Bebeklerde İsilik Nedir? Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?

İsilik, içinde bulunulan ortamın

İsilik, içinde bulunulan ortamın sıcaklık değerlerinin fazla artması sonucunda yalnızca bebeklerde değil yetişkinlerde de görülebilen bir cilt hastalığı türüdür. Sıcaklık ve nem ile birlikte artış gösteren bu cilt hastalığı oldukça kolay yöntemler takip edilerek tedavi edilebilir. Fakat özellikle yenidoğan bebeklere ilaç ya da krem kullanılamaması, bebeklerde isilik sorununun çok göze daha büyük bir rahatsızlık olarak görünmesine neden olmaktadır.

Bu noktada bebek sahibi olacak anne ve baba adaylarının bebeklerde isilik nedir bebeklerde isilik nasıl geçer ve bebeklerde isilik olmaması için neler yapılmalıdır konularına önem vermeleri ve isilik oluşmadan tedbir almaları önemli bir durumdur.

Bebeklerde İsilik Nedir?

Yaz aylarında doğan bebeklerin birçoğunda yaşanan isilik, sıcaklık ve neme bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ciltte beliren dağınık şekildeki kızarıklıklar ile ortaya çıkan hastalık birçok anne baba için korkulu rüya olmaktadır. Bunun nedeni ise bebeklerde isilik kremi ya da ilacı tedavisi uygulanırken dikkatli olunması gerektiğidir.

Bebeklerde isilik , bebeğin genellikle karın, boyun, sırt ve göğüs kısımlarında meydana gelmektedir. Kilolu bebeklerde isilik, vücudun boğumlu bölgelerinde tahrişe de neden olmaktadır.

İsilik Nasıl Anlaşılır? Bebeklerde İsilik Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde isilik belirtileri arasında en belirgini, vücutta beliren dağınık şekildeki kızarıklıklardır.

İsilik kızarıklıkları üzerinde sanki sivilce çıkıyormuş da çıkamamış görüntüsü hakimdir. Yani ucu olmayan kırmızı sivri benekler de isilik olarak tanımlanır.

Bebeklerde isilik , düzenli takip ve hijyen kurallarına uyulması durumunda en fazla 1 hafta sürecektir. Eğer kızarıklık ve kaşıntıda devam eden bir süreç gözlemlenirse, problemin kaynağı isilik olmayabilir. Bu noktada bir doktora danışmak isilik tedavisi için önemli bir adım olacaktır.

Bebeklerde İsilik Neden Olur?

Bebeklerde isilik nedir sorusundan çok daha önemli bir soru; bebeklerde isilik neden olur sorusudur. Çünkü isilik tedavisi için ilaç kullanmak ya da herhangi bir krem kullanmak faydasızdır. Bebeklerde isilik olma nedenlerinin başında çok sıcak ortam şartları gelmektedir. Yani, çok sıcak bir odada uyuyan yenidoğan bebekte isilik olması yüksek ihtimaldir. Bu noktada yaz aylarında doğan bebekler oldukça şanssızdır.

Bebeklerde isilik neden olur ? Bebeklerde isilik, vücudun dışarıdan gelen çok fazla sıcak havaya karşı vücudunu dengelemek için ter bezlerinin çok çalışarak bebeğin aşırı terlemesi sonucunda oluşur.Bebeklerde isilik olmasının bir diğer nedeni ise açık tenli olmalarıdır. Açık tenli yenidoğan bebekler, koyu tenlilere göre çok daha hassas cilde sahiptir.Ayrıca ateşli bir rahatsızlık geçirmenin ardından bebeklerde isilik görülebilir.Bebekleri yanlış şekilde giydirmek de isilik sebebi olabilir. Gereğinden fazla kalın giydirmek ya da sentetik veya naylon içeren kıyafetler giydirmek, bebeklerde isilik nedeni olabilmektedir.Bebeklerde isilik nedenleri arasında altının uzun süre ıslak kalması da bulunmaktadır. Sık sık değişmeyen bezde kalan idrar bebeğin vücudunun aşırı tepki vermesine dolayısıyla isilik meydana gelmesine neden olur.Terleyen bebeğin kıyafetlerinin değiştirilmemesi de isilik oluşma nedenleri arasındadır.Bebeklerde temizlik konusu da isilik ile yakından ilgilidir. Bebeğin uzun süre yıkanmaması sonucunda boyun ve vücudun boğum yerlerinde isilik oluşabilir.

Bebeklerde İsilik Nasıl Önlenir?

Bebeklerde isilik genellikle kol ve bacakların boğum bölümlerinde, sırt, karın, göğüs ve popoda görülür. Bebeklerde isilik ilacı ya da ilaç tedavisi gerektirmeden ilk 3 ile 4 gün arasında kendi kendine geçmektedir. Cilt hastalıkları arasında önemli bir yere sahip olan isilik, kaşınma yapabilir. Fakat kişinin bu noktada sabırlı olması ve kaşımaması gereklidir. Kaşımak, daha fazla kaşınmaya ve bunun sonucunda da daha fazla kızarıklığa neden olacaktır.

