Verimli Ders Çalışma Teknikleri 1: Pomodoro Tekniği

Francesco Cirillo tarafından geliştirilerek 80’lerden günümüze gelen zamanı etkin kullanma yöntemi olarak tanımlayabileceğimiz Pomodoro Tekniği, birçok öğrenci tarafından ders çalışma tekniği olarak da kullanılabilmektedir. Verimli ders çalışma teknikleri arasında öne çıkan Pomodoro tekniği sayesinde öğrenciler, daha programlı ve zamanını daha etkin kullanabilmektedirler. 1 – Pomodoro Tekniği Nedir? Özellikle yoğun dikkat ve yaratıcılık gerektiren işlerde çalışan […]

Francesco Cirillo tarafından geliştirilerek 80’lerden günümüze gelen zamanı etkin kullanma yöntemi olarak tanımlayabileceğimiz Pomodoro Tekniği, birçok öğrenci tarafından ders çalışma tekniği olarak da kullanılabilmektedir. Verimli ders çalışma teknikleri arasında öne çıkan Pomodoro tekniği sayesinde öğrenciler, daha programlı ve zamanını daha etkin kullanabilmektedirler.

1 – Pomodoro Tekniği Nedir?

Özellikle yoğun dikkat ve yaratıcılık gerektiren işlerde çalışan yazılımcılar, reklamcılar ve tasarımcılar tarafından uygulanan Pomodoro tekniği, zamanın en etkin şekilde kullanılmasını sağlayan bir tekniktir. Pomodoro tekniği nedir sorusunun cevabı, 25 dakika çalışma ve 5 dakika dinlenme temelli çalışma biçmindedir. Bu tekniğin amacı ise çalışma sırasında kısa aralar verilerek zihinsel yorgunluğu engellemek ve yapılan işe konsantrasyonu arttırmaktır.

Pomodoro Tekniği ile Ders Çalışmanın Faydaları Nelerdir?

Pomodoro tekniği hayatımızın her alanına uygulayabileceğimiz başarılı bir zaman yönetimi sağlamaktadır. Zamanımızı daha verimli bir şekilde kullanarak daha kaliteli ve sağlıklı sonuçlar elde etmemizi sağlayan bu tekniği, ders çalışma teknikleri arasında da değerlendirebiliriz.

Öğrencilerin yoğun ders temposunun ardından öğrendikleri yeni bilgileri pekiştirmesi, verilen ödevleri tamamlaması ve sınavlara hazırlanması için çok kısıtlı vakitleri kalıyor. Bu kısıtlı zamanda dinlenmesi, kişisel eğlencelerine ve kişisel bakımına vakit ayırması ise neredeyse mümkün olmuyor. Adeta robota dönen öğrenci hayatı bir süre sonra kişiyi bunalıma, depresyona ve eğitime olan ilgisini kaybetmesine neden olabiliyor.

Peki, bu kısır döngü Pomodoro tekniği ile kırılabilir mi? Elbette. Pomodoro tekniği ile ders çalışma sistemi oluşturulduğu taktirde okul dışında kalan zaman, yapılacak programlama ile daha etkin ve verimli şekilde kullanılabilecektir.

Ders Çalışmada Pomodoro Tekniği Nasıl Kullanılır?

Verimli ders çalışma teknikleri arasında önemli bir yere sahip olan Pomodoro tekniği hakkında detaylı bilgilere geçmeden önce faydalı olacağını düşündüğümüz ufak hatırlatmalar yapmak istiyoruz.

