Göz kararması, başa gelebilecek can sıkıcı durumlardan biridir. Bu durum aniden gözdeki görme kaybının yitirilmesi olarak tanımlanır. Sıklıkla bu sorunu yaşayan kişiler haklı olarak göz kararması neden olur sorusunu sormaktadır. Ayağa kalkınca göz kararması yaşamak , en genel sorun olsa da çeşitli zamanlarda da yaşanabilir. Bu olay bazen kısa sürer. Bazen ise daha uzun sürer. Uzun süreli olanlarının altında daha büyük nedenlerin olması olasıdır.
Uzun süreli kararma genellikle göz arterlerinde bir pıhtı oluşması sonucu meydana gelir. Bu ayrıca kalp krizi ve inme riski altında olduğunuzu gösterir. Pıhtı sonucu oluşan gözde kararma 20-30 dakika sürebilir. Bu durumda acil olarak doktora gidilmelidir. Yoksa kalıcı körlük problemi meydana gelebilir. Bu yüzden uzun süreli kararmalarda kesinlikle doktora görünmek gerekir. Gözde kısa süreli kararma ise daha az tehlikeli nedenlere sahip olur.
Göz Kararması Yaşayanların Ortak Özellikleri Nelerdir?
Göz kararması problemine sahip kişilerin birçoğunda ortak şikâyetler bulunur. Bunlar şunlardır:
Görme kaybına eşlik eden baş ağrısıSabah uyanıldığında meydana gelmesiLoş ışıkta görmeyi netleştirme zorluğu yaşamaIşığa karşı hassasiyetNesnelerin etrafında halkalar görmeGörüş alanında siyah noktalar görme
Göz Kararması Kimlerde Daha Sık Görülür? Göz Kararması Risk Faktörleri Nelerdir ?
Problemi yaşayan kişiler belirli risk faktörlerine sahip kişilerdir. Göz kararması yaşaması muhtemel kişiler şunlardır:
Diyabeti ve yüksek tansiyonu olan kişilerAilesinde migren hastalığı bulunan herkesDolaşım sisteminde problemleri olan herkes40 yaş altında bulunan kadınlar
Ayağa Kalkınca Göz Kararması Neden Olur ?
En sık görülen kararma, ayağa aniden kalkmalar sonucu oluşan kararmalardır. Ayağa kalkınca göz kararması nedeni otururken aniden kalkma sonucu meydana gelen düşük tansiyondur. Bu durum genellikle birkaç saniye sürer. Fakat bazen uzun sürmekle beraber bayılmaya neden olabilir. Gözde kararma ile birlikte şu rahatsızlıklar da meydana gelebilir:
TitremeSersemlikMide bulantısıBaş dönmesiBayılma
Ayağa Kalkınca Göz Kararması Nedenleri
1 – Dehidrasyon
Ayağa kalkınca göz kararmasına neden olan ilk durum dehidrasyondur. Dehidrasyon susuz kalma anlamına gelir. İshal, kusma ateş gibi nedenler buna neden olabilir. Bunun yanında yeterli miktarda su içmeme başlıca nedendir. Dehidrasyon, kan hacmini azaltır bu da tansiyon düşmesine neden olur.
2 – Kalp Sorunları
Aniden ayağa kalkınca yaşanan göz kararmasının temelinde kalp sorunları olabilir. Problemin temel nedeni tansiyon düşmesidir. Tansiyon düşüklüğüne ise bazı kalp problemleri neden olabilir. Bunlar kalp atış hızı problemi, kalp kapağı problemi veya kalp yetmezliği problemleridir.
3 – Endokrin Problemleri
Bazı hormonsal problemler tansiyonun düşmesinde neden olmaktadır. Bunlar Tiroit bezi bozuklukları, Addison hastalığı, düşük kan şekeri ve diyabet gibi hastalıklardır. Bu hastalıklar ayağa kalkınca göz kararması problemine neden olmaktadır.
