Yabancı dil öğrenme kolay bir iş değildir, özellikle de o dilin konuşulduğu yerden uzaktaysanız fakat imkansız da değildir. Yabancı dil kursu için para vermeden de yabancı dil öğrenebilirsiniz, sadece biraz vakit ayırmanız ve çalışmanızı ara vermeden sürekli yapmanız gerekiyor.
Ülkemizde en çok öğrenilen dillerin başında Türkçe , İngilizce ve Almanca geliyor. Türkçe’ye doğuştan beri maruz kalan kişi, öğrenmekte güçlük çekmiyor. Yabancı dil öğrenme süreçlerinde ise durum böyle olmuyor.
İngilizcemi nasıl geliştirebilirim, ya da hangi dili öğrenmek istiyorsanız o dilde nasıl ilerleyebilirim diye soruyorsanız muhtemelen aldığınız ilk öneri “Konuş!” olacak fakat herkes çok iyi bilmediği bir dili konuşacak kadar cesur olmayabilir.
Hata yapma korkusu ya da sadece karşıdaki kişiden çekindiği için konuşmak istemeyebilir. Bu noktada konuşmaktan kaçarak yabancı dil öğrenmek için gramer kitaplarına boğulursanız çıkmanız kolay olmaz. Elbette pek çok yabancı dil öğrenme yöntemi vardır.
Gramer kitaplarından gramer öğrenmek de bunlardan biridir fakat bu yol muhtemelen sadece yabancı dil sınavlarında işinize yarar. Günlük konuşmada ya da dinlediğinizi anlamada sizi pek de ileri taşımayacaktır.
Neden Yabancı Dil Öğrenmek İstiyorsunuz?
İngilizce gibi dünya çapında bilinen dilleri öğrenmek pragmatik olarak faydalıdır ama gerçekten o yabancı dili öğrenmek hayatınızdaki bir amaca hizmet etmiyorsa zihniniz yeterince odaklanmayacaktır.
Çünkü zaten halihazırda iletişim kurmanın yolunu biliyorsunuz ve öğrendiğiniz yabancı dil yalnızca bir hobi olarak kalacak ne kadar iyi öğrendiğinizi düşünseniz bile bir süre sonra unuttuğunuzu fark edeceksiniz. O dili öğrenmek için kendinizi zorunda hissedin. Bunu bir amaç edinin ve kendinizi bunun için zorlayın.
Yabancı Dil Öğrenmenin Önemi
Bir dilin kurallarını öğrendiğinizde zihninizde o kurallara göre bir düşünme biçimi oluşur. Bu yüzden eski insanlar “Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan.” demişlerdir. Aynı zamanda dil öğrenmek, dili konuşan milletin kültürünü ve yaşayışını yakından tanımak ve ufkunuzu genişletmek için de birebirdir.
Dil, iletişimin en önemli bileşeni olduğu için yabancı dil öğrenmenin önemi büyüktür. Karşımızdaki insanla anlaşmamızda jest ve mimiklerimiz, beden dilimiz bizi sadece bir noktaya kadar taşıyabilir, o noktadan sonraysa kullanabileceğimiz sadece dil vardır.
Aynı zamanda yabancı dil öğrenme, insanları ötekileştirmekten kaçınmanın da bir yoludur çünkü tanıdığımız ve bildiğimiz insan artık bize yabancı değildir, onu öteleyemeyiz.
Yabancı dil öğrenme yolları çok çeşitlidir. Bir yabancı dil kursu bulabilir ve kaydınızı yaptırabilirsiniz ama konuşmak konusunda çekingen bir insansanız bunun size tek faydası grameri biraz öğrenmeniz olacaktır. Bunun yerine gramer için kendiniz aldığınız bir dil kitabından çalışıp Youtube’dan videolar takip etmek daha yararlı olabilir.
Yabancı Dil Konuşma Becerileri Geliştirme İçin 5 Yol !
İletişim kurmanın tek yolu karşılıklı bir konuşma değildir. Şimdi size yabancı dil öğrenmek için evde kendi kendinize yapabileceğiniz etkili beş yoldan bahsedeceğiz.
1 – İngilizce Öğrenmek İçin Günlük Tutun!
Öğrendiğiniz yabancı dilde günlük tutmaya başlayın. Her gün yazmak zorunda değilsiniz fakat haftada en az dört gününüzü bu günlüğe yazmak için ayırın ve her seferinde en az dört cümle yazma sınırı koyun kendinize. Elbette çok daha fazlasını da yazabilirsiniz!
O gün yaptıklarınızı ve duygularınızı ayrıntılandırarak anlatmaya çalışın. Eğer çok basit cümleler kuruyorsanız bu sizi yıldırmasın, gün geçtikçe daha iyi olacaksınız.
Cümle kurarken sözlük kullanmaktan çekinmeyin ve yazarken sözlükten baktığınız kelimelerle kendinize ait bir sözlük oluşturun.
Dilerseniz bu sözlüğü günlük sayfanızın hemen altına da yapabilirsiniz. Sonraki günü yazmak için günlüğü açtığınızda ilk yaptığınız önceki gün yazdığınız kelimeleri kontrol etmek olsun! Bu eğlenceli olduğu kadar etkili bir yabancı dil öğrenme yöntemidir.
