Antik Mısır döneminden kalma gizemli mumya üzerinde uzun yıllardır incelemeler yapılıyordu. Mumyanın küçük boyutu hesaba katıldığında bir kuşa türüne ait mumya olabileceği tahmin edilmişti. Fakat araştırmalar çok farklı bilgileri ortaya çıkardı.
Antik Mısır dönemi, gizemli tarihi nedeni ile uzun yıllardır tüm araştırmacıları kendine çekmektedir. Özellikle mumyalar ve Mısır Piramitleri konusunda birçok araştırma yapılmış, haklarında filmler çekilmiştir. Yine böyle bir araştırmada 2100 yıllık küçük bir mumya bulunmuştu. Mumya üzerinde şahin figürleri dikkatleri çekmişti. Bir de mumya boyutu normale göre çok küçüktü ve bu nedenle bir kuşa ait mumya olabileceği söylenmişti.
Fakat 2018 yılına gelindiğinde araştırmacılar mumya üzerinde bilgisayar ortamında araştırmalar yaptılar. Yapılan bu araştırmalar çok enteresan bilgileri ortaya çıkardı. Küçük mumyanın, sakat bir bebek cenini olduğu görüldü. Mumya bebek cenin 28 haftalıkken mumyalanmış.
Mumya üzerinde Gök Tanrısı Horus’un hiyeroglifleri bulunmuştu. Antik Mısır inanışına göre bu tanrı, şahin kafasına sahipti. Bu kalıntıların mumya üzerinde bulunması sebebi ile de mumyanın ilk araştırmalarda bir kuş kalıntısı olduğu düşünülüyordu.
Eski Mısır’da timsahların, kedilerin ve birçok hayvanın mumyalanması çok yaygın bir durumdur. Bu nedenle de mumyanın başka bir şeye ait olabileceği düşüncesi üzerinde durulmamıştı. Fakat 28 haftalık bir bebek cenini ortaya çıktı ve araştırmacılar büyük bir şok yaşadı.
2100 Yıllık Gizemli Mumyanın Sakat Bir Cenin Çıktı
Mumyanın bir hayvana ait olabileceği düşünüldüğü için bilgisayarlı tomografi kullanılmasına gerek duyulmamıştı. İngiltere’nin Maidstone Müzesi’nde sergilenen birkaç hayvan mumyasının incelenmesi için 2016 yılında bir karar alınmıştı. Bu karar sonrası bilgisayarlı tomografiye sokulan mumyanın bir maymuna ait olabileceği düşünüldü.
Yapılan araştırma sonuçlarını inceleyen Adrew Nelson, araştırmada bazı tutarsızlıklar olduğunu tespit etii. Kendisi, Kanada’nın ABD sınırında bulunan London şehrindeki Western Üniversitesi’nde antropologtur. Nelson, tutarsızlıklar sonrasında mumyanın tekrar incelenmesini talep etti.
Daha sonra titiz ve disiplinli bir çalışma yürüten ekip ile iletişime geçen Nelson, detaylı bir tomografi incelemesi yapılmasını sağladı. Böylelikle mumya üzerinde bilgisayarlı mikro tomografi incelemesi yapıldı.
Yapılan uzun ve detaylı incelemeler sonrasında mumyanın 28 haftalık sakat bir cenine ait olduğu tespit edildi. Ekip, yapılan araştırama sonucunda yaptığı öngörüde, bebeğin ölü olarak hayata geldiği yönünde. Bunun nedeni ise bebek, normal bir şekilde gelişimini tamamlayamamış. Ayrıca bebek vücudunda en ufak bir beyin kalıntısı bulunamadı.
Bu tür bir mumyanın keşfi ilk kez 1826 yılında yapılmıştı ve literatüre girilmişti. Bu nedenle 28 haftalık bebek cenin bu türde bulunan ikinci mumya oldu.