Öncelikle ders çalışma ortamınızda dikkatinizi dağıtacak eşyaları kaldırmalı ve kendinize özel ders çalışma alanı yaratmalısınız. Kişilerin sizin ders çalışmanızı bölmesine izin vermeyin.Pomodoro tekniği ile ders çalışırken kullandığınız zaman ayarlayıcı, size sadece o an için çalışma sürenizin bittiğini ve dinlenmeniz gerektiğini hatırlatan bir araçtır. Kendinizi zamana karşı yarışıyormuş gibi baskı altında hissetmemelisiniz.Pomodoro tekniğini sadece ders çalışmak için değil ders ve kişisel yaşam dengenizi kurmak için kullanın.Pomodoro tekniğini ilk kullanmaya başladığınızda mutlaka çalışma listeniz üzerinde çalışma süreleriniz hakkında kısa kısa notlar tutun. Tuttuğunuz bu notlar, ilerleyen günlerde daha iyi programlama yaparak zamanınızı daha da etkin kullanmanızda faydalı olacaktır.

Pomodoro Tekniği Nasıl İşler?

Pomodoro tekniği ile ders çalışmak için yapılacak olan derslerinizin, yapmak istediğiniz aktivite, kişisel bakım ya da kişisel görevlerinizin bir listesini çıkarmanız gerekmektedir.Çıkardığınız bu listeyi önem derecesine ve 25 dakikalık çalışma programına göre bölümleyerek sıralayın.Zaman ayarlayıcınızı 25 dakikaya kurun ve hazırladığınız çalışma listesindeki ilk ders üzerinde çalışmaya başlayın.25 Dakikalık ders çalışma süresinde sadece planlanan derse konsantre olun. Şayet herhangi bir sebeple çalışma süreniz bölünürse 25 dakikalık çalışma zamanını yeniden başlatmanız gerekmektedir.25 Dakikalık çalışma süreniz bittiğinde 5 dakika mola vererek kendinizi ödüllendirin. 5 Dakikalık mola da kesinlikle dersten uzaklaşın. Bu mola sizin serbest olduğunuz dönemdir ve sevdiğiniz, zevk aldığınız şeyleri yapmakta özgürsünüz.5 Dakikalık molanın ardından bu çalışma sistemini, 4 tur aynı şekilde sürdürün.Pomodoro tekniğinde, 4. Turun tamamlanmasının ardından 15 ile 20 dakika aralığında uzun mola verilmesi gerekmektedir.Pomodoro tekniği ile ders çalışmak için uzun molanın ardından 4 turluk çalışma ve kısa mola sistemini yeniden uygulayabilirsiniz.

2 – Pomodoro Tekniği Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

En verimli ders çalışma teknikleri arasında yer alan Pomodoro tekniği ile ders çalışmanın birçok faydası bulunmaktadır. Pomodoro tekniği kullanmanın avantajları ve faydalarından yararlanmanın öncelikli yolu doğru plan ve disiplindir. Başka bir şekilde söyleyecek olursak, pomodoro tekniğinin işe yaraması için çalışacağınız konuyu öğrenmeniz için kaç pomodori tekrar etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekmektedir. Doğru bir plan ve kararlı bir çalışma ile pomodoro tekniği avantajları ve etkili sonuçlarından fayda sağlayabilirsiniz. İşte, pomodoro tekniği kullanmanın avantajları!

1 – Pomodoro Tekniği ile Uzun Süre Çalışabilme

Pomodoro tekniği içerisinde 25 dakikalık ders çalışma ve ardından 5 dakikalık mola programı esas alındığı için her mola, bir sonraki çalışma bölümü için enerji toplamayı sağlamaktadır. Uzun süre mola vermeden çalışılan sistemlere göre daha az yorgunluk hissedildiğinden pomodoro tekniği ile günlük 8 saate kadar çalışma yapılabilmektedir. Bu da çok tekrar ile kolay ve kalıcı öğrenmeyi sağlayacaktır. 

2 – Etkin Konsantrasyon

Verimli ders çalışma teknikleri genel özelliklerinden en önemlisi konsantrasyondur. Bir çalışma sürecinin başarısız olmasının en büyük sebebi dikkat dağınıklığıdır. 25 dakikalık kısa bir çalışma dilimi içerisinde, kişi hem ders çalışmaya hem de çalıştığı konuya çok daha kolay odaklanabilmektedir. 

