Avrupa’nın ve Dünya’nın en önemli turizm merkezlerinden biri konumunda olan Venedik, San Marco Bazilikası ile de göz dolduruyor. Bir eşi daha bulunmayan kanalları, kanallar üzerindeki ünlü köprüleri, görkemli meydanları, sarayları ve kiliseleri ile Venedik çok ünlü bir kenttir. Bu kenti, bu derece benzersiz kılan yapılardan biri ise kentin gözbebeği konumunda olan San Marco Bazilikası ( Basílica de San Marcos ) olarak karşımıza çıkıyor.
Altın Kilise (Chiesa d’Oro ya da Church of gold) olarak ünlenen San Marco Bazilikası yani bir diğer ifade ile Aziz Marko Bazilikası, Venedik turlarının da vazgeçilmez duraklarından biri durumunda bulunuyor.
San Marco Bazilikası Tarihçesi
Venedik kentinin ünlü meydanı San Marco’da yer alan bu bazilika, aynı yerde aynı isimle yapılmış olan üçüncü kilisedir. San Marco Bazilikası’nı İtalya’da bulunan diğer kiliselerden ayıran bir diğer önemli ayrıntıda bu kilisenin İstanbul’da ki Apostles Kilisesi örnek olarak inşa edilmesinden kaynaklıdır.
4. Yüzyılda İstanbul’da inşa edilen Apostles Kilisesi ise, İstanbul’un fethedilmesinden sonra camiye çevrilerek günümüzde de tüm ihtişamı ile Fatih Camii olarak İstanbul’un simge yapılarından biri durumundadır. Bu anlamda Katolik Hristiyanlığın merkezi konumunda bulunan İtalya’da, Bizans Ortodoks stilinde bir mimari yapıya sahip olan San Marco Bazilikası göz kamaştıran bir eser olarak büyük beğeni toplar.
Bu etkileyici yapı ilk başta 828 yılında son derece mütevazi bir kilise olarak, İskenderiye’den getirilen Aziz Markus’un na’şının defni için inşa edilmiştir. 976 yılında çıkan büyük yangında yıkılan bu bina daha sonra tekrar yapılmıştır. Venedik’in önemli bir ekonomik güç olarak öne çıkmasıyla 1094 yılında tekrar ve şimdiki ihtişamıyla inşa edilen bazilika, o günden bugüne dek varlığını sürdürmüştür. Bir dönem Venedik Dükü’ne özel şapel olarak hizmet veren yapı 1807 yılında ise kent katedrali olarak ilan edilmiştir.
San Marco Bazilikası Kubbeleri ve Mozaikleri
Bir haç şekline sahip olan yapıda, kubbeler dikkati çekerken yapının içinde ve dışında bulunan mozaik kaplamalar ise bazilikayı benzersiz bir hale getirir. Yapının dış kısmında bulunan sütunlar, sütunlar arası kemerler, heykeller (ünlü Aziz Marcus ve melekler heykeli ile dört atlar heykeli) ve varak mozaikler ile San Marco Bazilikası, tüm görkemi ile ziyaretçilerini karşılar.
Bu ünlü bazilika 5 kubbesi ile dikkat çekerken, bu kubbelerden üç tanesi üzerlerindeki mozaikler ile öne çıkar. Göğe Yükseliş Kubbesi, Pentecost Kubbesi ve Peygamberler Kubbesi (Pala D’oro olarak bilinen Altın Sunakta bu kubbe altında bulunur) olarak adlandırılan bu ünlü kubbeler, bazilikayı ziyaret edenlerin de uğrak noktaları durumundadır. Aziz Markus Bazilikası’nın duvarları, zemini ve kubbeleri mozaikler ile süslenmiştir ve bu mozaikler üzerinde İncil’den hikayeler ile Aziz Markus’un hayatından önemli sahneler özenle işlenmiştir.
San Marco Bazilikası Hazine Dairesi ve Marciano Müzesi
Bazilika’nın önemli yerlerinden birini de hazine dairesi oluşturmaktadır. Oldukça değerli (altın, gümüş) madenlerden yapılan eşyaların, kutsal emanetlerin ve dekoratif objelerin sergilendiği hazine dairesi, yapının ziyarete açık bölümlerinden biridir. Yine bazilikanın üst katında bulunan Marciano Müzesinde ise el yazmaları ve din konulu sanatsal yapıtlar sergilenmektedir.
Venedik’in bir başka ünlü ve önemli yapısı Dükler Sarayı ile bitişik konumda olan San Marco Bazilikası kentin meşhur San Marco meydanında yer alır ve bu anlamda San Marco Bazilikası’na ulaşımda kentin her yerinden kolaylıkla sağlanabilir. Bazilikada ana kiliseye (günümüzde de ibadethane olarak hizmet vermesi nedeniyle) ücretsiz olarak giriş mümkünken, Pala D’oro (Altın Sunak), Hazine Dairesi ve Marciano Müzesi gibi kısımları ise ancak ücretli olarak gezilebilmektedir.
Venedik Patriği’nin ve Venedik piskoposluk ruhani dairesi Roma Katolik Başpiskoposunun ikametgahı sayılan Venedik gezilecek yerler ile de büyük öneme sahiptir. Siz de dünyanın en önemli yapılarından biri olan San Marco Bazilikası ile tanışın.