Windows 7 ve Windows 10 Mavi Ekran hatası ( Mavi ekran hatası çözümü resimli anlatım )

Yakın zamanda yaşadığımız problemden

Yakın zamanda yaşadığımız problemden dolayı vestel venüs mavi ekran hatası çözümü araması yaparken  mavi ekran hatası çözümü resimli anlatım çalışmamızı sizinle de paylaşmaya karar verdik. Bu noktada mavi ekran hatası windows 7 64 bit , Mavi Ekran Windows 10 , Windows 10 Mavi Ekran Hatası Çözümü , mavi ekran hatası windows 8 , autocad mavi ekran hatası ve bilgisayar mavi ekran hatası verip reset atıyor windows 10 sorunlarına cözüm olacak önerilerde bulunacağız. Öncelikle mavi ekran nedir sorusuna cevap bulmalıyız. 

Mavi Ekran Nedir?

Mavi ekran, Windows kullanıcılarının korkulu rüyasıdır. Elbet ki bu hata sadece Windows işletim sistemlerinde yok. Apple cihazlarda da Mavi boş ekranlar  ya da durma hatalarına ve bunun getirdiği sorunlara rastlanır. Ancak onlarda bu hatalar nadir bir şekilde karşımıza çıkıyor. Windows mavi ekran hataları yazılımsal ve donanımsal sorunlardan dolayı oluşabilmektedir. Windows mavi ekran hatası, yazılımın kodlandığı anda oluşan bir hata nedeni ile yazılımsal sorun oluşturabilmektedir. Kullanılan programlar kodlama aşamasında yapılan bir kod yanlışı nedeniyle bilgisayarın çökmesine sebep olabilir. Elbette ki yazılımsal sorunlar dışında da sorunlar var. Donanımsal sorunlar da Windows’da mavi ekran alınmasına neden olabilmekte. Hasar görmüş bir RAM, hasar görmüş bir işlemci ya da depolama birimi de Mavi ekran alınmasına sebep olabilmekte.

Mavi Ekran Windows 10

Windows 10 ve diğer Windows çeşitlerinde ( Windows xp , windows 8, windows 10) mavi ekran ile karşılaşılması muhtemeldir. Ancak Windows 10 gelişmiş teknolojisi ile diğer Windows sürümlerinden kendini bir kenara ayırmaktadır. Windows 10 mavi hata ekranında QR kod seçeneği bulunmakta. Akıllı cihazlara bu QR Kodu taratarak sorunun tam olarak nerede olduğunu ve çözümünü öğrenebilirsiniz. Yani Windows 10 kendi hatasını sahibine bildirebilen bir yapıya sahip.

Windows 10 Mavi Ekran Hatası Çözümü ( Mavi Ekran Hatası Çözümü Resimli Anlatım )

Hata Kodlarını İnceleyerek Mavi Ekran Hatası Çözümü

Windows 10 mavi ekran hatası çözümü için uygulanacak bazı seçenekler var. Bunlardan ikisi QR Kodu taratmak veya Stop Code olarak belirtilen alanı internette araştırmak. Mavi ekran hataları çeşit çeşittir. Aldığınız hatalara göre QR Kod ya da Stop Code değişiklik gösterebilmektedir. Hata kodunu internette arattığınız zaman bu sorunla daha önce karşılaşmış kişileri bularak çözümlerine bakabilir ya da Microsoft’un sitesine doğrudan erişim sağlayabilirsiniz.

Windows 10 Güncellemelerini Kontrol Edin

Bazı mavi ekran hataları güncellemeler yüzünden olabilmekte. Bu durumları da göz önünde bulundurarak hareket etmekte fayda var. Otomatik güncellemeler açıksa otomatik olarak güncelleme yapılmakta. Otomatik olarak yapılan güncellemeler genelde kararlı sürümler olur. Ancak bazı durumlarda kararlı sürümler bile bilgisayarınız ile uyumlu olamıyor. Güncellemeler ile ilgili mavi ekran hatalarında aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Güncellemeler Eksik Olabilir

