Yanlış Kırmızı Et Tüketimi Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Kırmızı et, protein kaynağı

Kırmızı et, protein kaynağı olmasının yanı sıra düzensiz ve gereğinden fazlasının tüketilmesi karşısında ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Ülkemizde özellikle de kurban bayramı döneminde artan kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Sağlıklı beslenme prensiplerine göre kırmızı etin kontrollü bir şekilde tüketilmesi ve etin pişirilme yöntemleri önemlidir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hatice Deniz Böler, kırmızı et tüketimi konusunda normal zamanların yanı sıra özellikle de kurban bayramında dikkat edilmesi gerekenleri hatırlatarak, uyarılarda bulundu.

Kırmızı Et Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

yanlis-kirmizi-et-tuketimi

Kırmızı et, yüksek miktarda protein kaynağı olması nedeniyle düzenli olarak tüketilmesi gereken besinlerin başında geliyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı veriler, özellikle son yıllarda haftada 500 gramdan fazla et tüketiminin sağlığa faydasından çok zararı olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra Dünya Kanser Araştırma Derneği, özellikle de işlenmiş etler yani sosisler, salam, sucuk ve benzeri seçeneklerin kanserojen özellikler taşıdığı konusunda uyarıda bulunuyor. Et, kaliteli bir protein kaynağı olmasına rağmen, her gün tüketilmesi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle, haftalık et tüketiminin dengeli ve günlere bölünerek yapılması, gerekli proteinin alınması ve olumlu özelliklerinden faydalanmaya yardımcı olur. Kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken başlıklar şı şekildedir;

  • Et, sindirimi zor olan besin bir kaynağı olması nedeniyle, düzenli ve yeteri miktarda tüketmekte fayda vardır.
  • Kızartma ve kavurma yöntemiyle tüketmek sindirimi zorlaştırdığı için olabildiğince tercih edilmemelidir. Buna karşılık haşlama ve ızgara yönteminin tercih edilmesi, oluşabilecek rahatsızlıkların şiddetini minimuma indirir.
  • Et tüketiminin ardından daha fazla su tüketilmesi gerekir. Yoğun et tüketimi bağırsak alışkanlıklarını değiştireceği için etin yanında mutlaka salata ve lifli yiyeceklerin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Bununla beraber su tüketimi de arttırılmalıdır.
  • Fazla yağlı et tüketiminine dikkat edilmelidir. Fazla yağlı yiyeceklerde olduğu gibi fazla yağlı et tüketimine de dikkat edilmeli ve yemek sonrasında herhangi bir ağrı, kramp, bulantı ve benzeri rahatsızlıklar yaşanması halinde doktora başvurulmalıdır.
yanlis-kirmizi-et-tuketimi
Yanlış Kırmızı Et Tüketimi
  • Etin en belirgin zararlarının başında kolesterolü artırması gelir. Kandaki kolesterol değerinin yükselmesi, özellikle de kalp damar rahatsızlığı olan kişiler için tehlikeli bir hal alabilir.
  • Etin pişirme yöntemleri de olumlu etkilerinden faydalanmak için önemlidir. Pişirirken, etin çiğ kalmaması ve yanacak düzeyde pişirilmemesi, sindirim sistemi için önemlidir. Bazı rahatsızlıkların, çiğ et ile bulaştığını unutmamak gerekir.
  • Ülkemizde et tüketimi, özellikle kurban bayramı dönemlerinde artmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kurban etinin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğidir. Kurban eti, yeni kesim olması nedeniyle serttir ve hemen tüketilmesi sindirim zorluğuna neden olabilir. Bu nedenle uygun koşullarda bekletilmesinin ardından tüketilmelidir.
  • Et pişirilirken, ekstra yağ ilavesi yapmaktan kaçınılmalıdır. Özellikle de tereyağı ve kuyruk yağı gibi ağır yağlardan kaçınılmalı ve et kendi yağı ile pişirilmelidir .

Kanet dergisinde yayınlanan makalede, kırmızı et ve işlenmiş etin kanser riski incelenmiş be sonucunda, işlenmiş etin kanserojen maddeler içerdiği, kırmızı etin ise olası bir risk faktörü olduğu belirtilmektedir. Kırmızı et, sığır eti, koyun eti, kuzu eti, keçi eti şeklinde sıralanırken, işlenmiş et ise, kırmızı etin çeşitli baharatlar ile tatlandırılıp raf ömrünün uzalmış halidir. Bunlar; sucuk, salam, jambon, sosis gibi ürünlerdir. Kırmızı etin, kontrollü bir şekilde tüketilmesiyle faydalarından yararlanmak mümkündür.