Uzaya Gönderilen İlk Kedi Astrocat Felicette ve Onun İlginç Uzaya Çıkış Öyküsü

Uzaya gönderilen ilk kedi Felicette hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte dünyanın ilk ve tek astrocat’i Felicette hakkında bilgiler! İnsanlığın uzay macerasında, insanlı uzay uçuşlarından önce deneysel olarak başvurulan hayvanlı uzay uçuşları önemli bir yer tutar. Bu kapsamda uzaya çıkan ilk canlı ünvanına sahip olan Laika (Layka) isimli sokak köpeği, 3 Kasım 1957 tarihinde Sputnik […]

Uzaya gönderilen ilk kedi Felicette hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte dünyanın ilk ve tek astrocat’i Felicette hakkında bilgiler!

İnsanlığın uzay macerasında, insanlı uzay uçuşlarından önce deneysel olarak başvurulan hayvanlı uzay uçuşları önemli bir yer tutar. Bu kapsamda uzaya çıkan ilk canlı ünvanına sahip olan Laika (Layka) isimli sokak köpeği, 3 Kasım 1957 tarihinde Sputnik 2 Uzay aracı ile dünya yörüngesine çıkmıştır.

Moskova sokaklarının başıboş sakini olan sevimli Laika, ‘fox terrier’ cinsi dişi bir köpek olup kan basıncını, kalp ritmini, nefesini ölçme amaçlı sensörler ile donatılmış bir giysiyle, bir uzay kapsülü içinde dönüşü olmayan bir uzay yolculuğuna uğurlanmıştır.

Uzay tarihi ile az çok ilgilenen hemen herkes tarafından bilinen ve hikayesi çokça paylaşılan Laika isimli bu kahraman köpekten sonra da uzaya birçok farklı türde canlı gönderilmiştir. Peki, uzaya çıkan ilk kedi olan ve kendisine ‘astrocat’ unvanı verilen Felicette’nin ilginç öyküsünü okumaya hazır mısınız? İşte, uzaya giden ilk kedi Felicette…

Uzaya Gönderilen İlk Kedi Felicette ve Yolculuk Serüveni

Felicette isimli kedi, uzay konusunda amansız bir mücadele içinde olan Amerika Birleşik Devletler ile Sovyetler Birliği’nin uzay çalışmaların aralıksız sürdüğü yıllarda, sürpriz bir biçimde bu uzay yarışına dahil olmak isteyen Fransa tarafından, Cezayir’de bulunan “Centre İnterarmées D’essais D’engins Spéciaux” uzay üssünden, 18 Ekim 1963 yılında bir kapsül içerisinde uzaya gönderilmiştir.

Fransa için oldukça önemli bir yere sahip olan kedi Felicette’nin içinde olduğu Veronique AG1 roketi, kedi yolcusu ile birlikte tam 160 km yüksekliğe ulaşmış ve sonrasında da dünyanın yörüngesinde aralıksız olarak 18 km seyahat edip, yeryüzüne paraşütle iniş yapmıştır.

Uzaya gönderilen ilk kedi Felicette, ilk uzaya çıkan canlı olan Laika’nın aksine, dünyaya geri dönmüş ve uzay yolculuğuna çıktığı kapsülün içerisinden güvenli bir şekilde sağ çıkmayı da başararak herkesi mutlu etmiştir.

Dünyanın İlk ve Tek Astrocat Unvanlı Kedisi Felicette

Bu önemli uzay yolculuğundan sonra, başta Fransız basını ve halkı olmak üzere tüm dünyaca büyük bir ilgi gören, kedi Felicette’ye ‘Astrocat’ ünvanı verilmiştir. Böylece, Felicette dünyanın ilk ve tek astrocati olmaya da hak kazanmıştır.

Bu arada hemen belirtelim ki, uzaya çıkışından önce eğitmenleri ile arasında duygusal bağ olmaması için isim verilmeyen uzaya gönderilen ilk kedi Felicette, ismini uzay yolculuğu dönüşünden sonra Fransız Basını tarafından almıştır.

Felicette’nin Uzay Yolculuğuna Hazırlanışı

Uzaya çıkma konusunda seçilen tüm canlılar gibi Felicette’de, uzay yolculuğu öncesinde yer çekimsiz alanın canlılar üzerindeki etkilerini ölçme amacıyla çok sayıda teste tabi tutulmuştur.

Bu anlamda yapay yerçekimi ortamlarına giren ve seçilen on dört aday kedinin, beyinlerine çipler (kalıcı elektrotlar) yerleştirilmiş ve yer çekimi değişikliklerine karşı beyin tepkileri ölçülmüştür.

Bu on dört kedi yaklaşık iki ay süresince uzay yolculuğu konusunda eğitilmiş ve test edilmişlerdir.

İlk aşamada, eğitmenleri ile aralarında duygusal bağ olmaması için bu kedilere isim verilmemiş yalnızca rakam ve sayılar ile kodlanmışlardır.

Yapılan tüm bu testlere en iyi yanıtı veren altı adet kedi, uçuş adayı olarak seçilmiş ve uygun ağırlığı ile sakin tavırlarıyla dişi sokak kedisi C341 (yolculuk dönüşü Felicette ismini almıştır) ise bu şekilde uzay yolculuğuna çıkacak ilk kedi olma imkanını yakalamıştır.

Yaptıkları uzay yolculukları ile insanlığın gelişiminde ve uzay macerasında büyük emekleri olan tüm canlılar gibi uzaya gönderilen ilk kedi Felicette’de tüm hayvan severlerin kalbinde özel bir yere sahip olmayı başarmıştır.

Yine uzaya giden ilk kedi olan Felicette’nin bilim dünyasına katkısına atfen bronz bir heykeli yapılarak, Doğu Fransa’da yer alan International Space University bünyesinde, 18 Aralık 2019 tarihinde “Master of Space Studies” programının yirmi beşinci yıl dönümü anısına ziyarete açılmıştır.

Uzaya Giden İlk Kedi (Felicette)

Exit mobile version