Evde temizlik işleri yaparken işinize yarayacak ipuçları!

Kadınların en büyük sorunlarından

Kadınların en büyük sorunlarından biri temizlik yaparken nereden başlayacağını bilememektedir. Özellikle yaz temizliği ve kış temizliği ya da günlük ev temizliği konusunda uygulanacak bazı temizlik püf noktaları, temizliğin daha kolay yapılmasını sağlayacaktır.

Her evde kadınların temizlik adına uyguladıkları farklı işlemler bulunur. Kimisinde günün tamamı temizliğe giderken kimi evlerde belki de yarım günde temizlik bitirilerek, gün size kalabilmektedir.

Kimyasal temizleyiciler yerine, evlerde kullanılan bazı gıda maddeleri, temizlik maddesi olarak kullanılabilmekte ve daha organik temizleme aşamalarına geçilebilmektedir.

1 – Evde Temizlik Yaparken Nereden Başlanır?

Şüphesiz ki evde temizlik işleri yaparken düşünülen ilk şey hangi odadan başlanacağıdır. Evde temizlik işleri için en pratik ve en doğru olanı boş yani nadir kullanılan odanın temizlenmesini önce yapmaktır. Eğer kullanmadığınız bu odada yerde bir halı varsa öncelikle süpürge yardımı ile halı süpürülerek kaldırılmalıdır. Ardından zemin ve koltuk takımının altları süpürülerek vileda ile silinmelidir. 

Evde temizlik yaparken ikinci sırada mutfak temizlenmelidir. Mutfak temizliği ve düzeni yapılırken öncelikle zemin temizliği yapılarak halı ve yerdeki malzemeler ayak altından kaldırılmalıdır. Ardından, dolap içleri, mermer üzeri ve ocak temizliği ve fayans temizliği yapılmalıdır. 

Mutfaktan sonraki temizlik alanı yatak odasıdır. Yatak odası temizliği yapılırken öncelikle dolap içleri temizlenerek sonradan dökülmesi muhtemel ufak eşyalar önceden temizlenmiş olur. Ardından dolap dışları ve mobilya silme işlemi yapılarak oda temizliği tamamlanabilir. Yatak odasının hızlı bir şekilde temizlenmesi için ise öncelikle yerdeki halının üzerin süpürülmeli ve zemin süpürme işlemi yapılmalıdır. Ardından dolap içlerine girilerek dağınıklığa neden olacak malzemeler önceden toparlanmalıdır. Eğer çok kalabalık bir yatak odanız varsa, yatak odası temizliği için bir öğlen sonranızı ayırabilirsiniz. 

Evde temizlik sıralaması listesinin son basamağında tuvalet – banyo ve antre temizliği bulunmaktadır. Kullanılmayan oda, mutfak, yatak odası ve diğer odaların ardından banyo temizliği ve holl temizliği yapılmalıdır. Bu noktada her bir odanın veya evin her bir bölümünün tüm işe başlamadan önce düzenlenmesi, yani dağınıklığa neden olan eşyaların toplanması çok daha hızlı temizlik yapmayı sağlar. 

2 – Temizlikte Baş Rol Sirkenin

Temizlikte sirke kullanımı eskiden beri çok yaygın bir alışkanlıktır. Özellikle küçük çocuğu olan aileler çamaşır suyu gibi keskin kimyasal malzemeler kullanmak yerine yer sildikleri, cam sildikleri ya da bebek eşyalarını temizledikleri suya sirke eklerler. Bu da hem sağlıklı hem de pratik bir temizlik yolu olur. Özellikle parkelerinizde ve fayanslarında su ve kireç lekelerinin oluşmasını istemiyorsanız, suyun içine atacağınız az miktardaki sirke, fayans ve parkelerinizin üzerinde oluşan su lekeleri ve kireç lekelerini yok edecektir.

Kimyasal temizlik malzemeleri kullanmak yerine, duru suyun içine dökeceğiniz az miktardaki sirke ile harikalar yaratabilir, kireç ve su lekelerinden rahatlıkla kurtulabilirsiniz.

3 – Pırıl Pırıl Camlar İçin

Pencere camları ve aynalar, temizlik yaparken en çok zorlandığımız yerlerdir. Özellikle güneş varken cam silinmez çünkü lekeler daha fazla görülür konusunda artık içiniz rahat edebilir.

Cam üzerinde oluşan inatçı lekelere karşı orlon bez üzerine dökülecek krem deterjan ile camınızı çizmeden, inatçı lekeleri kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Pencere camlarınızın pırıl pırıl olması için sadece duru suyun içine biraz tuz ilave ederek camlarınızı silmeniz yeterli olacaktır.

4 – Banyo Temizliğinde İlk Adım

Banyo temizliği, bir ev temizliğinin en temelini oluşturan bölümüdür. Özellikle duşa kabinler, banyo fayansları ve klozet temizliği, banyo temizliğinin en temel elemanlarıdır. Banyo temizliği yaparken belli bir sıra izlemek, işinizi daha da kolaylaştıracaktır.

İlk olarak banyodaki çöp kutusu boşaltılmalıdır.Yerde ve köşelerde biriken dökülen saç, toz, tüy gibi pislikler süpürülerek temizlenmelidir.Klozet ve muslukları, temizlik malzemeleriyle temizlendikten sonra, fayans, duvar ve tavan silinmelidir.Banyo fayanslarının daha parlak olması için sıcak su musluğu açılarak, banyonun buharlanması sağlanmalıdır.Böylece kirler yumuşar ve daha kolay temizlik olur.Banyo fayans temizliğinde buhar işlemini gerçekleştirdikten sonra kirlerin yumuşaması işinizi kolaylaştırırken, tüm fayanslara tutacağınız duru su ile yumuşamış kirleri rahatlıkla temizleme olanağına ulaşabilirsiniz.

Banyonuzun tüm fayans, duşakabin ve klozet temizliğini bitirdikten sonra, suyla yıkanan fayanslarınızı, temiz kuru bir bezle kurulamalısınız. En son banyo aynanızı da yine içine az miktar tuz atacağınız su ile temizleyerek, banyo temizliğini bitirebilirsiniz.