Vajinal Mantar Belirtileri Neler | Vajinal Mantar Nasıl Geçer? 
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Vajinal Mantar Belirtileri Neler | Vajinal Mantar Nasıl Geçer? 

Vajinal Mantar Belirtileri Neler | Vajinal Mantar Nasıl Geçer? 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vajinal mantar belirtileri, vajinal bölgesinde mantar enfeksiyonu gelişen kadınlarda oldukça zorlayıcı olabiliyor. Genital bölgede meydana gelen bu mantar yaşam kalitesini fazlasıyla düşürüyor. Tedavi edilmediği takdirde önemli diyebileceğimiz komplikasyonlara yol açan vajinal mantar belirtileri görüldüğü andan itibaren kontrol altına alınmalıdır. Detaylar, yazımızda… 

Vajinal Mantar Belirtileri Neler? Vajinal Mantar Olup Olmadığını Nasıl Anlarız? 

Vajinal Mantar Belirtileri Neler | Vajinal Mantar Nasıl Geçer? 

Vajinal mantar belirtileri Candida Albicans adı verilen mantar hücresinin yerleşmesi ve çoğalması ile görülen bir durumdur. Belli detaylara dikkat edilmediği takdirde geçse dahi, yeniden tekrarlama olasılığı bulunmaktadır.  

Vajinal mantar belirtileri ilk olarak vajinada görülen yoğun kaşıntı halidir. Bu bölgede yanma ve kaşıntı hissi maksimum düzeydedir. Bunun yanı sıra peynir kesiği vajinal akıntı şeklinde bir akıntı görülür. Bu alışılmadık şekilde ve oldukça yoğun miktardadır. Diğer vajinal mantar belirtileri ise şu şekildedir; 

  • Sık sık idrara çıkma, 
  • İdrar yaparken yanma ve tam boşaltamama hissi, 
  • Vajinal bölgede ağrı, şişlik, ve döküntü 
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve kanama 

1- Erkekten Kadına Mantar Bulaşır mı? Vajinal Mantarın Bulaş Kaynakları Nelerdir? 

Vajinal Mantar Belirtileri Neler | Vajinal Mantar Nasıl Geçer? 

Erkeklerden kadına mantar bulaşma olasılığı elbette ki bulunmaktadır. Mantar vücudun tüm bölümlerinde meydana gelebilir. Erkek cinsel organında var olması ve ilişkiye girilmesi halinde mantarın kadına bulaşma olasılığı elbette ki olacaktır. 

Mantarın oluşumuna sebep olan bazı durumlar söz konusudur. Bunlardan en önemlisi ilaç kullanımı ve gebeliktir. Bunun yanı sıra mantar oluşumuna neden olan diğer durumlar şunlardır; 

  • Doğum kontrol hapı kullanımı, 
  • Genital temizliğin doğru yapılmaması, 
  • Yanlış hijyen kuralları, 
  • Vajinal florayı bozan kozmetik ürünlerin kullanımı, 
  • Pamuklu olmayan naylon iş çamaşırı giymek, 
  •  Havuz sonrası ıslak çamaşırla kalmak  

2- Vajinal Mantar Görünüşü Nasıl? Vajinal Mantar Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Vajinal Mantar Belirtileri Neler | Vajinal Mantar Nasıl Geçer? 

Vajinal mantar iç kısımda varlığını gösterdiğinden dışarıdan anlamak zor olabilir. Vajinal mantar vajinanın görünüşünden çok akıntı şekli ve kokusu ile anlaşılabilmektedir. Peynir kesiği şeklinde beyaz- krem renginde pütür pütür görünen bir akıntı mevcuttur. Kokusu ise ekşimşi ve rahatsız edici düzeydedir.  

Vajinal mantar belirtileri görüldüğünde kişilerin bazı detaylara dikkat etmesi ve bir doktora başvurması önerilir. Eğer yeni başlayan bir enfeksiyonsa ilaç ya da krem tedavisine gerek kalmadan iyileşme mümkün olabilir. Ancak semptomlar şiddetlenmişse, bu durumda medikal tedavi şart olacaktır.  

Vajinoplasti nedir bilgi almak isterseniz ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

3- Vajinal Mantar En Çabuk Nasıl Geçer? En İyi Vajinal Mantar Kremi Ne? 

Vajinal Mantar Belirtileri Neler | Vajinal Mantar Nasıl Geçer? 
Vajinal Mantar Belirtileri Neler | Vajinal Mantar Nasıl Geçer?

Vajinal mantar belirtileri görülüyorsa ilk olarak vajinanın temizliğine dikkat edilmelidir. Tuvalet sonrası özel bölge önden arkaya doğru temizlenmeli, temizlendikten sonra kurulanarak ıslak kalması önlenmelidir. Kullanılan çamaşırlar mutlaka pamuklu yapıda olmalı ve giymeden önce ütülenerek antibakteriyel hale getirilmelidir.  

Vajinal mantar aşırı ilerlememişse bu durumda ilk olarak bu duruma sebep olan durumun netleştirilmesi gerekecektir. Antibiyotik ya da ilaç kullanımı mantara neden olduysa medikal tedavi yerine bitkisel yöntemler tercih edilmelidir.  

Vajinal mantar belirtileri görülen bireylerde krem, hap ya da fitil kullanımı tercih edilebilir. En sık kullanılan yöntem fitildir. Vajinaya yerleştirilen fitil buradaki zararlı bakterileri öldürerek yayılımlarını önleyebilecektir. Bunun yanı sıra fitil kullanamayan kişiler için antifungal kremlerde reçete edilebilecektir.  

4- Reçetesiz Vajinal Mantar İlaçları Neler? 

Vajinal Mantar Belirtileri Neler | Vajinal Mantar Nasıl Geçer? 

Aslında antifungal olarak bilinen mantar kremlerinin büyük çoğunluğu reçetesiz olarak temin edilebilmektedir. Yine fitillerde reçeteli ya da reçetesiz olarak eczanelerden alınabilecektir. Sıklıkla kullanılan antifungal kremler; Tiakonazol, Butokonazol, Mikanozol ve Flukonazole’dir. En çok kullanılan fitil ise Gynomax ve Zalain’dir.  

Vajinal mantar belirtileri bazı bitkisel yağ içeriklerinin kullanımı ile de tedavi edilebilecektir. Medikal tedavi tercih etmeyen kişiler alternatif tedavi yöntemleri olarak şu yağları tercih edebilirsiniz; 

  • Çay ağacı yağı, 
  • Kekik yağı 

Çay ağacı yağı fiyatları ve çeşitleri için burayı inceleyebilirsiniz.

5- Vajinal Mantar Belirtileri Görülmemesi İçin ne Yapmalı? Vajinal Mantardan Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli? 

Vajinal Mantar Belirtileri Neler | Vajinal Mantar Nasıl Geçer? 

Vajinal mantar belirtileri kişinin yaşam kalitesini düşüren ağrılı bir süreci beraberinde getirir. Bu nedenle bu belirtilerin ortaya çıkmaması için vajinal hijyene ekstra dikkat edilmelidir.  

Düzenli çamaşır değişimi, pamuklu çamaşır kullanımı ve vajinal temizliğin doğru yapılması hastalığın oluşumunu önlemede etkilidir. Bunun yanı sıra cinsel ilişki öncesinde bireylerin hijyenine dikkat etmesi ve ilgili bölgeyi temizlemesi hastalığın bulaşmaması adına önem taşıyacaktır.  

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!