Bebeklerde isilik en fazla 1 hafta içerisinde gitmelidir. Aksi halde kaşıntı ve kızarıklıkta devamlı bir artış söz konusu ise uzman bir dermatoloji doktoruna başvurulmalıdır.

Bebeklerde İsilik Nasıl Önlenir?

Bebeklerde isilik oluşmaması için uyulması gereken birtakım yaşam alışkanlıkları bulunmaktadır. Bunların başında temizlik gelmektedir. Bebeklerde isilik hastalığını önlemek için havaların izin verdiği kadar sık duş aldırmak ve bez değişimine azami hassasiyet göstermek gereklidir.Bebekleri hava koşullarına göre giydirmek de isilik oluşmasına engel olabilmektedir.Bebek kıyafetlerinin yıkandığı çamaşır deterjanı, bebeğin cildine duyarlı ürünler arasından tercih edilmelidir. Bebeklere özel tasarlanmış bebek şampuanı, çamaşır deterjanı ve yumuşatıcı tercih edilmelidir.Bebek yorganları ve battaniyelerinin pamuk ürünlerden tercih edilmesi de yine bebeklerde isilik oluşmasının önüne geçebilmektedir. Peki, bebeklerde isilik oluştuğunda ne yapılmalıdır?

Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer? Bebeklerde İsilik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde isilik nasıl geçer sorusunun ilk cevabı yine temizlikten geçiyor. Özellikle yeni doğan bebeklerde isilik sorunu yaşanması durumunda, bebeğin vücudunun düzenli olarak temizlenmesi ve yıkanması gereklidir.

Yenidoğan bebeklerde ıslak mendil kullanımına da dikkat edilmelidir. Kimyasal madde içermediği konusunda garantisi olan tüm ürünler de dahil, yenidoğan bebeğin cildini tahriş edebilmektedir. Bu nedenle bebeğin vücuduna sürülecek ıslak mendil ve temizleme mendilleri ılık su ile yıkanarak, üzerindeki kimyasal maddelerden arındırılmalıdır.

Bebeklerde isilik nasıl geçer sorusunun bir diğer cevabı ise özellikle sıcak havalarda ortama uygun kıyafet seçimidir. Bazen bebeklerde ne kadar önlem alırsak alalım isilik meydana gelir. Bu durumda telaşa kapılmadan sakince davranılmalıdır. Çünkü isilik kolayca tedavi edilebilen bir cilt hastalığı türüdür.

Bebekte isilik oluştuğunda, bebeğin terleme düzeni takip edilmelidir. Yani, bebek terledikten hemen sonra kıyafetleri zıbını da dahil olmak üzere temizleri ile değiştirilmelidir. Bebeklerde patik kullanılacaksa ayaklı pantolon ya da ince çorap üzerine giydirilmelidir. Böylece ayaklarda oluşan isilikler azalabilecektir.

Zıbın ya da çorap gibi bebeklerin vücuduna direk temas eden kıyafetlerin pamuklu ürünler arasından tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Bebek nevresimlerinin de yine pamuklu ürünler arasından terccih edilmesi, oluşan isilik sorununun kolayca atlatılmasını sağlar.

Bebeklerde İsilik Kremi Kullanılmalı Mıdır?

Bebeklerde isilik tedavisi için öncelikle önerilen şey bebeğe sık sık duş aldırmak ve sürekli temiz kıyafetler giydirmektir.

Bebeklerde isilik kremi tercihinde ise öncelikle bebeğin doktoruna danışılmalıdır. Çünkü her krem her çocuk için uygun değildir. Bu noktada bebeklerde isilik tedavisi için pişik kremi kullanılmaktadır.

İsilik için Hametan kremi çok fazla önerilen bir krem değildir. Çünkü Hametan, güçlü bir pişik kremidir. Eğer doktor tarafından önerilmişse, çok ince bir tabaka şeklinde uygulanmalıdır.Bepanthen pişik kremi su bazlı bir kremdir. Bu nedenle isilik ve pişik için oldukça etkiye sahiptir. Bepanthen ayrıca vücutta oluşan döküntülerde de kullanılabilmektedir. Fakat yine de doktor tavsiyesi almadan özellikle yenidoğan bebekler için kullanılmamalıdır.

İsilik İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Bebeklerde isilik problemi yaşandığı günden itibaren 1 haftadan daha uzun bir süre isiliklerde ve kızarıklıklarda bir azalma görülmüyorsa, bu önemli bir bulgudur. Belki de sizin isilik olarak tanımladığınız bir başka cilt hastalığı ile karşı karşıyasınızdır. Bu noktada, bebeklerde isilik önleme yöntemleri takip edilmelidir.Kızarıklık ve kaşıntı zamanla döküntüye dönüşmüşse, mutlaka doktora başvurulmalıdır.Kızarıklıklar gözün beyaz ve renkli kısmına sıçramışsa doktora başvurulmalıdır.Ateşli hastalıklar sonrasında oluşan isiliklerde de en az 3 4 gün beklenmelidir. Hastalığın etkisi ile oluşan bu kızarıklıklar 4 günden fazla devam ediyorsa, yine doktora başvurulmalıdır. Zira, gözlemlenen bulgular başka bir hastalığın belirtilerinden kaynaklanıyor olabilir. Bu noktada daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.