Vazgeçemeyeceğimiz İçeceklerden Olan Kahvenin Zararları

Dünya genelinde kahve içen insan sayısı oldukça fazladır. Kimi günde 1 tane içerken kimisi ise haftada 1 defa kahve tüketmeyi tercih edebilmektedir. İnsanların birçoğu güne başlarken kahve içmekten oldukça keyif almaktadır. Bazıları ise bu durumu abartabilmektedir. Kahvenin Faydalarıda Var Zararları da Kahve içmeyi abartan insanlar ilerleyen dönemlerde belirli sağlık sorunları ile karşılaşabilmektedir. Sağlık açıcısından kahve […]

Dünya genelinde kahve içen insan sayısı oldukça fazladır. Kimi günde 1 tane içerken kimisi ise haftada 1 defa kahve tüketmeyi tercih edebilmektedir. İnsanların birçoğu güne başlarken kahve içmekten oldukça keyif almaktadır. Bazıları ise bu durumu abartabilmektedir.

Kahvenin Faydalarıda Var Zararları da

Kahve içmeyi abartan insanlar ilerleyen dönemlerde belirli sağlık sorunları ile karşılaşabilmektedir. Sağlık açıcısından kahve tüketmenin yararları olacağı gibi sağlığımıza  kahvenin zararları da vardır.

Aşırı Kahve Tüketimi Ciddi Sorunlara Yol Açabilir

Birçok insan gün içerisinde yaşadığı stresli durumlarla baş etmek veya ayılmak için kahve tüketme ihtiyacı duyarlar. Fakat bazen bu durum oldukça ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir.

Özellikle günde 3 fincandan fazla kahve tüketen insanlar ilerleyen dönemde başta kalp olmak üzere birçok sağlık sorunu ile baş etmek zorunda kaldığı görülmektedir. Kahvenin sağlığımıza zararları sanıldığından daha fazla olabileceğinden bahseden uzmanlar günlük kahve tüketimini sınırlandırılması gerektiği duyurusunu yapıyor. Aşırı kahve tüketimi ilerleyen dönemlerde aşağıdaki sorunlara neden olabilmektedir.

1 – Aşırı Kahve Tüketimi Kalp Sorunlarına Neden Olur

Aşırı tüketildiğinde kahve içerisindeki kafein maddesi kalp atım hızını artırır. Sağlıklı insanlarda geçici çarpıntı yapabilir. Taşikardi gibi kalp sorunlarına neden olabilir. Fakat halihazırda bir kalp yetmezliği ya da bir kalp sorunu olan kişiler için aşırı kahve tüketimi çok önerilen bir durum değildir. 

2 – Tansiyonu Tetikler

Kahve tüketimi zararlarından bir diğeri de kan basıncını artırmasıdır. Özellikle yüksek tansiyonunuz varsa kahve tüketimini minimumda tutmanızda fayda var. Yani aşırı kahve tüketimi tansiyonu tetikler ve yükselmesine sebep olabilir. Bu da günlük hayatınızı büyük ölçüde aksmaya uğratır. 

3 – Vitamin Eksikliğine Neden Olur

Aşırı kahve tüketen ve çay tiryakisi bireylerde bazı vitamin ve demir eksikliği görülebilir. Kansızlıkla kendini gösteren bu belirtiler aşırı kafein tüketimi yaptığınızın da göstergesi olabilir. Bu nedenle altı ayda bir kan testi vererek kan değerleri ölçülmeli ve hayat standartları ona göre belirlenmelidir. 

class=”swipe” data-size=”1280×800″ data-itemswipe=”1″>

4 – Sıvı Kaybına Neden Olur

Kahve sıvı kaybını tetikler. Unutulmamalıdır ki kahve suyun yerini asla tutmaz. Üstelik idrar sökücü olduğu için vucuttaki suyun normalden daha hızlı atılmasına sebep olur. Bu durum çok uzun zaman devam ederse bazı böbrek fonksiyonu bozukluklarına neden olabilir. Kahve tüketiyorsanız bol bol da su içmeniz gerekir. 

