Mesane Felci ve Tedavi Yöntemleri

Mesanede idrar boşaltımının yapılamaması,

Mesanede idrar boşaltımının yapılamaması, mesanenin, görevini tam olarak yerine getirememesi,  mesane felci nedir sorusunun cevabıdır. Bir diğer adı da nörojen mesanedir. Mesanenin, yani idrar torbasinin görevi, böbreklerden süzülen idrarı biriktirerek depolamak ve mesane dolduğunda, mesanenin içindeki katmanın alarm olması ve dışarı atılmak üzere hazır hale gelmesidir.

doğru zamanda idrari vücuttan atarlar.  Hastalık ya da fonksiyon bozukları sonucunda bu işlevini yerine getiremez duruma gelir. Belirtileri:

Zayif bir idrar akışı , sık idrara çıkma : Aşırı aktif mesane; gece sık idrara çıkma nedeniyle gündüz iş veriminde azalma, yorgunluk , halsizlik problemlerine yol açmaktadır. Bu hastalarda depresyon ve cinsel fonksiyon bozukluğu da görülebilir. Aşırı aktif mesane olarak adlandırılan, sık idrara çıkma problemi böbrek yetmezliğine sebep olabilir.Aniden gelen idrar hissi : Mesanenin ne zaman dolduğunu anlayamama, aniden idrarını kaçıracakmış gibi hissederek acil işeme hissi ile işeme,  geceleri sık idrara kalkma, mesane kasının aşırı şekilde kasılmasına bağlı olarak görülür.Ağrılı idrara çikma: İdrar yapma fonksiyonlarindaki bozukluk nedeniyle ağrılı idrar yapilmasi da bir diğer belirtidir. Bu sekilde idrar yollarinda taş oluşma riski artar.

Nörojenik mesane /Mesane Felci nasil teshis edilir?

Detaylı Mesane ve Üretra Ölçümü: Bu mesane testi, mesanenin ne kadar idrar tutabileceğini , mesane içindeki basıncı, idrar yaparken oluşan basıncı, mesanenin dolduğunda ne kadar boşaldığını ölçer. İdrar borusunun ya da rektumun yakınında ciltte özel sensörler yerleştirilebilir.Sistoskopi : Küçük bir kamera ile mesane ve idrar borusunun iç kısmını inceler.Röntgen filmleri :  Bilgisayarlı tomografi, MRI, işeme günlüğü ile teşhis

Mesane Felci Tedavisi nasıl yapılmalıdır?

Yaşam tarzı değişiklikleri : Kahve, gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler ve narenciye gibi bazı kafeinli içecekler dahildir.İlaç ile tedavi: Antikolinerjik, antimuskarinik veya antispazmotik özellikli ilaçlar kullanılabiliyor. İdrar yollarındaki enfeksiyonların önlenmesi amacıyla proflaksi tedavisi uygulanır.Mesane genişletme : Mesane  idrar depolamak için yeteneğini artırır.Kateter: İdrarı boşaltmak için üretra içine kateter yerleştirilir.Botoks : Mesane çok fazla aktif olduğu durumlarda mesaneye botoks enjekte edilir.Ameliyat: Diğer tedaviler cevap vermediğinde uygulanır.