2-) Unutmamak İçin Kelime Ezberleyin!
Yabancı dilde konuşurken insanın güvenini en çok yerine getiren şey anlamını bildiği kelimelerdir. Bu nedenle ne kadar çok kelime biliyorsanız öğrenme konusunda o kadar hevesli olursunuz. Günde en az üç kelime ezberleyin.
Daha fazlasını da yapabilirsiniz ama gözünüzde büyütüp pes edeceğiniz kadar çok kelimeyi aklınıza sokmaya çalışmayın çünkü bu aşama burada bitmeyecek. Ertesi gün, ezberlediğiniz üç kelimeyle ilgili birer tane cümle kurun ve üç kelime daha ezberleyin.
Üçüncü gün hem önceki günün üç kelimesinin geçtiği üç cümle kurun hem yeni üç kelime ezberleyin hem de bu üç gün boyunca ezberlediğiniz kelimeleri tekrar edin.
Bu tekniği Tiffani adında Amerikalı bir öğretmen bulmuştur. Böylece tekrar ettiğiniz kelimeleri unutmayacak ve gerektiği yerde cümle içinde nasıl kullanıldığını bileceksiniz!
Karışık mı geldi? Bir de buna bakın:
Gün: 3 kelime ezberleyinGün: Önceki günün 3 kelimesiyle 3 cümle kurun ve yeni 3 kelime ezberleyinGün: İlk iki günün kelimelerini tekrar edin. Önceki günün üç kelimesiyle 3 cümle kurun ve 3 yeni kelime ezberleyin.
Bu böyle siz yeterince öğrendiğinizi düşünene kadar devam etmelidir.
3-) Kendi Kendinize Konuşun!
https://www.youtube.com/watch?v=0GvOpeoCebo
Başkalarıyla konuşmaktan utanıyorsanız siz de kendi kendinize konuşun! Evde ya da çevrede kimse yokken aklınızdan geçen cümleleri yabancı dilde seslendirin ve kulağınıza nasıl geldiğine bakın.
Öğrendiğiniz kelimelere ağzınız ve kulağınız alışana kadar söylemeye devam edin ve kağıt kalem kullanmadan onlarla cümleler kurun. Dil öğrenmek bolca tekrar işidir. Bebeklere bakın! Bir kelimeyi doğru söyleyene kadar dinler ve seslendirmeye çalışırlar. Yabancı dil de bu şekilde daha kolay öğrenilir.
Bir diyalog oluşturun, kendinize sorular sorun ve cevaplandırın. Bu konuda cesur olabilirsiniz çünkü yanlış yaptığınızda ya da cümleyi kurmadan önce gereğinden fazla düşündüğünüzde sizi yargılayacak kimse yok!
Tabi ki her zaman öğrenmek için iyi bir yöntem olmayabilir çünkü yanlış yaptığınızda sizi düzeltecek biri de olmaz ama birileriyle konuşmadan önce pratik yapmanın ve dile alışmanın en etkili yoludur.
4-) Kitap Okuyun!
Öğrendiğiniz yabancı dilde, anadili o dil olan yazarlar tarafından yazılmış eserleri bulun. Dikkat edin çeviri olmasın! Öğrendiğiniz dile çevrilmiş kitaplar, deyimleri, kullanımları ve derinliklerini görmeniz açısından yeterli olmayacaktır.
Bu yüzden anadilinde yazılmış eserleri tercih edin ve zamana yaymak yerine yapabildiğiniz kadar hızlı okuyun. Okurken bilmediğiniz kelimelerin altını çizin ve anlamlarını o an öğrenin. Bu sizi yavaşlatacak ama amacımız bir günde sayfalar bitirmek değil, öğrenmek.
Kitapta anlamını bilmediğiniz kelimelerden oluşan bir sözlük yapın ve bu sözlüğü ara ara kontrol ederek kelimeleri tekrar edin. Kelime gruplarını, fiilimsileri, bağlaçları da bu sözlüğe dahil edin ve onları cümle içinde kullanmaya çalışın.
5-) Dizi İzleyin!
Dinlemek yabancı dil öğrenirken önem verilen bir beceridir. Bu sayede kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini öğrenir ve kulak aşinalığı kazanırsınız.
Yapabiliyorsanız önce diziyi orijinal dilinde altyazılı olarak sonra da kendi dilinizde altyazılı olarak izleyin ve anladığınız cümle gruplarını diziyi durdurup sesli olarak tekrar edin. Bu sayede hem günlük konuşma diline hakim olacaksınız hem de kullanılan kalıp cümleler zihninizde yer edinecek.
Yabancı dil öğrenirken kendinize en uygun olan yöntemi bulmak önemlidir. Her insan konuşarak öğrenmez, bazıları yazarak bazıları dinleyerek bazılarıysa okuyarak daha rahat öğrenir. Hepsini deneyin ve siz de kendi yönteminizi bulun!
Bonus: İngilizce Konuşma İçin İpuçları
Videoda anlatılan çok kolay takip edilen, ingilizce konuşma becerileri geliştirme yöntemlerini beğendiyseniz kaydet ya da sonra izle ( watch later ) seçeneklerini seçebilir, böylece bu pratikleri sık sık tekrarlama şansı yakalayabilirsiniz.