Covid-19 salgını nedeniyle sosyal hayatımızın neredeyse sıfıra indiği şu günlerde hepimiz zaman geçirmek adına uğraş edinmek istiyoruz. Çiviler ile yapılan muntazam sanat filogram, evde zaman geçirmek için birebir. Peki filogram nedir ? İşte, detaylar!
Filografi Nedir?
Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız filografi nedir? Filografi, yazın yaklaştığı şu günlerde evlerde bulunmak zorunda oluşumuzu bir nebze unutturacak en etkili hobilerden birisidir. Filografi nedir, sorusunun en doğru cevabı; filografi, ahşap bir zemin üzerine belirli bir motifi gerçekleştirmek amacıyla çakılan çivilerin ip veya bakır tel ile birbirine bağlanmasıdır.
Bu sanat dalına yeni başlayanlar için oldukça sabır gerektiren bir uğraşı olmuş olsa da dikkat ve ince işçilik gerektirdiği için güzel bir stres atma çalışması olacaktır. Yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan sanat eserleri hayranlık uyandırmaktadır.
Ortadoğu’da doğduktan sonra bütün Dünya’ya yayılan filografi sanatı ülkemizde yavaş yavaş popülerlik kazanmaktadır. Özellikle sabır gerektiren bir hobi olduğu için ruhu dinlendirdiği ve psikolojiyi olumlu yönde etkilediği düşünülmektedir. Aslında bir yönden bakıldığında filografi nedir, sorusunun bir diğer yanıtı da sabır gereketiren bir hobi olmasıdır.
Filografi nedir, sorusunun cevabını öğrendikten sonra tabiki akla ilk gelen diğer soru da malzemelerini nereden temin ederim? olacaktır. Filografi malzemeleri, hobi malzemeleri satan dükkanlar veya internet üzerinden kolaylıkla temin edilebilir. Filografi malzemeleri ile kullanıcılar bu güzel sanat dalı için ilk adımı atabilir. Kullanılacak olan malzemeleri tek tek temin etmek ya da filografi seti olarak almak kullanıcıya bağlıdır.
Filografi Malzemeleri Nelerdir?
Filografi malzemeleri kolay temin edilebilecek malzemelerden oluşmaktadır. Bu malzemelerin temininden sonra olay tamamen kullanıcının hayal gücünüze kalmış. İster yazı ister desen isterse de bir manzara yapmak tamamen kullanıcının elindedir.
Filografi yapabilmek için ilk olarak ahşap bir levhaya ihtiyaç duyulmaktadır. Ahşap levha tercihinizde çok fazla kalın olmayan ve kolay çivi çakılabilen bir malzeme seçmek daha az yorulmayı sağlayacaktır. 8 mm. sunta başlangıç için ideal olabilir.
Yeni başlayanlar için büyük bir levha yerine daha küçük ebatlar tercih edilebilir. Çünkü büyük ebatlarda çiviler arasındaki boşluğu doldurabilmek için daha fazla ip ya da tel malzeme kullanmak gerekebilir.Filografi örnekleri incelendiği zaman birçok filografi çalışmasının renkli bir zemine sahip olduğunu görmek mümkün olacaktır. Bu görsel ahşap levha üzerine sabitlenen kumaş ile verilmektedir. Tercih edecek kumaş rengi çalışılacak içerikle ilgilidir. Kumaş tercihi daha çok koltuk kaplama kumaşlarından seçilse de kadife veya peluş kumaşta tercih edilebilir.
Filografi yapımı için gerekli olan bir diğer malzeme ise çividir. Yüzlerce farklı çivi çeşidi kullanılabilen filografi sanatı için çok fazla büyük olmayan çiviler tercih edilmelidir. Top başlı çiviler daha güzel bir görsel sağlasa da yeni başlayanlar düz çiviler tercih edebilir. İsteğe bağlı olarak renkli çivide tercih edilebilir. Filografi malzemeleri içerisinde en önemlilerinden birisini de filografi teli olarak saymak mümkündür.
