Otizm Nedir ? Otizm Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?

Günümüzün en zor hastalıklarından

Günümüzün en zor hastalıklarından biri olanotizm nedir , nasıl aşılır, çocuk sosyal hayata nasıl adapte edilir sorularını yanıtladığımız bu yazımızda hem çocuklar hem de aileler için otizm spektrumu gerçeğini inceledik. 

Otizm Nedir ?

Otizm, 3 yaşından önce başlayan ve hayat boyu devam eden bir hastalıktır. Çocuğun insanlar arasında iletişimini ve etkileşimini etkileyen bu hastalıkta tekrarlanan davranışlar görülmektedir. 

Otizm Neden Olur?

Otistik neden olur, daha doğru bir deyişle otizm neden olur sorusuna verilebilecek yanıtları iki ayrı dönemde incelememiz uygun olacaktır. 

1 – Doğum Öncesi Nedenler

Annenin ani korku, panik yaşaması ve birden heyecanlanması, çocuğun istenmemesinden dolayı farklı yollara başvurulması (düşük yapılmaya çalışılması, bilinçsiz ilaç kullanımı vb.) annenin ruhsal problemler yaşaması ve bu problemlerinin paylaşamaması doğum öncesi otizm nedenleri arasındadır. 

2 – Doğum Sonrası Nedenler

Özellikle 0 – 2 yaşları arasında annenin çocuğuyla ilgilenmemesi, televizyon ve teknolojik aygıt alışkanların küçük yaşlarda başlaması, çocuğun yalnız bırakılması ve tanımadığı, alışmadığı kişiler ile bırakılması doğum sonrası otizm nedenleri arasındadır. 

Otizm Spektrumu: Otizm Çeşitliliği Nedir?

Otizm nedir sorusunu cevapladıktan sonra otizm çeşitliliği konusuna geçelim. Her rahatsızlıkta olduğu gibi otizmde de çeşitlilik söz konusudur. Bazı bireyler otizmi çok daha sakin, az da olsa iletişim içerisinde olarak ve gündelik hayatlarını etkilemeden yaşamakta olup, bazı bireyler ise otizm rahatsızlığını çok daha zorlu şartlarda geçirmekte ve bu durum yaşamlarını sürdürmelerine ciddi anlamda engel olmaktadır.

Otizm çeşitliliğine otizm spektrumu denmekte olup, her bireyde aynı şiddette görünmediği için bunun için hazırlanmış özel bir yelpaze sistemi mevcuttur. Bu yelpaze sisteminde yelpazenin bir ucu otizm rahatsızlığını en hafif belirtiler ile yaşamakta olan bireyleri anlatırken diğer ucu gidildikçe artan belirtiler ve çok daha ağır belirtiler anlatılmaktadır.

tıklayınız”>Otistik Çeşitleri: Otizm Çeşitleri Nelerdir?

Otizm nedir sorusundan sonra geçmemiz gereken bir diğer başlık ise otizm çeşitleri başlığıdır. Sık görülen Otistik çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

1 – A Tipi Otizm

Genelde erken çocukluk döneminde sıklıkla konulan bir tanı çeşidi olan A Tipi Otizm rahatsızlık çeşitleri içerisinde belirtileri en az sayıda taşıyan grup olarak adlandırılmaktadır. Bireyin gelişim aşaması olan ilk 18 aylık dönemde verilecek olan düzenli, kaliteli ve yoğun bir eğitim ile beynin gelişiminde herhangi bir sorun bulunmuyorsa düzeltilmesi çok yüksek olan bir gruptur.

2 – Rett Sendromu

Rett Sendromu , sadece kız çocuklarında görünen bir sendrom olup, 4 yaşından önce başlamaktadır. Bilinen en önemli belirtisi ise doğumdan sonraki 5 aylık süreç sonucunda kafa yapısının büyümesinin durmasıdır. Elleri kullanma işlevi son derece az olup, yürüme de ve denge sağlamada bozukluklarda bilinen belirtiler arasında yer almaktadır.

3  – Dezintegratif Bozukluk

Bu bozukluk türünden zihinsel gerileme ve nörolojik problemler ile epilepsi belirtileri oldukça fazla olarak ortaya çıkmaktadır. Burada küçük yaşlarda ortaya çıkan bir otizmden bahsetmek mümkün olmamakta daha çok 4 yaş ve üzerinde gelişimin aniden durması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktan bahsedebiliriz.

Tam olarak bir teşhis konulabilmesi için bireyin 10 yaşına kadar dikkatle takip edilmesi zihinsel gerilik ve nörolojik bulguların birlikte ortaya çıkması sonrasında müdahale edilmesi ve bunların yanı sıra sık sık epilepsi nöbetleri geçirmesi sonucunda dezintegratif bozukluktan söz edilebilir.

Türkiye’de Otizm

Geçtiğimiz yıl Mucize Doktor filmi ile tekrar gündeme gelen Türkiye’de otizm hastalığına karşı alınan tutum her yıl biraz daha kucaklayıcı nitelik taşımaktadır. Ailelerin de daha bilinçli olduğu son yıllarda otizm ile mücadele konusunda büyük bir gelişme söz konusudur. Daha önceki yıllarda tedavi ya da danışmak amacı ile psikolojik destek almak istemeyen aileler son yıllarda çok daha duyarlı davranmaktadır. Bunda medyanın ve eğitimcilerin de payı büyüktür. 

Otizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Otizm tedavisi söz konusu olduğunda tamamı ile bir iyileşme ya da hastalığın son bulması gibi bir durum ne yazık ki şu an mevcut değildir. Fakat kişinin hastalık semptomlarını azaltmak, hayatını daha az etkilemesini sağlamak mümkündür. Bu noktada psikolojik destek almak ve bir fizyologdan destek almak çok önemlidir. Uzman bir ekip ile otizm tedavisi yani otizm belirtileri azaltma çalışmaları yapmak, kişinin hem kişisel sağlığını hem de psikolojik durumunu daha iyi hale getirecektir. Ayrıca kişinin sosyal ortamlarda dışlanmasının önüne geçilmek amacı ile bu tedavinin aile ve hastanın kendisi tarafından istenmesi önemlidir. 

İlginizi Çekebilir: Asperger Sendromu Belirtileri