Karanlıktan Korkma Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bazı çocukların, gençlerin ya

Bazı çocukların, gençlerin ya da yetişkinlerin karanlıktan korktuğunu görürsünüz. Özellikle çocuklar hayal dünyalarının genişliği nedeniyle karanlıktan daha fazla korkabilirler. Kimi zaman rahatsız edici boyutlara dayanan ve tedavi edilmesi gereken karanlık korkusu nedir? İşte, detaylar!

Karanlıktan Korkma Hastalığı Nedir?

Karanlıktan korkma hastalığı yaşanan bir olayın zihinde endişe oluşturması ve düşüncenin karanlık ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkan nöro-psikolojik bir sorundur. Bu durum tıpta akluofobi olarak geçer. Çocuklarda Akluofobi bazen de ebeveynin endişesi nedeniyle oluşabilir. Annenin ya da babanın başka bir şeyi çocuğa yaptırmak için çocuğu ürkütmesi (yemeğini yemezsen öcü gelir, bak orda canavarlar var vb.)  çocuğun karanlıktan korkmaya başlamasına neden olabilir. Bu hastalığa sahip kişiler de gözlemlenen bazı belirtiler vardır. Bunlar;

Aşırı terlemeNefes almakta güçlük çekmeTitremeBayılmaÖleceğini düşünmeBaş dönmesiEl ve ayaklarda karıncalanmaKalpte çarpıntı

Eğer karanlıktan korkma hastalığı yaşayan kişilerde bu belirtiler gözlemleniyorsa hemen önlem alınmalıdır çünkü bu belirtiler panik atak hastalığı ile benzerlik gösterir. Tedavi edilmez ise ilerleyen dönemlerde bu hastalık kendini panik atak hastalığına çevirebilir.

Karanlıktan Korkma Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karanlıktan korkma hastalığı yani akluofobi, tedavisi mümkün bir psikolojik sorundur. Bu sebeple öncelikle bu hastalığa sahip olan çocuklar ya da yetişkinler rahatsızlık fark edildiği zaman bu korkudan kurtulmaları için bir uzmandan yardım almalıdır. Psikolog veya uzman kişi karanlık korkusu tedavisi için rahatsızlığın nedenini ve boyutunu anladıktan sonra terapiye başlar. Konuşarak yapılan terapilerde hipno terapiye de yer verilebilir. Terapist korkuyu açığa çıkartarak kişiyi korku ile yüzleştirir ve telkinler verilebilir. Terapiler neticesinde ise korku ile başa çıkılarak Akluofobi tedavi edilebilir.

Karanlıktan Korkma Hastalığından Korunma İçin Neler Yapılabilir?

Karanlıktan korkma hastalığı aslında bir çeşit fobidir. Bu rahatsızlık genelde çocuklarda görüldüğü için aile bireylerinin dikkatli olması gerekir. Karanlıkla alakalı herhangi bir konuda çocuk korkutulmamalıdır. Örneğin, “oraya gitme orası karanlık canavarlar seni yer” derseniz çocuğunuzda karanlık fobisi oluşması olasıdır. Büyüklerde de karanlık fobisi yaşadıkları herhangi bir travma sonucunda ortaya çıkmış olabilir (karanlık yolda yürürken köpek saldırması, tacize uğramak vb.). Aynı zamanda yetişkinlerde ki bu fobi küçükken yaşadıkları bir travmadan da kaynaklanıyor olabilir. Eğer çocuğunuzda ya da yakınlarınızda karanlık korkusunun ve aşırı semptomlar gösteriyorsanız muhakkak bir uzman yardımı almanızda fayda var.

Gece korkusu gerçekten kötü bir korku türüdür. Çocuklarda görüldüğü kadar yetişkinlerde de görülür. Çocuk hayal dünyası daha geniş bir insan olduğundan çocuklarda daha yoğun görülür. Karanlık korkusu neden olur sorusunun cevabını en geniş haliyle verdik. Bu tarz bilgileri daha fazla görmek istiyorsanız, bizi takip etmeyi unutmayın.