Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Vajina kaşıntısı neden olur

Vajina kaşıntısı neden olur sorununu her kadın hayatında en az bir kere yaşar. Vajina ici kaşıntı, artık korkulu rüyanız olmamalı! Çünkü çözümü imkansız değil. Vücudun bir tepkisi olarak bu süreci düşünebilirsiniz.

Özellikle bağışıklığınız düştüğünde bakteri ve mantarlar vücuda yerleşir. Bu kaşıntı dönemlerinde kadınlar önce vajinal kaşıntıya doğal çözüm aramak ister. Ama vajina kaşıntısı neden olur sorusunu bilmeden çözüm yollarına geçmek süreci zorlaştırır.

Kadınlarda Vajina Kaşıntısı Neden Olur?

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Vajina kaşıntısı kadınların gün içinde yaşam standartlarını ve sosyalleşmelerini olumsuz etkiler. Sürekli kaşınma isteği vajinayı tahriş edecek hatta başka enfeksiyonların da kapısını açacaktır. İşte bu yüzden vajina kaşıntısı neden olur sorusunu bilmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Sizin için vajina kaşıntısı neden olur sorusunun en sık karşılaşılan nedenler!

  • Hamilelik
  • Kalabalık ortamlarda bulaşma riski olan enfeksiyonlar
  • Yaz ayları ve alerji artışı,
  • Cilt hastalıkları
  • Genital siğil ya da HPV virüsü
  • Naylonlu ve hava geçirmeyen iç çamaşırları
  • Vajina pH seviyesini bozacak hijyen ürünleri
  • Prezervatifler
  • Vulva kanseri
  • Evde kaşıntı giderici ürünler kullanma

1- Hamilelik

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Vücudun en büyük değişim yaşadığı süreç hamileliktir. Bütün hormon değerleriniz yeni bir canlı için hazırlık halindedir. Progesteron ve östrojen hormonları vücutta aşırı bir artış gösterir ve pH değeri normalin çok üstüne çıkar. Bu da mantar enfeksiyonuna sebep olur. İkinci ve üçüncü trimester dönemlerinde vücuttaki kan artışından dolayı daha fazla olacaktır. Eğer dayanılmaz bir duruma geldiyse doktor desteği almayı ihmal etmeyin.

2- Enfeksiyonlar

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Hücrelere bakteri, mantar ve virüs gibi küçük mikroorganizmaların yerleşmesi ile enfeksiyon oluşur. Vajina kaşıntısı neden olur sorusuna en sık enfeksiyonlar ile rastlanır. Çünkü aşırı kolay bulaşma özelliğine sahip bu mikroorganizmalar sıcak ortamı sever. Vücut sıcaklığı bunun için en kolay yoldur.

3- Alerji Artışı

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!
Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Vajina kaşıntısı neden olur nasıl geçer alerji bunun en büyük sebeplerinden biridir. Alerjik bölgede kaşınmanın yanı sıra yanma, kızarma, şişlik meydana gelir. Vajina kaşıntısı neden olur nasıl geçer sorununa önce kullanılan ürünleri azaltmakla başlanabilir. Bunun için kullanılan ped, sabun, parfüm, tuvalet kağıdı gibi ürünlerin içeriğine dikkat edilmelidir.  Parfüm içerikli ürünlerden uzak durulmalıdır.

4- Cilt Hastalıkları

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ciltte vajina kaşıntısı neden olur sorusuna genelde egzama, sedef, kontakt dermatit, mantar gibi sorunların yol açtığını söylemektedir. Genelde vajinada mantar resimli hali Google’dan araştırılır. Fakat en doğru yöntem muayene olmaktır. Bu duruma uzman doktorlar karar verebilir. Çünkü kaşıntının türüne göre kortizonlu ilaç önerilir.

Önce doktora önerisi alındıktan sonra “Vajina kaşıntısına hangi krem olur?” sorusu için şu ilaçları eczaneye danışabilirsiniz:

İlaç ÖnerisiHastalık
Eau Thermale AvèneGenital sedef hastalığında rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi vardır.
MaxozoneEgzama ile ilgili iltihap ve tahrişi azaltır. Kortizonludur.
Hipokort ForteKontakt dermatit kızarıklık, kaşıntı sorunu için kullanılır. İçerisindeki düşük kortizondan dolayı bebekler de kullanabilir.
TravazolMantar enfeksiyonunun başlangıç ve ara tedavisinde kullanılır. Kaşıntı, yanma ve sızıyı önler.

 

5-Genital Siğil

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Genital siğiller, vajina kaşıntısı neden olur sorusunun bir diğer sebebidir. Cinsel yolla bulaşır. Genelde korunmasız cinsel ilişki bu hastalığa sebep olur. Tedavide siğilin neden olduğu rahatsızlıktan kurtulmak amaçlanır. Genelde birkaç yıl içinde kendiliğinden geçer. Fakat vücutta kalır. Başka rahatsızlıklara sebep olabilir. Cerrahi tedavisi siğillerde yakılma, kesme ya da en sık tercih edilen dondurma yöntemidir.

