Yeni Mezunların İş Arayışı Çilesinde Karşılaştıkları 6 Problem

Mezun olmak her üniversite

Mezun olmak her üniversite öğrencisinin en büyük hayalidir. Yeni Mezunların İş Arayışı telaşı ve boşluk hissini hesaba katmayan kişiler çeşitli problemler ile yüzleştiklerinde güçlük çekebiliyorlar.

Elbette her üniversite mezunun en büyük hayali olan iş bulma kısmı… Bu da bazen yıpratıcı olabiliyor. İşte sizin de bu hisleri yaşarken yalnız olmadığınızı kanıtlayan Yeni Mezunların İş Arayışında karşılaşılan problemler.

1- Yeni Mezunların İş Arayışında Deneyimsizlik Problemi

İş ararken karşınıza çıkan en temel problem şüphesiz deneyimsiz olma durumudur. Öyle ki bazı iş ilanları en az 2 -5 yıl arasında deneyim talep ederken henüz yeni mezun olmuş olan birinin bu şartı karşılaması ne yazık ki mümkün değildir. Bu da henüz mezun olmuş kişilerin karşısına çıkan en büyük problemlerden biridir. İlginizi Çekebilir: Mezuniyet Sonrası İş Arayışında Karşılaşılan Problemler Nelerdir?

2- Eğitimsel Anlamda Yetersizlik Problemi

Üniversitelerin lisans bölümlerinden yeni mezun olan kişilerin karşısına bir de yetersiz eğitim kriteri çıkabiliyor. Bazı kurumlar ya da özel şirketler en az yüksek lisans derecesi almış daha vasıflı kişileri tercih edebiliyor. Bu da lisans derecesini yeni edinmiş mezunlar için imkansız bir durum olduğundan iş bulma sürecinde karşılaşılan büyük problemlerden biri olarak görülüyor.

3- Yeni Mezunların İş Arayışında Bazı Becerilerden Yoksun Olma İhtimali

Mezuniyet sonrasında iş bulmada karşılaşılan problemler dendiğinde akıllara iş ilanlarında yer alan sayfalar dolusu kriterler de gelebiliyor. Örneğin grafik tasarımı mezunu bir kişinin en az 5 – 6 tasarım programına hakim olması talep ediliyor. Bunun yanı sıra bazı durumlarda tek bir yabancı dil bilmek de yetersiz kalabiliyor. Fakat henüz mezun olmuş bir kişinin tüm bu deneyimlere ulaşabilmiş olması da neredeyse imkansız. Bu yüzden yeni mezunlar ilk başvuruda elenebiliyorlar.

4- Hayalinizdeki İşe Ulaşmada Yaşanan Zorluklar

Yeni mezun olmuş kişilerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri de hayallerindeki işi tek seferde bulabileceklerine ikna olmuş olmaları olabilir. Herkes hayatı boyunca ona en uygun işte çalışma hayalini kurabilir ama bu süreç düşündüğünüzden de daha uzun bir sürede gerçekleşebilir. Bu yüzden yeni mezun bireylerin bu gerçekle yüzleşmiş olmaları sağlıklı olacaktır.

5- Özgeçmiş ve Mülakat Aşamalarındaki Tecrübesizlik

Henüz mezun olmuş olan kişilerde iş arayışında ve başvuru aşamasında bazı tecrübesizlikler baş gösterebiliyor. Örneğin CV düzeninin istenilen şekilde olmaması ya da niyet mektubunun zayıf bir içeriğe sahip olması işe alımları zorlaştırabiliyor. Bunların yanı sıra mülakat aşamasına gelmeyi başaran kişilerin mülakat esnasında yansıttığı tecrübesizlikler de işe alım sürecini zora sokabiliyor.

6- Askerlikten ve Eğitim Hayatına Devam Ediyor Olmaktan Kaynaklanan Problemler

Erkek bireylerde sık karşılaşılan bir problem olan askerlik iş arayışında önemli bir kriteri teşkil ediyor. Henüz askerliğini yapmamış olan kişilerin işe alımları bu sebepten dolayı sekteye uğrayabiliyor.

Bunun yanı sıra lisans eğitimin ardından yüksek lisans ve doktora eğitimine de devam etmek isteyenler hem okul hem de iş hayatını bir arada yürütemedikleri gibi bazı iş veren kurumlar bu duruma sıcak bakmıyor.