Saç Kırılması Ve Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir? Nasıl Önlenir? 

Saç kırılması ve saç

Saç kırılması ve saç dökülmesi her yaştan, her cinsiyetten insanın başına gelen bir durum. Özellikle saçların bakımsız durmasını sağlayan saç kırıkları, çoğu zaman oldukça sinir bozucu olabiliyor. Peki, saç kırılması ve saç dökülmesi nedenleri nelerdir? Nasıl Önlenir? İşte, detaylar!

Saç Kırılmasının Nedenleri Nelerdir?

Saç kırılması her ne kadar durduk yere oluyor gibi görünse de aslında birçok nedene bağlıdır. O nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Kimyasal İşlemler: Saç boyası, perma, röfle, oryal, renk açıcılar vb.Saç Şekillendirme: Saç maşası, brezilya fönü, röfle, fön çektirmek gibi saçlarını güzelleştirmek için yaptırılan işlemler. Saçlara jöle, saç spreyi, saç köpüğü kullanmak. Kullanılan ürünün kalitesi ,kullanım süresi ve saç yapımıza uygun olması da önemlidir.Saçlara Yanlış Uygulamalar: Çok sıkı saç toplama, saçları hergün yıkamak, saçları çok ıslak ya da kuru iken taramak, saçları ıslakken toplamak, aşırı sıcak su ile banyo yapmak, işte tüm bu kullanımlar, kullandığımız ürünlerin kalitesi, saçımızı zamanla yıpratıyor ve kırıklara neden oluyor.İlaç kullanımı: Doğum kontrol hapları almak, hormonal ilaçlar kullanmak, keratin, çinko, biotin eksikliği (Biotin telleri güçlendirir ve kırılmayı önler.). Kan tahlili ile değerlerinize baktırabilirsiniz. Biotin eksikliği nedeniyle kalite kaybı yaşanmaya başladıysa biotin için B7 vitamini kullanmalısınız.Genetik faktörler: Hastalık ile bağışıklık sisteminin zayıflaması, yetersiz beslenme, strese maruz kalmak da saç kırılması ve dökülmelere neden olur.

Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?

Saç dökülmesi de aynı saç kırılması gibi birçok insanın sorunu olan bir durumdur. Saç dökülmesi sebepleri birden fazladır. Bu sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

Genetik Faktörler: Eğer aileniz de kellik durumu söz konusu ise sizin de kel kalma durumunuz söz konusu olabilir.

Vitamin Eksikliğ : Bazı vitaminleri eksik almanız ya da hiç almamanız saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Bunun için bir uzmana başvurup kan değerlerinize baktırmanız gerekir.

Mevsimsel Faktörler: Mevsim geçişleri geçici saç dökülmelerine neden olabilir. Böyle zamanlar da rutin saç bakımınıza devam etmeniz yeterli gelecektir.

Sağlık Sorunları: Bazı sağlık sorunları yoğun saç dökülmesi sorunu yaratabilir. Burada yine en iyi çözüm doktorunuzla görüşüp probleminizi anlatmanız ve çözümü doktorunuzdan almanızdır.

Hormonel Durumlar: Hormon değişimleri de saç dökülmesi sebepleri arasında yer alır. Örneğin, kadınlar doğum yaptıktan yaklaşık 6 ay kadar sonra yoğun saç dökülmesi ile karşı karşıya kalabilirler. Bu durumda ya beklemeniz ya da bir doktora başvurmanız gerekmektedir.  

Saç Kırılması ve Saç Dökülmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Saç kırılması ve saç dökülmesi sorunlarını engellemek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunlar;

Saç bakımı ürünleri alırken içerisinde özellikle dimethicone ya da polysiloxane maddelerinin bulunmadığından emin olun. Şampuan seçimlerinizde sülfat içermemesine dikkat ediniz.Saç dökülmesi için şampuan kullanınSaç dökülmesi için şampuan kullanırken içerisinde ki maddelere dikkat edin.Saçlarınızı düzenli aralıklarla kestirmeniz, saçlarınızın bakımını kolaylaştırarak, kırıklarını azaltacaktır.İnce ve lastik tokalarla gergin bir saç modeli yapmak yerine daha gevşek modellerle saç toplama ve kalın havlu tokaları tercih etmelisiniz.Düzenli aralıklarla saç bakımı yapabilirsiniz. Saç bakım maskeleri evde kolaylıkla yapabileceğiniz tariflerle saçlarınıza ayda bir bakım yapılması önemlidir. Özellikle argan yağı, saf zeytinyağı, elma sirkesi saçlarınıza iyi gelen ürünlerdir.Saçın nemini havlu ile alıp kendiliğinden kurumasını bekleyebilirsiniz. Havlu ile kurutmak için çekiştirmek ve asılmak saçlarınıza zarar verir.Geniş dişli taraklar kullanmalısınız.Saç tipinize ve yapısına uygun sabun, şampuan ya da saç kremi tercih etmelisiniz. Evde her bireyin şampuanı saç tiplerine göre gerekirse ayrı olmalıdır.

Saç kırılmasına ne iyi gelir, sorunun cevabını sizler için paylaştık. Bunlar dışında yapabileceğiniz şeyler ise;

Yüksek ısılı ürünler kullanmayınİhtiyaç duymadıkça kuaförler de işlem yaptırmayın.Saç kurutma makinasını en az şekilde kullanmaya çalışın.Saçlarınızı karışık şekilde toplamayın.Arada sırada saçlarınızı örerek yatın.Saç kırılmasına ne iyi gelir sorusunun bir diğer cevabı da saydığımız maddeler de saklıdır.

Saç kırılmasını önlemek için bitkisel çözüm yolları arıyor iseniz, çeşitli kaynaklardan ve forumlardan bilgi edinebilirsiniz. Saç kırılması hangi vitamin eksikliğinden olur, sorusu sıkça sorulan sorulardandır. Genelde Biotin ve B12 vitamini eksikliğinden meydana gelir. Saç kırılması Nasıl geçer, sorusu da özellikle kuaförlere sıkça sorulur ancak, saç kırıkları kestirmeden geçmez. SAÇ kırıkları ALMA en profesyonel olarak kuaförlerin yapılacağı bir iştir. Kırık saçlar uzar mı, sorusunun cevabı; evet uzar ancak sağlıksız görünür ve kırıldığı yerden kopar. YIPRANMIŞ saçları kestirmeden onarmak mümkündür ancak yoğun ve profesyonel bir bakım gerektirir.