6-Hava Geçirmeyen İç Çamaşırları

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Şimdilerde pamuklu ürünler yerini polyester ürünlere bıraktı. İnsan sağlığına zararlı bu ürünler vajina kaşıntısı neden olur sorusunun en büyük nedenlerindendir. Hava geçirmeyen ürünler cilt sıcaklığını ve nemini vücuda hapseder. Bu da özellikle vajinal kaşıntı neden gece artar sorununu ortaya çıkarır. Uyku halinde vücut direnci azalır ve bakterileri harekete geçirir. Bunun için vücuda temas eden çamaşırlar pamuklu tercih edilmelidir.

7- Prezervatifler | Vajina Kaşıntısı Neden Olur

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Jinekolojik enfeksiyonların en büyük sebebi prezervatif ve kondom tarzı ürünlerdir. Aynı zamanda alerjik reaksiyona sebep olup yanma ve batma da yapabilir. Lateks adı verilen kauçuk ve plastikten yapılan prezervatifler vajina kaşıntısı neden olur şikayeti ile doktora giden birçok kadında görülür.

8- Vajina Ph Seviyesini Bozan Hijyen Ürünleri

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Vajinanın kendi yapısını bozan ürünlerle temizlik yapıyorsanız sonrasında vajina kaşıntısı neden olur diye dertlenmeniz normal. Zaten vajina kendi kendini temizleme özelliğine sahip bir organdır. Vajina kaşıntısına ne iyi gelir demeden önce köpük ve kremler kullanıp kullanmadığınızı sorgulayın. Hiçbir hijyen ürünü vajina temizliğinde kullanılmamalıdır.

9-Vulva Kanseri

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Vajina kaşıntısı neden olur şikayeti ile doktora gidip vulva kanseri teşhisi konulan kadınlar vardır. Dış genital bölgenin anormal büyümesi ile bu kanser meydana gelir. Bu kaşıntı vücudun belli bir bölgesinde kalmayıp derin ve yaygın şekilde vücuda yayılır. Bu sebeple düzenli kadın doğum uzmanına görünmeyi ihmal etmeyin. Gerekli görülürse sık bilinen vajina kaşıntı kremi isimleri verilebilir ya da farklı tedaviler uygulanabilir.

10- Evde Kaşıntı İçin Tedavi

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Vajinal kaşıntıya ne iyi gelir evde diyerek her önerilen bitki çayı, yoğurt, sirke gibi ürünleri vajinal bölgenize kullandığınızda daha büyük sorunlarla karşılaşmanız mümkündür. Ufak sağlık sorunlarında hemen ilaca başvurmamak tabi ki önemlidir. Fakat farklı bir kaşıntı yaşadığınızda önce uzman bir doktora “vajina kaşıntısı neden olur?” şikayeti ile başvurabilirsiniz.

Vajina Kaşıntısı Neden Olur? Sorunu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Vajina Kaşıntısı Neden Olur 10 Farklı Neden!

Kadınların en büyük kabusu olan vajina kaşıntısı neden olur hakkında sizin için en çok sorulan sorular yazının devamında sizlerle!

1- Evde Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Vajina kaşıntısı neden olur derdine düşmüş kadınlar, genelde vajinada kaşıntı ve yanma evde tedavi yöntemlerini denemek ister. Öncelikle direkt olarak yaptığınız karışımları vajinal bölgenize sürmeyin. Vajina pH dengesini korumak için suyun içine bir miktar karbonat atıp banyo yapabilirsiniz. Böylece yanma ve kaşıntı sorununu en aza indirebilirsiniz.

Vajinal agenezi nedir bilgi için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

2- Cinsel İlişki Sonrası Kaşıntı Neden Olur?

Cinsel ilişki sonrası vajina kaşıntısı neden olur sorusu akla geliyorsa kadınlar için bu durum vajinal enfeksiyonlarla ilgili olabilir. Genelde genital bir uçuk olan herpes buna sebep olur. Çok hızlı yayılan bu enfeksiyonlar batma ve yanma yapar.

3- Klitoris Kararması Neden Olur?

Klitoris kararmasının birçok sebebi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Vücudun en az hava ve ışık alan yeri klitoris bölgesidir. Bu da güneşten kaynaklı renk değişimine sebep olacaktır.
  • Aileden gelen genetik yatkınlıklar deri renginde farklılıkları tetikleyecektir.
  • Doktorların “vajina kaşıntısına neden olur” dediği mantar ve virüs çeşitleri kaşıntı sonrasında deri tahriş olacağı için renk değişimine neden olur.
  • Hormonal dalgalanmalar genelde ergenlik, gebelik ve menepoz dönemleri kadınlar için büyük değişimlere sebep olur. Bu de renk pigmentlerini etkiler.

4-Mantar Olan Vajina Nasıl Temizlenir?

Genel olarak yedi gün süre ile doktorların tavsiye ettiği antifungal ilaçlar, tablet ya da fitiller tedavi sürecini destekler. Bu süreç içinde bol su içmek hem ilaçların yan etkisini vücuttan atacaktır. Hem de mantar enfeksiyonunun vücuttan temizlenmesini kolaylaştıracaktır.