Vejetaryen kişilerin et yememesinden yola çıkan Redefine Meat isimli bir şirket 3D baskı yöntemi ile bitkisel et üretti. Tanıtımı yapılan etin 2021 yılında yaygın olarak restoranlarda bulunulacağı söylendi. Alt-Steak olarak da literatürdeki adını aldı.
Bitkisel malzemelerle et üretilir mi demeyin. Bir gıda üreticisi olan Redefine Meat firması, hayvansal madde kullanmadan, tamamen bitkisel ürünler ile bir et üretti. Etin üretim tekniğinde 3 boyutlu baskı yöntemi tercih edildi.
Bitkisel ürünler kullanılarak üretilen ve vejetaryen kişilerin beğeneceği düşünüldüğü et, şirketin bitkisel besinler kullanarak ürettiği ilk ürün oldu. Tanıtımı yapılan Alt-Steak’in etin yerini alacağı düşünülüyor. Ürün yine şirketin kendi üretimi olan ve 2018’de bir girişim olarak ortaya çıkan, patenti alınan özel bir teknoloji ile üretildi.
2021 Yılında Yaygın Olarak Kullanılması Hedefleniyor
Şirket yaptığı açıklamalarda ürününün sene içerisinde ilk olarak lüks ve seçkin restoranlarda müşteriye sunulacağını belirtti. Bitkisel eti merak edenlerin ve daha uygun mekanlarda yiyebilmesi için ise 2021 yılı işaret edildi. Şirketin planlarına göre, 2021 yılından itibaren birçok mekanda bitkisel et menülerdeki yerini alacak.
Bitkisel Et Nasıl Üretildi?
Bitkisel etin üretimi hakkında Redefine Meat CEO’su Eschar Ben –Shitrit, bazı açıklamalarda bulundu. Etin geliştirilme sürecinde kasaplar, şefler ve gıda teknolojistleri farklı aşamalarda yardım ettiler. Et konusunda uzman olan bu kişilerden etin tadını ve hissini taklit edebilmek için ipuçları alındı.
Uzman kişilerden alınan bilgiler ışığında 70’den fazla tat parametresi oluşturuldu ve bunlar dijital alana aktarıldı. Dijital alana aktarılan tatlar daha sonra 3D baskı yöntemi ile üretilen ete nüfuz ettirildi. Ete nüfuz ettirilen parametreler arasında; etin yağ dağılımı, etin dokusu, ağızda bıraktığı his ve sululuğu yer alıyor.
Bitkisel etin üretim nedenleri ise birçok insanın vejetaryen olması ve bitkisel et üretiminin daha verimli olduğu düşünceleri ile açıklandı. Bitkisel et üretiminin normal etlere oranlar yüzde 95 daha sürdürülebilir olduğu açıklandı.