Başlat > Arama Kutusu > Güncelleştirmeleri Denetle kısa yolunu izleyerek güncelleme denetim alanına gidin. Güncellemeleri denetle butonuna tıklayarak yeni bir güncelleme olup olmadığını kontrol edin. Eksik olarak yüklenen bir güncelleme varsa da bu ekranda çıkacaktır. Yeni gelen önerilen sürümü yükleyerek sorunu çözebilirsiniz. Yükleme sonrasında mutlaka bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Güncellemeler Uyumsuzsa Güncellemeleri Kaldırın

Başlat > Arama Kutusu > Güncelleştirmeleri Denetle kısa yolunu izleyerek güncelleştirmeleri denetleme penceresini açın. Daha sonra sol tarafta bulunan güncelleştirme geçmişini görüntüle seçeneğini seçin.

Ekrana bu şekilde bir pencere gelecek. Bu alanda başarılı ve başarısız güncelleştirmeleri görebilirsiniz. Daha önceden yapılan güncellemeleri kontrol ederek başarısız olanları ya da başarılı olup da hata verenleri üzerine tıklayarak tekrar kaldırabilirsiniz.

Eğer hatalı bir program ya da yazılım mevcutsa devre dışı bırak özelliğini kullanabilirsiniz. Eğer güncelleme yöntemi faydalı olmadıysa ve işiniz acil ise bilgisayarınızın güvenli modu seçeneğini kullanmalısınız. Güvenli moda alınan bilgisayar görsel desteklerini hafifleterek daha hızlı ve sağlıklı işlem yapılmasını sağlar.

 Eğer bu yöntemler de sorunlu oluyorsa son çare sistem dosyalarını kaldırmak yani format atmak olacaktır.  

Format Atarak Çözüm Aramak

Sabit sürücünüze format atmak yani sürücüleri kaldırın seçeneği, pek çok sorunun çözümü için geçerli bir yöntemdir. Bu aşamaya geçmeden önce yedeklerinizi doğru ve eksiksiz almanız sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Sabit diskinizin tamamen boşalacağı format işlemlerini yapmak için ufak bir Google araması yapabilirsiniz. Artık format atmak çok kolay. Yazılımlar işlerini otomatik bir şekilde hallediyor. Ya da bir bilgisayarcıda temiz kurulum yaptırabilirsiniz.

Donanımsal Sorunlar Olabilir

Mavi ekran hatasının bir diğer nedeni donanımsal sorunlar olabilir. Kullandığınız RAM veya RAM’lar elektriklenmeye bağlı hasarlar almış olabilir. Birden fazla RAM kullanıyorsanız, ram lerden birini çıkartıp diğerini takarak hatanın hangi RAM de olduğunu tespit edebilirsiniz. Ancak yoksa bir bilgisayarcıdan yardım almanız gerekebilir. İşlemci ve Depolama kaynaklı sorunların da mavi ekran hatası verebileceğini unutmayalım.

Windows 7 Mavi Ekran Hatası Windows 7 Mavi Ekran Çözümü

Windows 7 mavi ekran hatası Windows 10 mavi ekran hatalarına benzer şekilde çıkmaktadır. Windows 7 mavi ekran sorunları genel mavi ekran çözüm yöntemleri ile çözülebilmektedir. Windows 7 mavi ekran hatasında QR Kod seçeneği olmadığı için hataları ekranda çıkan kodlara göre aratmak doğru çözüm yöntemini bulmak için yol gösterici olacaktır.

Windows 7 mavi ekran hatasının çözümleri internet ortamında rahat bir şekilde hata kodlarından bulunabilmektedir. Windows 7 Windows 10 gibi işletim sistemlerinden eski bir işletim sistemi. Daha önceden bu hatalar ile karşılaşanların hataları nasıl çözdüğüne dair açılmış özel forum sayfaları bulunuyor.

Mavi ekran hataları donanımsal olarak Windows 7 ve 10 sürümlerinde görülebilmektedir. Ancak yazılımsal hatalar sürümlere göre farklılıklar göstermektedir. Donanımsal sorunlar donanımın hasar alması ya da kullanım zamanını doldurmasından dolayı meydana gelirken kod hataları sadece uyumsuzluktan meydana gelir. İşletim sistemine uyumsuz olan yazılımlar bir sonraki Windows sürümünde düzeltilmiş olabilir.