Yanlış Et Tüketimi Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Yanlış et tüketimi hastalıklara davetiye çıkarabilir! Kırmızı et, protein kaynağı olmasının yanı sıra düzensiz ve gereğinden fazlasının tüketilmesi karşısında ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Ülkemizde özellikle de kurban bayramı döneminde artan kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Sağlıklı beslenme prensiplerine göre kırmızı etin kontrollü bir şekilde tüketilmesi ve etin pişirilme yöntemleri önemlidir. Yeni Yüzyıl […]

Yanlış Et Tüketimi Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Yanlış et tüketimi hastalıklara davetiye çıkarabilir! Kırmızı et, protein kaynağı olmasının yanı sıra düzensiz ve gereğinden fazlasının tüketilmesi karşısında ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Ülkemizde özellikle de kurban bayramı döneminde artan kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Sağlıklı beslenme prensiplerine göre kırmızı etin kontrollü bir şekilde tüketilmesi ve etin pişirilme yöntemleri önemlidir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hatice Deniz Böler, kırmızı et tüketimi konusunda normal zamanların yanı sıra özellikle de kurban bayramında dikkat edilmesi gerekenleri hatırlatarak, uyarılarda bulundu.

Kırmızı et tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar

Yanlış Et Tüketimi Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Kırmızı et, yüksek miktarda protein kaynağı olması nedeniyle düzenli olarak tüketilmesi gereken besinlerin başında geliyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı veriler, özellikle son yıllarda haftada 500 gramdan fazla et tüketiminin sağlığa faydasından çok zararı olduğunu gösteriyor.

Bunun yanı sıra Dünya Kanser Araştırma Derneği, özellikle de işlenmiş etler yani sosisler, salam, sucuk ve benzeri seçeneklerin kanserojen özellikler taşıdığı konusunda uyarıda bulunuyor. Et, kaliteli bir protein kaynağı olmasına rağmen, her gün tüketilmesi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle, haftalık et tüketiminin dengeli ve günlere bölünerek yapılması, gerekli proteinin alınması ve olumlu özelliklerinden faydalanmaya yardımcı olur. Kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken başlıklar şı şekildedir;

Kanet dergisinde yayınlanan makalede, kırmızı et ve işlenmiş etin kanser riski incelenmiş be sonucunda, işlenmiş etin kanserojen maddeler içerdiği, kırmızı etin ise olası bir risk faktörü olduğu belirtilmektedir.

Kırmızı et, sığır eti, koyun eti, kuzu eti, keçi eti şeklinde sıralanırken, işlenmiş et ise, kırmızı etin çeşitli baharatlar ile tatlandırılıp raf ömrünün uzalmış halidir. Bunlar; sucuk, salam, jambon, sosis gibi ürünlerdir. Kırmızı etin, kontrollü bir şekilde tüketilmesiyle faydalarından yararlanmak mümkündür.

 

Exit mobile version