Valör nedir sorusunun cevabı, bu kelimenin hangi işlemde kullanıldığına göre değişiyor. Faiz hesaplamalarında başlangıç tarihi anlamına gelen valör, borç işlemlerinde de işlemin yapıldığı gün anlamına geliyor. Peki, kullanıldığı yerlere göre valör nedir? Valör tarihi ne demek? İşlem tarihi ve valör tarihi arasındaki fark nedir? İşte, valör nedir hakkında merak edilen sorular ve cevapları…
Valör Nedir?
Valör nedir; Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir kelimedir. Fransızcada karşılığı ‘’değer’’ olan valörün İngilizce karşılığı Value Date yani ‘’değer tarihi’’dir. Peki, valör ne demek kısaca; işleme konulma tarihidir.
Ancak valör nedir sorusunun cevabı, valör kelimesinin kullanıldığı yere göre farklılık göstermektedir. Genellikle faiz hesaplaması yapılırken valör kelimesi sık kullanılır ve faiz başlangıç tarihi ‘’valör’’ olarak adlandırılır.
Peki, kredi hesaplamalarında valör nedir? Kredi hesaplamalarında, alacak olarak kaydedilen hesapların işlem gününü takip eden ilk iş günü ‘’valör tarihi’’dir.
Borç içeren işlemlerde de valör, işlemin yapıldığı gün anlamına gelir.
Valör Tarihi Ne Demek?
Valör tarihi, vadeli mevduat hesaplarında da sıklıkla kullanılır. Vadeli mevduat hesaplarında paranın faize yatırılmasıyla, faiz işlemeye başlar. Vadeli mevduat hesaplarındaki paranın faiz işlemeye başladığı tarih; valör tarihidir.
Valör Nerelerde Kullanılır?
Valör kelimesi çeşitli yerlerde kullanılır ve bu nedenle valör nedir araştırması internette sıklıkla yapılıyor. Genel olarak özetlemek gerekirse, valör tarihinin kullanıldığı yerler şunlardır:
- Vadeli mevduat hesaplarında; faizin uygulanmaya başlayacağı gün anlamında kullanılır
- Para transferlerinde; paranın hesaba geçiş tarihi anlamında kullanılır
Vadeli Mevduat Hesabında Valör Nedir, Ne Anlama Gelir?
Vadeli mevduat hesaplarında valör tarihi aynı gün ise hesap sahipleri herhangi bir faiz kaybı yaşamaz. Ancak valör tarihi 1, 2 ya da 3 gün olarak belirlenmişse faiz kaybı söz konusu olabilir. Çünkü vadeli hesaba para yatırıldıktan sonra valör tarihi 3 gün olarak belirlenmişse; paranın yatırılmasından 3 gün sora faiz işlemeye başlayacaktır.
Bu durumda vadeli hesap sahipleri 3 günlük faiz kaybı yaşarlar. Ancak çeşitleri işlemleri gerçekleştirmek için valör belirleyen bankalar, bu durumun zarara yol açmaması için müşterilerine yüksek faiz vererek zararın önüne geçebilir.
Dolayısı ile vadeli mevduat hesabında faiz kaybı yaşamak istemeyen kişiler, bankaların valör tarihlerini öğrenerek buna göre parayı vadeye koyacağı bankayı tercih edebilir.
Valörlü Ödeme Ne Demek?
Valör, işlemden işleme ve bankadan bankaya göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin; bazı bankalar 2 iş günü bazı bankalar da 3 gün valörlü işlem gerçekleştirebilmektedir. Ancak valörün uzaması durumunda bankalar, müşterilerine yüksek faizle ödeme yaparlar.