4 – Sinir Sistemi Bozuklukları
Göz kararması ile birlikte kulak çınlaması oluşmasına neden olan tansiyonun düşmesinin birçok nedeni olabilir. Bunlar sinir sistemi hastalıkları; Parkinson hastalığı, çoklu sistem atrofisi, Lewy vücut demansı, saf otonomi başarısızlık ve amiloidoz gibi hastalıkları şeklindedir.
5 – Çok Yemek Yeme
Yemek yedikten sonra tansiyonun düşmesi yaygın bir durumdur. Yemeği fazla kaçırma bunu daha kolaylaştırır. Bu yaşlı insanlarda daha çok görülür. Bu yüzden yemek yedikten sonra hızlıca yemek masasından kalmak gözde kararmaya neden olur.
6 – Vertigo
Göz kararmasına neden olan bir diğer hastalık da vertigo hastalığıdır. Aniden gelen hafif mide bulantısı eşliğinde baş dönmesi yaşanması göz kararmasına da neden olmaktadır. Eğer kronik vertigo hastalığı sahibi iseniz düzenli kontrollerinizi aksatmamalısınız.
Göz Kararması Neden Olur?
Göz kararması neden olur sorusuna sadece gözden kaynaklanıyor diye cevap verilemez. Bu sorunun nedeni sinir sistemi, dolaşım sistemi ve nadir de olsa kalpten kaynaklanabilir. Bu probleme neden olan rahatsızlıklardan bazıları şunlardır:
1 – Migren
Migren kısa süreli kararmanın nedenlerinin en büyüğüdür. Genelde baş ağrısından önce ve baş ağrısı sırasında gelen gözde kararmaya neden olur.
2 – Kuru Göz
Genellikle bilgisayarla uğraşırken ya da kitap okurken oluşan kararmanın nedeni olur. Gözleri kapatmak ya da birkaç kez açıp kapatmak göz kararmasını çözmekte iyi gelir.
3 – Anormal Yüksek Kan Basıncı
Kan basıncının çok yükselmesi gözdeki damarların tıkanmasına bağlı olarak gözde kararma meydana gelir.
4 – Retinal vazospazm
Retinada buluna bir kan damarı sıkışması bu durumun nedeni olur. Bu kan akış hızını azaltarak gözde geçici olarak görme yeteneğini azaltır. Yüksek tansiyon bu duruma sebep olabilir.
5 – Kapalı açılı glokom
Gözdeki iris şişebilir. Bu durum da gözdeki sıvının rahat akmasını engeller. Bu da gözde baskı oluşturur ve gözde kararmanın yanında mide bulantısı gibi problemlere yol açar.
Göz Kararması İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Göz kararması problemi için kulak burun boğaz ve göz polikliniklerine gidilmelidir. Gözde yaşanan kararma gözde oluşan bir problem olabileceği gibi altında yatan başka hastalıklardan da meydana gelebilir. Bu yüzden önce göz hastalıkları bölümüne gidilmelidir. Burada problemin gözden kaynaklanmadığı anlaşılırsa diğer bölümlere gidilmelidir. Olası diğer bölümler nöroloji, kalp hastalıkları ve dâhiliyedir.
Göz Kararması Anında Ne Yapılmalı ?
Göz kararması anında ne yapmalı? Bu sorun ile ilgili nasıl bir çözüm yolu bulunabilir? Göz kararması uzun süreli olursa kesinlikle acil bir şekilde doktora gidilmelidir. Çünkü bu durum kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bunun dışında yaşanan görme kayıplarının altındaki sebebi öğrenmek için de doktora gidilmelidir. Bu sorunla karşılaşmadan önce ise yapılabilecekler şunlardır:
Düzenli göz muayenelerine gitmek gerekir. Bu sayede bir problem ortaya çıkmadan tespit edilebilir. Böylece daha büyük problemlere neden olmadan bertaraf edilir.Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kurtulmak gerekir.