3 – Kendini Değerlendirme İmkanı

Ne kadar sistemli bir ders çalışma planına sahip olursak olalım, dışarıdan gelen herhangi bir etkenden dolayı planımıza uyamayabiliriz. Böyle durumlarda, pomodoro planı üzerine aksayan yani uyulamayan bölüme belirli bir işaret ekleyebilir, o gün o işi neden yapamadığımızı, neden planımıza uyamadığımızı yanına not edebiliriz. Bir sonraki pomodori çalışmanızda bu konulara dikkat ederek, dışarıdan gelebilecek herhangi bir aksaklığın önüne geçebilirsiniz. Örneğin, misafir geldiği için uyamadığınızı anladığınızda, bir sonraki misafir gelişinde kütüphanede ya da okulda çalışmak gibi bir seçeneği değerlendirebilirsiniz. 

4 – Düzenli Değerlendirme ve Uygulama İmkanı

Pomodoro tekniği küçük parçalardan oluştuğu için, çalışma süresi boyunca günlük, haftalık ya da aylık bir değerlendirme yapmak çok kolaydır. Çalışma programı ve etkinliğini takip ederek, hem ders çalışma hem de öğrenme süreci hakkında değerlendirme yapmayı sağlayan Pomodor tekniği ile öğrenmek artık çok daha kolay. 

3 – Pomodoro Tekniği Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Pomodoro tekniği, verimli ders çalışma teknikleri arasında en çok tercih edilenidir. Çünkü kullanımı kolay ve uygulaması rahattır. Fakat her öğrenme ve çalışma sürecinde olduğu gibi Pomodoro Tekniği kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. İşte detaylar!

Pomodoro tekniği küçük parçalardan oluştuğu için programdan çıkmaya müsaittir. Yani, 25 dakikalık süreden fazla ya da az çalışmak veya 5 dakikadan fazla dinlenmek, programın devamını etkileyecektir. Bu nedenle Pomodoro tekniği ile ders çalışma sırasında sistemli olmakta fayda vardır. Her 4 pomodoro rutininden sonra 25 ile 30 dakika arasında mola verilmektedir. Bu mola bölümünü atlayarak yeni bir pomodoro rutinine başlamak, çok daha hızlı yorulmaya neden olacaktır. Bu nedenle pomodoro dinlenme araları es geçilmemelidir. Gün içerisinde sabah saat 8 ile 16:00 arasında uygulanan ard arda iki ayrı pomodoro tekniği çalışma rutini, en verimli ders çalışma şeklidir. Pomodoro rutinleri arasında yarım saatten fazla zaman bırakmak da çalışma motivasyonunu azaltmaktadır. Pomodoro tekniği uygulanırken dikkat dağıtacak etmenlerden uzak durulmalıdır.  Müzik dinlemek, telefonun çalması, birinin sohbet etmek için yanınıza gelmesi ya da kafanızdaki bir sosyal hayat problemi, odaklanmanıza engel oluyorsa, pomodoro tekniği faydalı bir şekilde ilerlemez. Bu nedenle dikkat dağınıklığı sebebi olabilecek herhangi bir faktörden uzak durulmalıdır. Ayrıca mola süresinde de çalışılan dersle ilgili bir şey düşünmemelisiniz. Bu, dinlenmenize olanak vermez. Her molada kendinizi rahatlatacak şekilde dinlenmelisiniz. Bir kahve içmek ya da rahat bir koltukta 5 dakika uzanmak ya da temiz hava almak, kafanızın yeniden toparlanmasına yardımcı olacaktır. 

Son olarak, verimli çalışma yöntemleri genel olarak bir sistem oturtmayı temel almaktadır. Bir ders çalışma düzeni oluştururken sahip olmanız gereken en önemli özellik kararlı ve sabırlı olmaktır. Bu nedenle Pomodoro tekniğini kullanırken hem kararlı hem de sabırlı olmalısınız. Bu adımları takip ettikten sonra, başarısız olmak için herhangi bir nedeniniz yoktur. 

Exit mobile version