Klamidya Nedir? Önlem ve Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Klamidya hem erkek hem de kadınları enfekte edebilen yaygın bir STD’dir. Bir kadının üreme sisteminde ciddi, kalıcı hasara neden olabilir. Bu, daha sonra hamile kalmanızı zorlaştırabilir veya imkansızlaştırabilir. Klamidya ayrıca ölümcül olarak ortaya çıkabilen ektopik bir hamileliğe de neden olabilir (rahim dışında gerçekleşen hamilelik).
Klamidya nasıl yayılır?
Klamidyası olan biriyle vajinal, anal veya oral ilişkiye girerek klamidyaSeks partneriniz erkekse ereksiyon olmasa bile klamidya alabilirsiniz.Eğer klamidya geçirdiyseniz ve geçmişte tedavi edildiyseniz, yine de enfekte olabilirsiniz. Yine tedavi olduysanız dahi, Klamidyası olan biriyle korunmasız ilişkiye girerseniz dahi hastalığı kapabilirsiniz.Hamileyseniz, doğum sırasında bebeğinize klamidya bulaştırabilirsiniz.
Klamidya olma riskimi nasıl azaltabilirim?
STD’lerden kaçınmanın tek yolu vajinal, anal veya oral seks yapmamaktır. Cinsel olarak aktifseniz klamidya riskini azaltmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz: Test edilmiş ve negatif STD testi sonucu olan bir partnerle uzun süreli, karşılıklı olarak tek eşli bir ilişki içinde olun; Lateks prezervatifleri her ilişkide doğru şekilde kullanın.
Klamidya için risk altında mıyım?
Cinsel ilişkiye giren herkes korunmasız vajinal, anal veya oral birleşme yoluyla klamidya alabilir. Bununla birlikte, cinsel açıdan aktif olan genç insanların, klamidya alma riski daha yüksektir. Bu, gençler arasında yaygın olan davranış ve biyolojik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Eşcinsel, biseksüel ve erkeklerle cinsel ilişkiye giren diğer erkekler de klamidya’nın oral ve anal birleşme yoluyla yayılabileceği için risk altındadır. Sağlık hizmeti sağlayıcınızla dürüst ve açık konuşun. Klamidya veya diğer STD’ler için test edilip edilemeyeceğinizi sorun. 25 yaşından küçük, cinsel açıdan aktif bir kadınsanız, her yıl klamidya testi yaptırmalısınız. Yeni veya çoklu seks partnerleri veya STD’si olan seks partnerleri gibi risk faktörleri olan daha yaşlı bir kadınsanız, her yıl klamidya testi yapmalısınız. Eşcinsel, biseksüel ve erkeklerle ilişkiye giren diğer erkekler ve Hamile kadınlar da klamidya için de test yaptırmalıdır.
Hamilelikte STD’ler
Hamileyim. Klamidya bebeğimi nasıl etkiler?
Hamileyseniz ve klamidya varsa, doğum sırasında enfeksiyonu bebeğinize geçirebilirsiniz. Bu, yeni doğan bebeğinizde göz enfeksiyonuna veya zatürreeye neden olabilir. Klamidya enfeksiyonuna sahip olmak da erken doğum riski oluşmasına sebep olabilir Hamileyseniz, ilk doğum öncesi doktor kontrolünde klamidya testi yaptırmalısınız. Test ve tedavi, sağlık problemlerini önlemenin en iyi yoludur.
Klamidya olup olmadığımı nasıl bilebilirim?
Klamidya hastalarının çoğunun semptomları yoktur. Belirtileriniz varsa, enfekte bir eşle seks yaptıktan birkaç hafta sonra ortaya çıkmayabilirler. Klamidya semptomlara neden olmasa bile üreme sisteminize zarar verebilir. Belirtileri olan kadınlar şunları fark edebilir
Anormal bir vajinal akıntıİdrar yaparken yanma hissi
Erkeklerdeki belirtiler şunları içerebilir
Penisten gelen anormal akıntıİdrar yaparken yanma hissiTestislerden birinde veya her ikisinde ağrı ve şişlik (bu daha az yaygındır).
Erkekler ve kadınlar da rektumlarında klamidya ile enfekte olabilirler. Bu ya alıcı anal seks yaparak ya da başka bir virüslü bölgeden yayılmasıyla (vajina gibi) olur. Bu enfeksiyonlar sıklıkla belirti vermezken, neden olabilirler.
Rektal ağrıIsteksizlikKanama
Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz veya eşinizin STD semptomları varsa doktorunuz tarafından muayene edilmelidir. STD semptomları sıra dışı bir ağrı, akıntı, idrar yaparken yanma veya periyotlar arasında kanama içerebilir.
Yeni Teşhis Konuldu. Ben Şimdi Ne Yapacağım?
Doktorum klamidya olup olmadığımı nasıl bilecek?
Laboratuvar testleri klamidyayı teşhis edebilir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız sizden idrar örneği vermenizi isteyebilir veya vajinanızdan bir örnek almak amacıyla klamidya testi yapmak için pamuklu bir bez kullanabilir (veya kullanmanızı isteyebilir).
Klamidya tedavi edilebilir mi?
Evet, klamidya doğru tedavi ile tedavi edilebilir. Enfeksiyonunuzu iyileştirmek için doktorunuzun önerdiği tüm ilaçları almanız önemlidir. Doğru alındığında enfeksiyonu durduracak ve daha sonra komplikasyon yaşama olasılığınızı azaltacaktır. Klamidya ilaçlarını kimseyle paylaşmamalısınız. Klamidya ile enfeksiyonu tekrarlamak yaygındır. Seks partneriniz tedavi edilse bile tedaviden üç ay sonra tekrar test edilmelidir.
Klamidya için tedavi edildim. Tekrar ne zaman ilişkiye girebilirim?
Siz ve eşiniz tedavinizi tamamlayana kadar tekrar cinsel ilişkiye girmemelisiniz. Doktorunuz tek bir doz ilaç veriyorsa, ilacı kullanmadan önce cinsel ilişkiye girmeden yedi gün beklemelisiniz. Doktorunuz yedi gün boyunca kullanmanız için bir ilaç verdiyse, cinsel ilişki yapmadan önce tüm dozları alana kadar beklemelisiniz.
STD’ler ve Kısırlık
Eğer tedavi olmazsam ne olur?
Kamelya’nın yol açtığı ilk hasar genellikle fark edilmez. Ancak, klamidya ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer bir kadınsanız, tedavi edilmemiş klamidya rahim ve fallop tüplerinize (yumurtalıklardan uterusa döllenmiş yumurta taşıyan tüpler) yayılabilir. Bu pelvik inflamatuar hastalığa (PID) neden olabilir. PID sıklıkla belirti göstermez, ancak bazı kadınların karın ve pelvik ağrısı olabilir. Başlangıçta semptomlara yol açmasa bile, PID üreme sisteminize kalıcı hasar verebilir. PID uzun süreli pelvik ağrıya, hamile kalmamaya ve potansiyel olarak ölümcül ektopik gebeliklere (uterus dışında hamilelik) neden olabilir. Erkeklerde nadiren klamidya ile bağlantılı sağlık sorunları vardır. Enfeksiyon bazen testislerden sperm taşıyan, ağrıya ve ateşe neden olan tüpe yayılır. Klamidya nadiren bir erkeğin çocuk sahibi olmasını engelleyebilir.