Koronavirüs sonrası spor ve egzersiz yapmak, covid-19’un neden olduğu tahribatın giderilmesi noktasında oldukça önem taşıyor. Koronavirüse yakalanan kişiler, eski sağlıklı günlerine daha çabuk geri dönebilmek için koronadan sonra spor yapmak noktasında dikkatli olmak durumunda. Prof. Dr. Murat Aksoy hazırladığı Youtube içeriğinde, kendisi de covid-19’a yakalanan ve atlatan biri olarak koronavirüs sonrası spor egzersiz hakkında bilgiler verdi. İşte, korona sonrası spor yapmak hakkında merak edilenler…
Koronavirüs Sonrası Spor Nasıl Yapılmalı ?
Koronavirüs sonrası spor yapmak, dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan. Çünkü covid-19’un neden olduğu tahribatların giderilebilmesi i1-çin henüz bir tedavi bulunmuyor. Genel olarak bu virüse yakalanan kişiler yoğun olarak yorgunluk hissediyor. Ayrıca korona sürecinde de yaşanan kas ağrıları, negatife dönme durumunda da devam ediyor. Kendisi de koronavirüse yakalanan biri olarak Prof. Dr. Murat Aksoy Youtube içeriğinde, koronadan sonra sabahları yorgun uyandığını, bacaklarında ağrı hissettiğini ve genel olarak da hemen hemen herkeste benzer şikayetlerin olduğunu dile getiriyor.
Koronavirüs sonrası yaşanan şikayetler ve özellikle ağrılar, parasetamol içerikli ilaçlarla hafifletilebilmekte. Ancak kişilerin eski formlarına dönebilmesi için aceleci davranmaması gerekiyor. Hatta bu hastalığı semptomsuz olarak geçiren kişiler, korona hastası spor yapabilir mi diye de araştırıyor. Ancak özellikle akciğerlerinde tutulum olan kişiler, spor ve egzersiz yaşamına hemen dönmemeli. Herhangi bir semptom göstermeden bu virüsü atlatanların yaklaşık 10 gün, hafif ve orta şiddette atlatanların ise 3-4 hafta sonra spor yaşamlarına geri dönmesi hekimler tarafından tavsiye ediliyor. İşte, koronavirüs sonrası spor yaşamına geri dönüş önerileri…
1-Koronavirüs Sonrası Spor Yaşamına Dönüş için Önce Kendinizi Test Edin
Koronavirüs sonrası spor yaşamına geri dönülebilmesi için acele etmemek, genel sağlık durumu açısından önemli. Bu nedenle de negatife dönen kişiler öncelikle kendisini test etmeli. Evde kolaylıkla nefes egzersizi yaparak kişiler kendisini test edebilir. Prof. Dr. Murat Aksoy nefes egzersizi için şunların yapılmasını öneriyor:
Elinizi karnınızın üzerine koyunDiyafram nefesi alın (nefes alırken karnınızı şişirin)Burundan 1 birim nefes alın, ağızdan 2 birim nefesi verin
Koronavirüs sonrası spor yapmak için hazır olunup olunmadığı kolaylıkla nefes egzersizi ile ortaya konabiliyor. Bu egzersizin temel amacı; doğru nefes alıp verme alışkanlığını geri kazanmak. Bunun içinde günde birkaç defa, 5 ile 10 dakika arasında nefes egzersizi yapılabilir.
2-Korona Sonrası Spor Yapmak için Hazır Olup Olmadığınızı Oksimetre ile Anlayabilirsiniz
Eğer koronadan sonra spor yapmak için hazır mıyım diye merak ediyorsanız, evde egzersiz yaparak bunu anlayabilmeniz mümkün. Ve bunun için de oksimetreden yararlanabilirsiniz. Günümüzde özellikle koronavirüs nedeniyle oksimetreye ulaşmak oldukça kolay. İnternet üzerinden ya da eczanelerden 50 TL-100 TL arasında bir fiyata oksimetre sahibi olabilir ve bu egzersizi evinizde gerçekleştirebilirsiniz.