5 – Mide Hastalıklarına Neden Olur

Ülser rahatsızlığınız var ise kahve tüketimininiz hastalığınızın yükselmesine neden olabilir. Ülser midedeki yada sindirim sistemindeki kronik yaralardır. Kahve mide asitini artırır. Artan asit de ülserli bölgede yanma ve ağrı yapar. Kronik sindirim sistemi problemi olanlar kahve tüketimi konusunda dikkatli olmalıdır. Bu noktada sahip olduğunuz kronik rahatsızlıkları göz önünde bulundurmalısınız. 

6 – Kemik Erimesine Neden Olur

Fazla kahve tüketimi, ilerleyen yaşlarda kemik erimesi gibi sorunlara neden olabilir. Kahvenin kemiklerde kalsiyum tutulumunu yavaşlatıcı etkisi vardır. Günde 1 fincan türk kahvesi idealdir. Fazla tüketim yapmamaya özen gösterelim.

7 – Uykusuzluk Yapar

Kahve alışkanlığı uykusuzluk problemi yapabilir. Uyku sorunu olan kişilerin kahve tüketmesini azaltması büyük önem taşır. Kafeinin uyarıcı etkisi uyumanızı zorlaştırır. Özellikle uyuma saatine yakın zamanlarda kahve içmemek en iyisidir. Hatta uzun bir süre kahve tüketmeyen bir kimse, uyku öncesi içtiği kahve sonucunda çok uzun süre uykuya dalamayabilir. 

8 – Sinir Sistemine Zarar Verir

Aşırı kahve tüketimi sinir sisteminizi etkileyebilir. Uyarıcı etkisi sinirlerimizi de gerebilir. Kahve tüketimi aşırı şekilde tiryakilik yarattıysa içseniz de içmeseniz de sinir yapacaktır. Bu nedenle kahve alışkanlığının kahve bağımlılığı olmamasına özen göstermenizde fayda var. 

Yukarıda da bahsedildiği üzere aşırı kahve tüketiminin sağlığımıza zararları vardır. Bu sebeple kahve tüketimini en aza indirmek son derece önemlidir. Yukarıda geçen rahatsızlıklar tabi ki sadece kahve tüketimi ile olmaz. Bu tip rahatsızlıkları hissettiğiniz mutlaka en yakın hekime başvurmanız son derece önemlidir.

Kahve İçmek Aniden Bırakılırsa Neler Olur? 

Kahve içmek aniden ve hızla bırakılırsa, insan vücudun birçok değişiklik meydana gelir. İşte, kahve içmek ya da içmemek!

Kahve tüketimi aniden bırakılırsa, vücudun kafein ile aldığı şeker nedeniyle kilo verme söz konusu olur. Çünkü kahve içmek vücudun su depolamasına neden olur. Bu da bazen ödeme bazense kiloya neden olur. Bu nedenle kahve tüketimi kesildiğinde genellikle kilo verilir. Kahve tüketimi sırasında vücut kilo vermek gibi bir refleks kazanmışsa, bu genellikle uykusuzluktan da olabilmektedir, kahve içmek aniden kesildiğinde kilo alma durumu söz konusu olur. Kafein sinir sistemini daha hassas hale getirerek daha gergin bir hale bürünmenize neden oluyor. Bu nedenle kahve tüketimi bırakıldığında daha sakin bir hale gelebilirsiniz. Fakat bu durum, her alışkanlıkta olduğu gibi ilk 1 ayda olabilecek bir şey değildir. Bırakma ve yoksunluk oranı dengelendiğinde bu sorun çözülecektir. Kahve içerken sindirim sistemi olduğundan daha fazla çalışır. Bu durumda kahve tüketimi azaltıldığında mide ve sindirim sistemi daha rahat bir nefes alır. Kahve tüketimi, vücudun antioksidan ihtiyacının karşılanmasında büyük bir öneme sahiptir. Fakat kahve içmek aniden kesildiğinde vücudun bu eksiği artmış olacaktır. Bu noktada antioksidan içerikli meyve ve sebze tüketimine önem verilmelidir. 

Exit mobile version