Vajina Kaşıntısı Neden Olur? Kaşıntının Geçmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Her kadın hayatının belli döneminde vajina kaşıntısı ile karşı karşıya kalmıştır. Peki vajina kaşıntısı neden olur? Vajina kaşıntısına ne iyi gelir? İşte, detaylar! Vajina Kaşıntısı Her kadın belli zamanlar da çok rahatsız edici olan vajina kaşıntısını yaşar. Vajina kaşıntısı mantarlardan meydana geleceği gibi,  türlü sebeplerden de ortaya çıkabilir. Vajina kaşıntısına neden olan faktörlerden bazıları şunlardır; […]

Her kadın hayatının belli döneminde vajina kaşıntısı ile karşı karşıya kalmıştır. Peki vajina kaşıntısı neden olur? Vajina kaşıntısına ne iyi gelir? İşte, detaylar!

Vajina Kaşıntısı

Her kadın belli zamanlar da çok rahatsız edici olan vajina kaşıntısını yaşar. Vajina kaşıntısı mantarlardan meydana geleceği gibi,  türlü sebeplerden de ortaya çıkabilir. Vajina kaşıntısına neden olan faktörlerden bazıları şunlardır;

1. Bakım Ürünleri

Bakım ürünleri en büyük vajina kaşıntısı nedenleri arasında yer almaktadır. Kullandığınız ped, tampon ve sabun gibi ürünler kaşıntıya neden olabilir. Her ne kadar bu ürünleri satın alırken hassas bir bölgeye temas edeceği için zararlı malzemeler barındırmadığını düşünseniz de, vajinal bölge oldukça hassas olduğundan kaşıntıya neden olabilir. Özellikle regl döneminiz de uzun süre değiştirmediğiniz pedler, size kaşıntı olarak geri döner.

2. Cinsel İlişki Sonrası Uzun Süre Vajinanın Yıkanmaması

Vajina bölgesi yapısı itibariyle, dışarıdan gelecek olan mikroplara karşı asidik bir yapıdadır. Sperm uzun süre vajinada kalırsa bu asitle temas edecek ve vajinanın ph yapısında bozulmalar meydana gelecektir. Eğer bozulan ph dengesi düzelmez ise bu kaşıntı uzun sürer. Bu durum cinsel ilişki ile kıyaslanmamalıdır. Eğer vajina kaşıntısı devam ederse, partnerinizle tekrar yaşayacağınız cinsel bir birliktelik de kaşıntıya neden olan mantarı ona bulaştırırsınız. Bu sefer bir diğer ilişkide partneriniz aynı mantarı size geri bulaştırır ve böylece kaşıntı adeta bir kısır döngüye girer. Bu yüzden sperm, vajinada çok uzun süre beklememelidir.

3. Aşırı Dar Pantolon Giymek

Her ne kadar dar pantolonlar ve taytlar oldukça moda olsa da vajinanız da problem yaratacağını unutmayın. Çok dar pantolon ya da taytlar, genital bölgeniz de terlemeye sebebiyet verir. Terleyen ve dar olan kıyafetle temas eden ten, kıyafetin içinde ki kimyasalların vajinaya bulaşmasına ve beraberinde vajina kaşıntısı yaşamanıza sebep olur.

4. Uzun Süre Kullanılan Doğum Kontrol Hapları

Eğer uzun bir süredir doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve genital bölgeniz de kaşıntı varsa nedenini çok da fazla düşünmeye gerek yok demektir. Doğum kontrol hapları çok uzun süre kullanılır ise vajina kuruluğuna neden olur. Bu da kaşıntı yaşamanıza sebep verir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, önce doktorunuza danışmalı ardından da bu haplara ara vermelisiniz.

5. Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları vajinal kaşıntı için ilk sebepler arasında yer alır. Yazın denize veya havuza girdikten sonra uzun süre değiştirilmeyen ve ıslak kalan bikini ya da mayolar mantara sebebiyet verir. Yani genital bölgenizi uzun süre neme maruz bırakmamanız gerekir. Bu enfeksiyon eğer tedavi edilmez ise, kendini sürekli tekrarlama özelliğine sahiptir. Mantar enfeksiyonu sadece vajinayı neme maruz bıraktığınız da değil şu sebeplerle de oluşur;

Kullanılan doğum kontrol haplarıAntibiyotik kullanımıStresMenopoz

Mantardan meydana gelen kaşıntıyı şu şekilde anlayabilirsiniz; kaşıntıya eşlik eden yoğun kıvamlı ve parçalı akıntıyla beraber oluşan koku mantar olduğunuzun açık bir göstergesidir.

6. Vajinal Kuruluk (Vajinal Atrofi)

Vajinanızın kuru olması vücudunuzun yeteri miktarda östrojen hormonu salgılamamasından kaynaklanır. Bu kaşıntı türü mantara bağlı olarak gelişmez. Vajina duvarının incelerek iltihaplanması nedeniyle oluşan bu rahatsızlık, en çok menopoz ve gebelik dönemlerinde ortaya çıkar. Rahatsız edici kaşıntıya bir de idrar da yanma eşlik eder.

7. Kontakt Dermatit

Bu kaşıntı türü kullandığınız bir ürüne alerjiniz olduğunu gösterir. Kullandığınız ped, günlük ped, sabun, jel vs. gibi ürünlere dikkat etmeniz ve kaşıntıya hangisinin sebep verdiğini öğrenmek için bu ürünleri bırakmanız gerekir.

Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Vajina kaşıntısı yaşayan kadınlar, sıklıkla vajina kaşıntısına ne iyi gelir, diye araştırmalar yapmaktadırlar. Öncelikle olan kaşıntının sebebi bulunmalı ve ona göre bir tedavi uygulanmalıdır. Vajina kaşıntısına ne iyi gelir, sorusunun cevabından çok kaşıntıyı önlemek amacı tedbirler alınmalıdır. Kaşıntıyı önlemek adına alınacak tedbirler şunlardır;

Pamuklu iç çamaşırı giymeye özen göstermek.İç çamaşırını mümkünse günde iki defa değiştirmek.Evde iç çamaşırı giymemek.Islak mayoyu üzeriniz de bekletmeyin.Vajinanızı yıkarken nazik davranın. İçini değil dışını yıkayın ve bun her gün yapın.Vajinanıza sabun ve benzeri ürünler sürmeyin.Tüylerinizi jiletle almayın ve uzun süre tüylerinizi almak için beklemeyin.

Vajina Kaşıntısına Karbonat İyi Gelir mi?

Vajina kaşıntısına karbonat oldukça iyi gelir. Eğer vajinal bölgeniz de hafif bir kaşıntı varsa karbonat kullanabilirsiniz. Vajina kaşıntısına karbonat kullanmak için 1 tatlı kaşığı karbonatı bir bardak su ile karıştırarak nazik hareketler ile vajinanıza sürün ve bekletin. Ardından ılık su ile durulayın.

Exit mobile version