Adet öncesi dönemde sık sık rahatsızlanan, karın ağrısı ve aşırı derecede gerginlik hisseden kadınlar bu dönemde kendilerini rahatlatmak için birçok girişimde bulunurlar. Regl dönemi öncesinde yaşanan fiziksel ve psikolojik değişimler her kadında farklı dozlarda görülür.
Hatta aynı kadın, hayatının farklı periyodlarında farklı belirtiler gösterir. Bizler de sizler için bu dönemi daha rahat atlatmanıza yardımcı olacak bilgiler paylaştık. İşte, detaylar.
Premenstrüel Sendrom Nedir ?
Adet dönemi, her kadının belli periyotlarda yaşadıkları bir durumdur. Adet dönemi başlamadan bir ya da iki hafta öncesinde bazı kadınlar; baş ağrısı, şişkinlik, ruh halinde değişkenlik, fiziki ve duygusal anlamda bazı farklılıklar yaşamaktadır.
Kadınlarda adet öncesi döneme yayılan bu aylık yaşanan semptomlar adet öncesi sendrom olarak adlandırılmaktadır. Genellikle kadınların %85’i, bu adet öncesi dönemde birçok farklı sendromu yaşamaktadır. Bazı kadınlar bu dönemi adet öncesi disforik bozukluk (PMDD) olarak adlandırılan ve daha şiddetli semptomların görülmesiyle yaşamaktadır.
PMS Belirtileri Nelerdir ?
PMS belirtileri her kadında farklılık göstermektedir. Genellikle kadınlarda en çok görülen belirtiler arasında;
Aşırı yemeAkneAğrıMemelerde hassasiyetRuh halinde değişkenlik
Kadınların adet dönemlerinde aşırı yüklendikleri çikolata, tatlı ve tuzlu yiyeceklerin sebebi bilinmese de çoğu kadın iştahını da kaybedebilmektedir. Mide rahatsızlığı yaşayabilir ya da şişkinlik ve kabızlık da yaşayabilmektedir.
Premenstruel sendromun belirtileri arasında vücutta oluşan aknelerdir. En yaygın belirtilerden biri olan akneler, sadece gençlerde görülmez. Vücutta oluşan hormonal değişimler, derideki bezlerin daha çok sebum üretmesiyle birlikte, yağlı maddeler, gözenekleri tıkamaya başlar.
Kadınların adet dönemlerinden önce yaşadıkları en belirgin belirtilerden biri de ağrıdır. Sırt ağrısı, baş ağrısı, göğüslerde ağrı ve eklem ağrısı, en fazla görülen belirtilerin başında gelmektedir.
Birçok kadın premenstrüel sendromu değişken ruh haliyle yaşamaktadır.
Sinirlilik haliAğlamaklı durumlarDepresyon ve kaygı durumu, değişken ruh halinde görülen belirtilerdir.
Bazı kadınlar, bu süre içinde hafıza kaybı ve konsantrasyon bozukluğu da yaşayabilmektedir.
Premenstrüel Sendrom Hangi Yaş Döneminde Görülür ?
Adet dönemini yaşayan her kadın adet öncesi döneme yayılan premenstrüel sendrom yaşayabilir. Ancak bazı kadınlar vardır ki, bu sendromu yaşamaları çok daha olasıdır. Özellikle sendromu yaşayacak yaştaki kişiler;
20’li yaşların başı ve 40’lı yaşların ortasındaki kişiler40’lı yaşların sonrasında daha şiddetli yaşanabilir.En az bir kere doğum yapmış kadınlarDepresyon ve duygudurum bozukluğu olan kadınlar
Bazı durumlarda premenstrüel sendrom semptomları daha kötü durumlara dönüşebilmektedir.
Astım ve alerjisi olanlarDepresyon ev kaygı yaşayanlarNöbet bozuklukları olan kişilerMigren
Oluşur ?
Premenstrüel sendrom nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, kişideki östrojen ve progesteron seviyelerine bağlı olduğu söylenebilir. Bu dönemde bu hormon seviyeleri hafta boyunca düşük seviyelerde olmaktadır.
PMS tanısı hormon seviyelerinin düşmesinin yanında, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri de premenstrüel sendromun oluşmaları ile birlikte konabilir. Tam olarak net bir şekilde anlatılmasa da PMS olan kadınlarda çok tuzlu yemek, alkol ve kafein almak da semptomları daha da kötüleştirmektedir.
Bunun yanında farklı semptomlar da sendromun oluşmasına neden olabilmektedir. Bu semptomlar arasında;
PerimenopozDepresyon ya da kaygıKronik yorgunluk sendromuTiroid hastalığıİrritabl bağırsak hastalığı
Premenstrüel Sendrom Teşhisi Nasıl Konur?
Premenstrüel sendrom teşhisi için bazı durumları izlemeye almak gereklidir. İzlenecek bu durumlar arasında;
Premenstrüel sendrom belirtileri, adet döngüsünün önceki beş gün içinde ortaya çıkar.Adet kanamaları döneminde belirtiler, dört gün içinde biter.Semptomların görünme sıklığı ise en az üç adet döngüsü içindedir.
