Domuz Gribi Nedir?
Ağır nezle, grip ve bilinç bulanıklığı şikayetleri ile ortaya çıkabilen domuz gribi, H1N1 gribi olarak da bilinen bilinen çok önemli bir grip türüdür. Domuz gribine bu isim domuzlarda görülen grip virüsüne istinaden konulmuştur.
Normal koşullarda domuz gribinin insanları etkilemeyeceği düşünülse de ne yazık ki, insanlarda bu hastalığa yakalanabilmektedir. Domuz gribi belirtileri bazıları hastalığa özgü olsa da bazı semptomlar diğer grip türlerinde görülen belirtilere çok benzemektedir. Fakat domuz gribi tedavisi ve diğer grip türleri tedavisinden farklı olduğu için doğru teşhis konulması çok önemlidir.
Domuz Gribi Bulaşma Yolları
Domuz gribi diğer mevsimsel grip virüsleri gibi bulaşabilir. Domuz gribi bir tür influenza hastalığı olduğu için özellikle solunum yolu ile bulaşmaktadır. Hasta domuzların bulunduğu ortamda nefes almak, domuzlardan grip virüsü kapılmasına sebep olabilir. Domuz gribinin hedef aldığı organlar akciğerler, boğaz ve burun mukozasıdır.
Bilinmesinde yarar olan bilgi, domuz gribinin domuz eti tüketimi ile değil, domuz gribinin olduğu bir ortamda soluk alınması, domuz gribi bulaşmış bir yüzeye temas edilmesinden sonra veya ellerin gözlere ya da buruna dokundurulması ile bulaştığıdır.
Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?
Domuz gribi hastalık belirtileri diğer grip türlerinin yol açtığı belirtilerin oluşmasına yol açar. Başlıca domuz gribi belirtileri şunlardır:
Ateş,Burun akıntısı,Kaşıntılı boğaz ağrısı,Gözlerde sulanmadır.
Bu belirtiler olduğunda genel olarak soğuk algınlığına yakalanıldığı düşünülürse de, bunların yanı sıra görülebilen ve daha ciddiye alınması gereken diğer belirtiler şunlardır:
Vücutta ağrılar,Diyare,Baş ağrısı,Bulantı,Bulantıya eşlik eden kusma,Halsizlik hissedilmesi halinde hastanın soğuk algınlığından daha ciddi bir problemle karşı karşıya olduğu düşünülebilir.Virüsün vücuda girmesinden sonraki 1 ila 3 gün içinde belirtiler yaşanmaya başlanır.
Domuz Gribinde Doktora Gitme Zamanı Ne Zamandır?
H1V1 virüsü ile de bilinen domuz gribi doktora gidilmeden de kendi kendine iyileşebilir. Fakat bazı vakalarda ağrı kesici ve ateş düşürücü alınmasına rağmen düşmeyen inatçı bir ateş ile karşılaşılabilir. Böyle bir durumda doktora görünerek tıbbi yardım alınmalıdır.
Bunun dışında hamilelerin ya da kronik bir takım hastalıkları olan insanların, özellikle kronik solunum yolu problemleri yaşayan insanların belirtileri fazla ihmal etmeden doktora görünmeleri önemlidir. İmmün sistem hastalıkları, insanların direncini düşürerek, daha şiddetli belirtiler yaşamalarına ve daha uzun sürede iyileşmelerine sebep olabilir.
Domuz Gribi Tedavisi
Domuz gribi tedavisi için doktor tarafından verilen ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler semptomları yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bulantı ve ishal için daha farklı ilaçlar kullanılabilir. Belirtiler 1-2 gün önce ortaya çıkmış ise, doktor antiviral ilaç kullanılmasını tavsiye edebilir.
Olası Risk Faktörleri
Bazı insanlar domuz gribinden etkilenme konusunda daha yüksek risk grubu içinde yer alır. Domuz Gribi Risk Faktörleri aşağıdaki gibidir:
65 yaş üzerindeki kişilerBakımevinde yaşayan insanlar,Çocuklar,Hamileler,Otoimmün sistem rahatsızlığı olan bireyler,Bazı özel durumdaki insanlar ( Sözgelimi çocuğu domuz gribi geçirmekte olan hamile anne vs.)
Bu gruptaki kişilerin, belirtileri hissettikten sonra fazla vakit kaybetmeden doktora gitmelerinde yarar vardır.
Domuz Gribi Komplikasyonları
Domuz gribi komplikasyonları, yaşlılar, çocuklar, hamileler, astım hastaları ya da daha farklı kronik solunum yolu hastalığı olan bireylerde semptomların daha uzun sürmesine yol açabilir. Bu risk grubunda bulanan bireylerde domuz gribi zatürreye çevirebilir. Zatürre ihmal edilmemesi gereken ciddi bir akciğer hastalığıdır. Bazı durumlarda zatürre ancak hastanın hastanede yatırılması ile tedavi edilebilir.
Yaşlı insanlar ya da kronik hastalığı olan bireyler, akciğer problemleri nedeni ile oksijen düzeylerinin azalmasına sebep olabilecek solunum yetmezliği problemi ile karşı karşıya kalabilirler.
Bütün bunların dışında, domuz gribi nöbetlere yol açabilen nörolojik rahatsızlıkların gelişimine de zemin hazırlayabilir.
Domuz Gribi İçin Alınabilecek Önlemler
Doktorlar grip aşısı olmanın, domuz gribi üzerinde koruyucu etkisi olduğunu bildirmektedirler. Grip aşısı zayıflatılmış antijenlerin az bir kısmının vücuda alınarak, vücudun antikor oluşturmasını sağlar. Domuz gribi tanısı alan bireyler, virüsün toplumda yayılmasını önlemek için, çok fazla dışarı çıkmamalıdır.Dikkatli ve sık sık el yıkanması virüsün yayılmasını önler. Öksürme ve/veya hapşırma sırasında ağzın kapatılmasına dikkat edilmelidir.
Domuz Gribi İçin Evde Yapılabilecekler
Domuz gribi tanısı konulmuş kişiler bol bol dinlenmelidir. Dinlenmek, vücudun mücadele gücünü arttırır. Kusma ya da ishale karşı bolca elektrolit içeren içecekler ile takviye yapılmalıdır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanmak da semptomları baskılamak açısından uygundur.