdığı, makinelerin çalışma ve oluşum süreçlerini incelediği, sistemlerin organizasyonu üzerinde çalıştığı söylenebilir. Yapay zeka aslında oldukça karmaşık diyebileceğimiz bir çalışma alanıdır. Bu anlamda pratik zeka, odaklanma ve yüksek konsantrasyon gerektirdiği kaçınılmazdır.

Yapay zeka makineleri insan beyniymiş gibi düşünerek tasarlayabilir. Makinelerin tüm çalışma algoritmalarını oluşturabilmekte ve çalışmasını tetikleyebilmektedir. Programları tasarlayan ve uygulamaya koyan yapay zeka günümüzde hemen her alanda aktif olarak kullanılmaktadır.

Bu nedenle yapay zeka mühendisliği nedir, çalışma alanları nelerdir denildiğinde onlarca farklı sektörden bahsedebilmek mümkündür. En çok çalışma alanları ise dijital ortam olan bilgisayar ve yazılım sektörüdür.

3- Yapay Zeka Mühendisliği İş İmkanları İyi mi?

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yapay zeka mühendisliğinin iş kolları oldukça geniştir. Çalışılan kurum ve kuruluşlar oldukça prestijli olduğundan, bu unvanı alan mühendislerinin gelecek kaygısı yaşamayacağından ve konforlu bir hayat süreceğinden söz etmek mümkün olacaktır.

4- Yapay Zeka Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var? Türkiye’de Bulunuyor mu?

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yapay zeka mühendisliği nedir? Yapay zeka mühendisliği sıralama bilgisi ne? Bu mesleğe dair aklında soru işaretleri bulunan binlerce üniversite adayı bulunmaktadır. Günümüzde iş olanağı imkanı iyi olan bölümleri araştıran milyonlarca öğrencinin bu bölüme yöneldiğini söyleyebiliriz.

Ülkemizde henüz oldukça yeni bir bölüm olan yapay zeka mühendisliği her üniversitede bulunmuyor. Bu nedenle puan ve sıralama başarısının iyi olması gerektiği de bir gerçek diyebiliriz. Ülkemizde yapay zeka mühendisliği devlet üniversiteleri arasında yalnızca bir üniversitede bulunuyor.

Yapay zeka mühendisliği nedir? Devlet üniversitelerinde eğitim almak isteyen öğrenciler yalnızca Hacettepe Üniversitesini tercih edebiliyor. Bunun yanı sıra bu bölüm Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi ve TOOB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde bulunuyor.

5- Yapay Zeka Mühendisliği Sıralama Bilgisi Ne?

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yapay zeka mühendisliği 4 yıllık bir bölümdür. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde bölüm yeni açıldığından puanının bu yıl belirleneceğinin altını çizelim. Yapay zeka mühendisliği nedir, sıralaması nasıldır derseniz;

  • Hacettepe Üniversitesi’nde bu bölümü ücretsiz ve İngilizce olarak okumak isteyen adayların 522.31 puan alması gerekiyor. KTTC uyruklular ise 445 puan ile bölüme girebiliyor.
  • İstanbul’un nadide üniversitelerinden Bahçeşehir Üniversitesi’nde bu bölümü burslu okumak isterseniz taban puanın 520.46 olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Yine %50 burslu olarak bölüme kayıt olan adayın puanının 461.30, ücretli olarak okumak isteyen adayların puanının ise geçen yıl 403.27 olarak açıklandığını belirtelim. Bahçeşehir Üniversitesinde bu bölümü okumak isteyenlerin ise yıllık 262 bin TL’nin üzerinde bir ödeme yapması gerekiyor.
  • Yapay zeka mühendisliği nedir? Ankara Ostim Teknik Üniversitesi’nde de yapay zeka mühendisliğini burslu ya da ücretli olarak okuma imkanı bulunuyor. Geçen sene burslu okuyan son öğrencinin puanı 468.44 olarak belirlenmiş. %50 ücretli olarak okuyan adayın puanı 330.97 iken, ücretli okuyan adayların puanı belirlenmemiştir. Bu üniversitede yapay zeka mühendisliği okumanın bedeli yıllık 280 bin TL olarak paylaşılmaktadır.
  • TOOB ETÜ’de bu bölümü okumak isteyen öğrencilerden burslu olarak kazananın taban puanı 533.36 olmuştur. %50 ücretli okuyan adayın taban puanı 515,95 tamamen ücretli okuyan son adayın puanı ise 484.53 olmuştur. Bu bölümün yıllık öğrenim bedeli ise 200 bin TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu ücretlerde KDV olmadığı da belirtilmelidir.

6- Yapay Zeka Mühendisliği Dersleri Zor mu?

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yapay zeka mühendisliği nedir kısmında araştırmalar yapan adaylar ders içerikleri ve zorluğunu da merak ediyor.

Bilgisayar ağırlıklı ilerleyen bölümde Veri Bilimi, Veri Yapıları, Kombinatorik ve Çizge Kuramı, Eleştirel Düşünce, Sistem Programlama, Yöneylem, Diferansiyel Denklemler, Algoritma Analizi, Olasılık, Yapay Zeka, Veritabanı Sistemleri, Yapay Öğrenme, Derin Öğrenme, Veri Madenciliği gibi dersler bulunuyor.

Yapay zeka mühendisliği nedir kısmında bahsettiğimiz gibi bu bölümü okuyabilmek oldukça karmaşıktır.

Derslerin çok kolay olduğu söylenemese de, adayların yüksek konsantrasyon ve sistemli çalışma ile bölümü kolayca bitirebileceği söylenebilecektir. Bilgisayar ağırlıklı bir bölüm olması nedeniyle teknolojiyi seven ve bu alanda çalışmalar yapmaya ilgi duyan kişilerin tercih etmesi önerilebilecektir.

Geleceğin meslekleri listesi içerisinde neler var diyorsanız yazımızı mutlaka incelemelisiniz.

7- Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Maaş Bilgisi Ne? Yapay Zeka Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?

Geleceğin meslekleri arasında gösterilen yapay zeka mühendisliği nedir kapsamlı olarak bahsettik diyebiliriz. Bu ders hakkında merak edilenlerden bir diğeri ise elbette ki yapay zeka mühendisliği maaş konusudur. Yapay zeka mühendisliğinde maaş aslında çalışılan kuruma bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Ancak oldukça revaçta olan bu bölümün maaş tabanının minimum 30-50 bin TL aralığında olduğu söylenebilecektir. Bu maaş aralığı yeni başlangıçlar içindir. Bilgisayar ve yazılım mühendisliği mezunu olan adaylarda, yapay zeka ile ilgili sertifika ve eğitim programlarını tamamlayarak yapay zeka mühendisi unvanını alabileceklerdir.