Günümüzde her geçen gün kullanımı artan akıllı saatler yardımıyla da kanınızdaki oksijen miktarını ölçebilirsiniz. Dolayısı ile kandaki oksijen miktarını ölçmek için oksimetre yerine akıllı saatlerden yararlanabilirsiniz. Akıllı saat ya da oksimetre yardımıyla evde gerçekleştirmeniz gereken, sizin korona sonrası spor yapmak noktasında hazır olup olmadığınızı gösterecek olan egzersiz ise şu şekilde:
Kandaki oksijen miktarını ölçünOlduğunuz yerde hızlıca 40 adım atın40 hızlı adımın hemen ardından bir sandalyeye hızlıca oturup kalkma hareketini 1 dakika boyunca gerçekleştirinYeniden kandaki oksijen miktarınızı ölçün
Prof. Dr. Murat Aksoy, koronavirüs sonrası spor yapılıp yapılmaması için hazır olunduğunu ya da olunmadığını ortaya koyacak bu egzersiz için bir uyarıda bulunuyor. Eğer yapılan ilk kandaki oksijen ölçümü yüzde 95’in altındaysa bu egzersiz yapılmamalı. Yüzde 90’ın altında ise mutlaka bir hekim kontrolüne başvurulmalı. Ancak sonuç yüzde 95 üstü ise evde egzersiz aşamasına geçilmeli.
Yapılan nefes testi egzersizi sonrasındaki ölçüm sonucu eğer ilk ölçümün 3 birim altındaysa kesinlikle spor ve egzersize devam edilmemeli. Çünkü bu satürasyondaki düşüş, akciğer sorunlarına işaret edebilmektedir. Dolayısı ile bu sonucu alan kişiler, koronavirüs sonrası spor yapmak konusunda ısrarcı olmamalı.
3-Koronavirüs Sonrası Spor Hemen Yapılır mı ?
Nefes egzersizi sonrası hemen ve hızlıca spor ve egzersiz hayatına dönmek, Prof. Dr. Murat Aksoy tarafından doğru bulunmuyor. Eğer nefes testi egzersizinden başarıyla geçtiyseniz ufak ufak egzersizlere başlayabilirsiniz. Bunun için de ilk haftada yalnızca gerinme egzersizleri yapılması tavsiye ediliyor. Bir hafta sonrasında herhangi bir şikayet söz konusu değilse, korona sonrası spor hayatınıza tam olarak 4 hafta içinde geri dönmelisiniz.
4-Korona Sonrası Kalp Tutulumu Olanlar 3 ile 6 Ay Arasında Egzersiz Yapmamalı
Koronavirüs nedeniyle kalp tutulumu yaşayan kişilerin, koronavirüs sonrası spor hayatına geri dönmesi için hiç acele etmemesi ve hatta 3 ile 6 arasında egzersizden uzak durması tavsiye ediliyor. Ayrıca bu kişiler, spor yaşamlarına geri dönmeden önce mutlaka doktorlarıyla görüşmeli. Çoğu kişi koronavirüs nedeniyle kalp tutulumu yaşadığının farkında bile olmayabiliyor. Bu nedenle Prof. Dr. Murat Aksoy Youtube kanalında, kovid-19 olmuş ve geçirmiş kişilerin hem akciğer hem de kalp sağlık durumlarının net olarak ortaya konması için 3 ay sonra kontrolden geçmesini tavsiye ediyor.
Bonus: Koronavirüs Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı ?
Koronavirüs sonrası beslenme de oldukça dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Prof. Dr. Aksoy, koronavirüs sonrası beslenme önerilerini şu şekilde sıralıyor:
Bol bol su içilmeliProtein tüketmeye özen gösterilmeliBitkisel gıdaları mutlaka tüketinKaliteli gıdalardan kalori alın (iyi karbonhidratlar: tüm meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, yumrular, tohumlar vb.)Vitamin ve mineral alımı için günde 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmeliİştah sorunu varsa vitamin takviyeleri kullanılmalı
Sonuç olarak; koronavirüs sonrası spor ve beslenme oldukça önemli ve bu konuda özenli davranılmalı. Egzersiz ve spor konusunda aceleci olunmamalı. Korona sonrası renkli gıdaların tüketimi yapılmalı, vücudun virüslere karşı direnci artırılmalı.