Valör nedir, valörlü ödeme ne demek daha iyi anlatmak gerekirse; x bankası 32 gün vadeye konulan mevduat hesabındaki para için 2 gün valör yapmış olsun… Bu durumda banka, vadedeki paraya 34 gün faiz uygular ve müşterisine verir. Yani; valör süresi, banka müşterilerinin maddi kayba uğramasına neden olmaz, valör işlemleri için kullanılan sürenin faizi de vadeli hesaptaki paraya yansıtılır.
Kısacası; bankalar vadeli mevduat hesabındaki para için 2 ya da 3 gün valör uyguladığında, bunun karşılığında yüksek faiz sunmuş olur ve valörlü ödeme gerçekleştirir.
Valör Tarihi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Valör tarihi her bankada aynı değildir. Bu nedenle belirli bir valör tarihinden bahsetmek de mümkün değildir. Dolayısı ile hangi işlem yapılacaksa ve bu işlemde valör uygulanıyorsa en doğrusu, banka ile iletişime geçmek ve vaalör tarihini öğrenmektir. Çünkü kimi bankalar aynı gün valör uygularken, kimi bankalar da valör tarihini 2 ya da 3 gün olarak gerçekleştirebilmektedir.
İşlem Tarihi ve Valör Tarihi Arasındaki Fark Nedir?
İşlem tarihi, işlemin gerçekleştirildiği esas tarih, valör tarihi ise işlemin uygulamaya konulduğu tarihtir. Örneğin; bazı bankalar vadeli mevduat hesabında paraya faiz uygulamasını, bir sonraki iş günü başlatmaktadır. Bu durumda faiz, 1 gün valörlü olarak gerçekleşmektedir. Dolayısı ile işlem bir gün önce yapılmış olsa da, valör tarihi nedeniyle paraya faiz, bir gün sonra uygulanmaya başlayacaktır.
1 Gün Valör Ne Demek? 1 Gün Valörlü İşlem Nedir?
Valör tarihi bankalarda aynı gün, 1 gün, 2 gün ya da 3 gün olarak belirlenmiştir. Belirtilen valör tarihi boyunca banka, parayı bünyesinde barındırır ve işlem gerçekleştirmez. Bankadaki paraya 1 gün valör uygulandığında; paranın yatırıldığı gün değil; bir gün sonrasında paraya faiz işletilmeye başlanır.
Yüzde 15 faiz getirisi ile 30 gün vadeye konulmuş vadeli mevduat hesabında, 1 gün valör örneği vermek gerekirse; söz konusu paraya faiz uygulaması, hesabın açılıp paranın yatırıldığı gün değil, bir gün sonrası başlatılır. Dolayısı ile eksik faiz söz konusu olur ve gerçek faiz oranı düşer. Ancak aynı gün valör ile işlem yapılacak olursa gerçek faiz oranı daha yüksek olacaktır.
EFT Valör Tarihi Ne Demek?
EFT valör tarihi; EFT işleminin gerçekleşeceği tarih anlamına gelir. Örneğin; EFT işlemi mesai saatlerinin dışında gerçekleşmişse valör tarihi bir sonraki ilk iş günü olarak belirlenir. EFT’de valör tarihi kısaca; karşı hesaba paranın transfer edileceği gündür.
Havale Valör Tarihi Nedir?
Havale valör tarihi; havale işleminin gerçekleşeceği tarihtir. Aynı bankadaki bir hesaptan, başka bir hesaba para transferinin gerçekleşme tarihi valör tarihi olarak belirlenir.
Dekontta Valör Ne Demek?
Bankadan para çekilmesi durumunda verilen dekontlarda da valör tarihi yazabilir. Bu durumda valör nedir araştıran kişilerin bilmesi gereken; paranın ödendiği günün tarihidir. Yani bankadan çekilen paralarda valör tarihi dendiğinde; paranın ödendiği gün anlaşılmalıdır.
Bankaya yatırılan paralarda ise valör tarihi; fiili olarak banka tarafından paranın tahsil edildiği günü izleyen ilk iş günüdür.
İlginizi çekebilir: Cebe Havale Nedir?