Teknik olarak 0.3 mm. bakır tel olarak isimlendirilen filografi teli yumuşaklığı ve sağlamlığı ile filografi yapımı oldukça fazla tercih edilmektedir. Çok fazla renk alternatifi olmasa da altın ve metal renkler tercihler arasındadır.Filografi yaparken filografi teli yerine ip kullanmakta mümkün olabilir. İpler yumuşak olması ve çok fazla renk alternatifi sunması dolayısıyla kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.
Filografi Örnekleri Nasıl Yapılır?
Yukarıda belirttiğimiz gibi filografi yapımı sabır gerektiren bir uğraştır hatta bu uğraş bir sanat dalıdır.. Fakat çiviler arasında uzayıp giden teller veya iplerle filografi desenleri ortaya çıkmaya başlayınca daha büyük bir iştah gelecektir. Filografi ile uğraşmak insana adeta terapi gibi gelir. İpleri çivilerin arasından geçirirken aynı zamanda stres de atmış olursunuz. Bunun yanı sıra bu sanatı icra ederken belli bir süre geçtiği için o anki düşüncelerden de sıyrılmış olursunuz. Yani filografi ile uğraştığınızda bir şekilde yararını mutlaka görürsünüz. Filografi örnekleri yapım aşamaları şu şekildedir:
İlk olarak ahşap levhanın üzerine kumaşı sabitleyerek işe başlamak gerekmektedir. Bunun için döşemecilerin kullandıkları zımba makineleri kullanılabilir. Fakat zımba makinesine ulaşmakta zorluk yaşanıyorsa tutkal ile de sabitleme işlemi yapılabilmektedir.Levha üzerinde kumaş düşünülmüyorsa güzel bir zımpara işleminin ardından uygulanacak vernik ile de başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.Levha hazır olduktan sonra çalışılmak istenen desen seçilmelidir. Bunun için internet üzerinden farklı filografi desenleri incelenebilir ve biri tercih edilebilir.Tercih edilen desen bir yazıcı aracılığıyla yazdırılarak levha üzerine bantlar aracılığı ile sabitlenmelidir.Yeni başlayanlar için filografi modelleri arasından tercih edilecek modelin basit uygulanabilir model olması uygulayıcının hevesini kırmayacaktır.İnternet üzerinden bulabileceği kolay filografi modelleri ile çalışmaya başlanılabilir.Sabitleme işlemi yapıldıktan sonra desenin hatları çiviler çakılarak ahşap levhaya aktarılır. Bu noktada çivilerin sıklığını kullanıcı kendisi belirler.Sık çakılan çiviler daha uğraştırıcı olsalar da sonuç olarak daha güzel filografi eserlerinin ortaya çıkmasını sağlar.Çivilerin çakılması kısmında çiviler çok fazla saplanmayacak şekilde çakılmasına dikkat edilmelidir. Çünkü bir çiviye ip ve ya tel birden fazla dolanacağı için biraz pay bırakmak daha sağlıklı olacaktır. Çakma işlemi esnasına yamulan çiviler pense yardımı ile düzeltilebilir ya da farklı bir çivi kullanımı sağlanabilir.Filografi çalışması esnasında çivilerin dışarıda kalan kısımlarının aynı yükseklikte olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Diğer türlü görsel olarak düzgün olmayan bir eser ortaya çıkabilir. Son olarak çiviler arasında ki bağlantıyı kurma işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu işlem esnasında ip ya da filografi teli tercih edilebilir.İp daha çok resim, şekil gibi filografi desenleri için tercih edilirken, filografi teli yazılar için tercih edilmektedir.İp ve ya telin çiviler arasında olabildiğince gergin olması daha güzel bir görünüm sağlayacaktır.
Filografi her ne kadar sadece çivi kullanılan sıradan bir uğraş olarak görünse de başlı başına bir sanattır. Özellikle son zamanlarda çok tercih edilen bir uğraştır. Çivi sanatı ile ilgili olan kişiler, zamanının nasıl geçtiğini adeta unuturlar. Filografi nedir, filografi malzemeleri nelerdir, filografi nasıl yapılır sorularına yanıt verdik. Siz de bir filografi kiti satın alarak evde kaldığınız günleri daha verimli geçirebilirsiniz.