Bu tür semptomlar yaşandığında, kişisel ilişkilerinizde ve günlük yaşantınızda sizi etkileyecek durumlar yaşıyorsanız, doktora başvurmalısınız.
Regl Rahatsızlığı ile Premenstrüel Sendrom Arasındaki Fark Nedir ?
Premenstrüel disforik bozukluk (PMDD) olarak adlandırılan Regl rahatsızlığı, premenstrüel sendrom (PMS)’ye göre daha şiddetli ve semptomları daha yıkıcıdır. Regl rahatsızlığı yaşayan çoğu kadın;
Panik atakAğlama durumlarıİntihar etmeUykusuzlukGünlük yaşama müdahale gibi birçok farklı olay yaşayabilmektedir.
Regl rahatsızlığında risk faktörleri, kişisel ya da ailede depresyon, duygudurum bozukluğu ve travma öykülerine göre değişkenlik göstermektedir.
Premenstrüel Sendrom için Ne Yapılabilir?
Premenstrual sendromun daha az hasarla atlatılabilmesi için egzersiz yapmak, ruh halinizi en üst seviyelere çıkarmanızda ve bu sendromla savaşmanızda önemli rol oynamaktadır.
Düzenli olarak yapılan egzersizler, 30 dakikalık orta derecede fiziksel aktivite dışında, ağır egzersizler de premenstrüel sendrom için etkili olabilmektedir.
Premenstrüel Sendrom için B Vitaminli Besinler
Premenstrüel sendrom ile en iyi savaşan besinler, B vitaminleri açısından zengin besinlerdir. Bu besinler içinde;
YumurtaSüt ürünleriEt ürünleri
Bu ürünler Tiamin ve Riboflavin içerirler ve Premenstrüel sendromun daha düşük seviyelere indirilmesi için önemli rol oynamaktadır. Tüm bunların yanında; tam tahıllı ekmekler ve tahıllar ve karbonhidratlar, lif zenginidir. Bol miktarda lifli besin tüketmek, kan şekerini dengeler ve ruh halini korumak için önemlidir.
Tüketilmemesi gereken yiyecekler arasında ise;
Tuz (şişkinliği artırır)Kafein (sinirlilik yapar)ŞekerAlkol
Premenstrüel sendrom PMS , kişide gerginlik, sinirlilik, kaygı ve stres oluşturacağı için, bazı yöntemler kullanılarak, bu durumlar en aza indirilebilmektedir.
YogaMeditasyonMasajKitap okumakSevdiklerinizle konuşmak
Tüm bunların yanında iyi şekilde alınmış güzel bir uyku, stresi üzerinizden atarken, premenstrüel sendrom belirtilerini de en aza indirecektir. Birçok kişi ağrı kesiciler ile de bu yan etkileri üzerinden atmak istemektedir.
Prementsrüel sendrom kişide; baş ağrısına, sırt ağrısına, krampların girmesine ve farklı fiziki semptomlara neden olabilmektedir. Böyle bir durumda bazı ağrı kesici ilaçlar kullanılarak, bu durumun önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
Premenstrüel Sendrom için Depresan İlaçlar Kullanılır mı?
Premenstrüel sendrom yaşayan çoğu kadın, şiddetli şekilde duygudurum bozuklukları, depresyon, kaygı durumları gibi birçok rahatsızlık yaşayabilir. Böyle bir durumda kullanılacak antidepresan ilaçlar, rahatlatıcı olabilmektedir.
Bazı antidepresanlar, her dönem öncesinde ya da adet döngüsü süresince 10-14 gün boyunca alınabilmektedir. Bu ilaçlar da doktora başvurulmadan alınmaması gereken ilaçlar arasında yerini almaktadır.
Premenstrüel Sendrom için Hormon Tedavisi Gerekir mi?
Doğum kontrol hapları sayesinde hormonlar düzenlenerek yumurtlama önlenmektedir. Bu durum premenstrüel sendrom semptomlarını azaltabilmektedir. Premenstrüel sendrom hormon tedavisi bazı durumlarda iyileştirici etkiye sahiptir.
Bu tedaviler arasında; GnRH agonistleri lupron ya da Nafarelin ve Danazol gibi sentetik steroidler vardır. Bunun dışında takviye amaçlı ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu vitamin ve mineraller arasında;
Folik asitMagnezyumE vitaminiKalsiyumB6 vitamini
Bunların dışında bazı bitkisel özler de premenstrüel sendrom tedavisinde etkili olabilmektedir. Chasteberry, karayılan otu, çuha çiçeği yağı, böyle dönemleri yaşayan kadınları rahatlatmaktadır. Ancak bu tür bitkisel tedavi yöntemleri denemeden önce, muhakkak doktora başvurulmalı ve etkileşime girdiği ilaçların olup olmadığına bakılmalıdır.
Ayrıca hareketli yaşam, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme de PMS etkilerini en aza indirmektedir.