Monosit Nedir? Kan Tahlilinde Çıkan Monosit Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Beyaz kan hücrelerine verilen

Beyaz kan hücrelerine verilen bir isim olan monosit yüksekliği, bu hücrelerin durumunu açıklamaktadır. İnsan vücudunda meydana gelen çeşitli iltihap gibi durumlar ile bu monosit hücreleri savaş vermektedir. Aynı zamanda beyaz kan hücreleri bağışıklık sisteminin de temelini oluşturan hücrelerdir. Tüm bunlarla birlikte çoğu zaman da monosit yüksekliği nedir, gibi sorular sorulmaktadır. 

https://www.youtube.com/watch?v=MRtlF3Uyzxo

Beyaz kan hücrelerinde meydana gelen yüksek oran, bazı hastalıkların da habercisi olabilir. Monosit yüksekliği tehlikelimi sorusuna olumlu yanıt verilmesinin nedeni de budur. Beyaz kan hücrelerinin her zaman yüksek çıkması sebebiyle bazı kronik hastalıklar meydana gelebilir. Kimi zamanda bu hücrelerin yüksekliği çeşitli tümörlerin de habercisi olabilir. 

Monosit Nedir?

Monosit yüksekliği konusuna değinmeden önce monosit ya da mono hücrelerinin ne olduğunu belirtmemiz gerekiyor. İnsan vücudunda beyaz kanda yer alan bu hücreler kanın %10’luk bir kısmını oluşturmaktadır. Bu beyaz kan hücrelerinin başlıca görevi de vücutta meydana gelen enfeksiyon durumları ile savaşmaktır. Bu enfeksiyon durumları viral, fungal ve bakteriyel olabilir. Enfeksiyonların yol açtığı hastalıklar ile de doğrudan mono hücreleri savaşmaktadır. Bu durum da bağışıklık sisteminin ne denli güçlü olduğunun da bir göstergesidir.

Monosit hücreleri ile vücuttaki ölü hücreler de temizlenmiş olur. Aynı zamanda insan vücudunda yer alan bazı zararlı maddeler de bu hücrelerin savaşı sayesinde yok edilmektedir. Bundan dolayı da tek başına monosit yüksekliği ya da düşüklüğü büyük önem taşımaktadır.

Monosit Yüksekliği Nedir?

Monosit yüksekliği nedir, sorusunun en doğru yanıtıı; beyaz kan hücrelerinin oranındaki yüksek artışı karşılayan bir terim olmasıdır. Bazı enfeksiyon durumlarında monosit hücresi sayısının oldukça yüksek olduğu gözlemlenebilir. Bu durumda beyaz kan hücrelerinin sorunlu durum ile savaştığı anlaşılır. Fakat monosit sayısı genel olarak yüksek ise bu durum bazı hastalıkların da habercisi kabul edilebilir.

Monosit yüksekliği yorumlar için de kan tahlillerinin sonuçlarına bakılması gerekmektedir. Yapılan tahliller neticesinde monosit sayısının ne denli düşük ya da yüksek olduğu ortaya çıkacaktır. Bu hücrelerin sayısının sürekli yüksek çıkması halinde bu duruma neden olabilecek diğer hastalıklar üzerinde de durulmalıdır. Özellikle de tümörler ve bazı kronik hastalıklar monosit sayısını yükseltmektedir.

WBC Yüksekliği Türleri

https://www.youtube.com/watch?v=mfcaFQXjyT8

Monosit sayısının bir diğer adı da WBC yüksekliği olarak biliniyor. White Blood Cells olarak adlandırılan bu terim beyaz kan hücreleri anlamına geliyor. Bağışıklık sistemi içerisinde yer alan bir hücre grubu olan bu hücrelerin de beş farklı hali bulunmaktadır. Gerekli tahlillerin yaptırılması ile bu beş türün de oranına ulaşılabilir. 

Monosit yüksekliği de bu beş türün arasında yer alan NEU yüksekliği ile doğru orantılıdır. Nötrofiller olarak adlandırılan bu türün beyaz kan hücreleri içerisinde sayısı oldukça fazladır. Bunların yanı sıra kanda eozinofil yüksekliği ve bazofil yüksekliği gibi diğer türlere de bakılmaktadır. Lenfositlerin de yer aldığı bu beş türde LYM yüksekliği tabiri de lenfositlerin oranını açıklamaktadır.

Monosit Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Monosit yüksekliği, iki başlıca sebepten kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Bunların ilki insan vücudunda yer alan beyaz kan hücrelerinin çalışma seviyesinin bozulduğu anlamına gelebilir. Buna göre vücutta yer alan mono hücrelerinin sayısı orantısız bir şekilde artmaktadır. Bunun da başlıca nedenleri arasında karaciğer ya da kalpte meydana gelen bazı kronik rahatsızlıklar yer alabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=tZGMyYbes7A

Aynı zamanda obezite ve aşırı kilo alma durumu da mono hücrelerinin sayısını önemli ölçüde arttırabilir. Belli bir dönem görülen mono hücrelerindeki artış da bakteri, mantar ya da virüs kaynaklı hastalıkların habercisi olabilir.

Beyaz kan hücrelerinde görülen artışın ikinci sebebi olarak da kanser hastalıkları gösterilmektedir. Buna göre monositler, kanser hücreleri ile savaşmak için oranını yükseltebilir. Zararlı tümörler, mono hücrelerinin saldırısı ile karşı karşıya kalmaktadır. 

Hamilelikte Monosit Yüksekliği

Monosit yüksekliği durumuna hamileliğin bazı dönemlerinde de rastlanılabilir. Fakat bu durumun uzun sürmesi halinde bazı önlemlerin de alınması gerekecektir. Çünkü monosit sayısındaki yükseklik, yukarıda da belirttiğimiz gibi, bazı hastalıkların habercisi olabilir. Monosit oranındaki artışın hamilelikte görülmesi durumunda vücutta herhangi bir enfeksiyon durumunun olup olmadığına bakılmaktadır. 

Alerjik durumlar, astım hastalığı ya da stres de hamilelikte beyaz kan hücrelerinin çoğalmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra hamilelikte görülen kansızlık durumu da monosit değerlerinin düşmesine neden olmaktadır.

Monosit Sayısındaki Düşüşün Nedenleri

Monosit yüksekliği doktorsitesi içerisinde kendisine yer bulmuş bir problem olarak kabul edilebilir. Bunun yanında monosit sayısındaki düşüş durumunun da bazı nedenleri bulunmaktadır. Beyaz kan hücrelerinde görülen düşme oranı çeşitli hastalıkların habercisi olabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=5uXAhTAsVzg

Özellikle B12 eksikliğine bağlı olarak monosit sayısında önemli ölçüde düşüş görülebilir. Bunun haricinde lupus, anemi, lösemi, ramotoid artrit ve viral enfeksiyon gibi durumlarda da bu oranda düşüş yaşanabilir. Bu orandaki azalma vücudun direncini de önemli ölçüde düşürdüğünden dolayı derhal uzman bir hekime başvurmak gerekebilir.